Τρία ψηφίσματα “φωτιά ” για την κυβέρνηση από την ΔΑΚΕ καθηγητών. Τρία ψηφίσματα που αποδεικνύουν τον επιζήμιο για τα Εθνικά Θέματα τρόπου χειρισμού τους από την παρουσα κυβέρνηση.
Τρία ψηφίσματα που εκφράζουν τον μέσο Έλληνα πατριώτη που κάθε σοβαρή κυβέρνηση σε όλον τον κόσμο θα τα λάμβανε σοβαρά υπόψη.
16ο Συνέδριο ΔΑΚΕ Καθηγητών – ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ
Αθήνα, Σάββατο 30 Ιουνίου 2018
Η «συμφωνία των Πρεσπών» της 17ης Ιουνίου 2018, συνιστά πολύ σοβαρή διπλωματική και εθνική ήττα και είναι επιζήμια για τα συμφέροντα και το μέλλον της χώρας και των Ελλήνων πολιτών. Καμιά ελληνική κυβέρνηση στο παρελθόν δεν είχε αναγνωρίσει «μακεδονική» εθνότητα ή «μακεδονική» γλώσσα, που συνιστούν τη ρίζα του αλυτρωτισμού των γειτόνων μας.
Η «συμφωνία» αυτή δεν είναι βιώσιμη και δεν μπορεί να σταθεί ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον. Η κυβέρνηση κατάφερε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά την καλύτερη από κάθε άλλη φορά συγκυρία και παρά τις καλύτερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες.
Επειδή, η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης, είναι αντίθετη της θέλησης του συνόλου του Ελληνικού Λαού.
Επειδή, η χρήση του όρου «Μακεδονία» στην οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων αποτελεί τεκμήριο για ενίσχυση ψευδοαλυτρωτικών διαθέσεων περί δημιουργίας ενιαίας αυτόνομης «Μακεδονίας»,
Οι σύνεδροι του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.:
- Δηλώνουμε την απόλυτη αντίθεσή μας για τη «συμφωνία των Πρεσπών».
- Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση πρωτίστως αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα, να μην επικυρώσουν ποτέ αυτή την εθνικώς επιζήμια «συμφωνία» και έτσι να αποτρέψουν τη δημιουργία τετελεσμένων.
- Καλούμε, εκτός από την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και όλα τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να ψηφίσουν ενάντια στη «συμφωνία των Πρεσπών» όταν εισαχθεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή.
- Ζητούμε από την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη «συμφωνία των Πρεσπών», ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη «συμφωνία», που αφορά μείζον εθνικό θέμα, την Ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» – με κανέναν τρόπο – στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων, καθώς η ύπαρξή του, θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα προσβάλει την ιστορική συνέχεια των Μακεδόνων.
Το Προεδρείο του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.
16ο Συνέδριο ΔΑΚΕ Καθηγητών – ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Αθήνα, Σάββατο 30 Ιουνίου 2018
Η κράτηση στα μπουντρούμια των φυλακών Αδριανούπολης για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς: τον Ανθυπολοχαγό, Άγγελο Μητρετώδη και το Λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, συνεχίζεται από το τουρκικό καθεστώς.
Οι σύνεδροι του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.:
- Καταγγέλλουμε το τουρκικό καθεστώς, για την έως τώρα τετράμηνη και παράνομη κράτησητων δύο Ελλήνων, στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία, κατά παραβίαση του άρθρου 5.2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) *
- Καταγγέλλουμε το τουρκικό καθεστώς, για τις συνθήκες κράτησης των δύο στρατιωτικών.
- Συμπαραστεκόμαστε, στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και τις οικογένειες τους.
- Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς, άοκνες προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων.
- Απαιτούμε από το καθεστώς Ερντογάν, την άμεση αποφυλάκισή τους.
Η ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να μην ξεχάσει το ζήτημα της ομηρίας των δύο στελεχών του στρατού μας. Αυτό, είναι χρέος της προς όλες τις οικογένειες που στέλνουν τα παιδιά τους να υπηρετήσουν την πατρίδα.
Δηλώνουμε με όλη μας τη δύναμη, ότι δεν θα ξεχάσουμε τα δύο στελέχη του στρατού μας και καλούμε την ΟΛΜΕ, όπως και τους συνδικαλιστικούς φορείς Ελλάδας και Τουρκίας, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την παύση της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.
Το Προεδρείο του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.
* «Κάθε συλληφθέν πρόσωπο, πρέπει να πληροφορείται κατά το δυνατόν συντομότερα και σε γλώσσα που κατανοεί, τους λόγους της σύλληψής του και κάθε κατηγορία που διατυπώνεται εναντίον του».
16ο Συνέδριο ΔΑΚΕ Καθηγητών – ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Αθήνα, Σάββατο 30 Ιουνίου 2018
Με ανησυχία παρακολουθούμε την επιμονή της αλβανικής κυβέρνησης να διατηρεί στα σχολικά βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας κεφάλαιο με τον τίτλο: «Αλβανικές περιοχές της Ελλάδας». Μεταξύ των περιοχών περιλαμβάνονται: η Κόνιτσα, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Πρέβεζα, η Άρτα και η Ηγουμενίτσα.
Είναι φανερό ότι, με τη στάση της, η Αλβανία προκαλεί την Ελλάδα, χωρίς να δείχνει διάθεση φιλικής γειτονίας. Παράλληλα, συνεχίζει με συνέπεια την προσπάθεια ξεριζωμού του ελληνισμού από τη Χειμάρρα με αφορμή το ιδιοκτησιακό ζήτημα. Μάλιστα, κατά καιρούς θέτει θέμα επιστροφής των περιουσιών των Τσάμηδων, οι οποίοι καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου για όσα έπραξαν στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής.
Εκτιμούμε ότι, τέτοιες συμπεριφορές εθνικιστικής αλαζονείας δεν έχουν θέση στις σχέσεις των δύο κρατών.
Οι σύνεδροι του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. απαιτούμε:
- Η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει από την αλβανική, την απάλειψη του περιεχομένου των αλβανικών σχολικών βιβλίων και να διατυπώσει σαφώς ότι δεν είναι ανεκτές διατυπώσεις και κεφάλαια που υποκρύπτουν επεκτατικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας. Εμείς, οι Έλληνες καθηγητές, στους μαθητές μας –που είναι και Αλβανοί– διδάσκουμε την ανεκτικότητακαι την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών και εθνών. Δεν ανεχόμαστε λοιπόν, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες μαθητές των αλβανικών σχολείων, να διδάσκονται για τις επεκτατικές βλέψεις της Αλβανίας εναντίον της Ελλάδας.
- Η ελληνική κυβέρνηση να δείξει με σαφήνεια τις προθέσεις της για στήριξη –με κάθε τρόπο- των Βορειοηπειρωτών, που υπό αντίξοες συνθήκες «φυλάττουν Θερμοπύλες».
Θεωρούμε ότι, η αναθεώρηση της στάσης που τηρεί η Αλβανία έναντι του Ελληνισμού, πρέπει να έχει κατεύθυνση τέτοια που θα καλλιεργεί το πνεύμα τής ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών, χωρίς κουτοπονηριές. Αυτό είναι σημαντική προϋπόθεση για την Ειρήνη, που ο Ελληνισμός –ο ελλαδικός και ο εκτός συνόρων γηγενής- επιζητεί στην περιοχή.
Το Προεδρείο του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε.