ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ CNN GREECE
Δείγμα της πρόθεσης αυτής ήταν, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ για το οποίο είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από την Αριστερή Πλατφόρμα (η τότε τάση του Π. Λαφαζάνη στον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και οι συχνές επαφές με τη Μόσχα οι οποίες εντάθηκαν με την επίσκεψη, του Πρωθυπουργού πλέον ,Τσίπρα τον Απρίλιο του 2015, στη ρωσική πρωτεύουσα.
Με δεδομένη την πρόθεση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να καταγγείλει τη μνημονιακή σύμβαση υπήρχε η άμεση ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πόρων δανειοδότησης. Ένας από αυτούς ήταν και η Μόσχα, με την οποία εξετάστηκαν αρκετά ενδεχόμενα συνεργασίας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Τσίπρα στη Ρωσία. Μία από αυτές ήταν και η προκαταβολή χρημάτων από τους Ρώσσους για την επέκταση του Turkish Stream και στην ελληνική επικράτεια. Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια καμία από αυτές τις εναλλακτικές δεν προχώρησαν, με την Αθήνα να επιστρέφει στα γνώριμα λιμάνια του ΔΝΤ και των Βρυξελλών.
Το Σκοπιανό και ο κίνδυνος της Τουρκίας
– Η Αθήνα είχε κρατήσει προσεκτική στάση απέναντι στη Ρωσία στην υπόθεση Σκριπάλ. Αντίθετα με την τακτική των περισσότερων δυτικών κυβερνήσεων και παρά τις πιέσεις που δέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση δεν προχώρησε σε κανένα μέτρο κατά Ρώσων διπλωματών.
– Η Ελλάδα και παρά την έντονη δραστηριότητα Τούρκων στη περιοχή της Θράκης έχει πολλά χρόνια να προβεί σε απέλαση ξένου διπλωμάτη.
– Δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο και πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση υποδεικνύουν ότι ο λόγος της απέλασης ήταν τα αδιάσειστα στοιχεία που είχαν οι ελληνικές υπηρεσίες για απόπειρα χρηματισμού διπλωματών και πολιτικών προκειμένου να προκληθούν αντιδράσεις και να υπονομευθεί η συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ. Η δράση, όμως, των οργανώσεων που έχουν υποδειχθεί ήταν αρκετό καιρό γνωστή στις ελληνικές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι είτε το «ποτήρι ξεχείλισε» είτε η δράση των συγκεκριμένων παραγόντων πήρε σοβαρότερες διαστάσεις.
Όπως εκτιμούς διεθνείς αναλυτές, η Μόσχα έχει πολλούς λόγους να μην επιθυμεί την εξεύρεση λύσης στο Σκοπιανό. Η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ στην πΓΔΜ προκάλεσε τη δυσφορία της Μόσχας με αναφορές περί εντατικών προσπαθειών οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με κάθε τίμημα (https://www.cnn.gr/news/politiki/story/138455/stirixi-oyasingkton-se-athina-gia-tin-apelasi-ton-roson-diplomaton).
Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει σε όλους τους τόνους τη σημασία που έχει για την Αθήνα μια ενδεχόμενη λύση του Σκοπιανού. Ένας από αυτούς είναι και η αποτροπή διείσδυσης του τουρκικού παράγοντα εντός της πΓΔΜ. Τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα οφείλει να κλείσει όλες τις ανοικτές πληγές του παρελθόντος στα βόρεια έτσι ώστε να επικεντρωθεί στους κινδύνους που προέρχονται από τα ανατολικά. Ακριβώς σε αυτό ζήτημα έχουν να διαδραματίσουν ρόλο σημαντικό ρόλο οι ΗΠΑ.
Έμπειρος διπλωματικός παράγοντας υπογραμμίζει στο CNN Greece ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να διατηρεί στενές σχέσεις με μια μεγάλη ναυτική δύναμη λόγω τον συνεχιζόμενων απειλών στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή ο Έκτος Αμερικανικός Στόλος θεωρείται ό,τι πιο ισχυρό υπάρχει σε αυτό το επίπεδο.
Ο ενεργειακός παράγοντας
Η συγκεκριμένη αναφορά σχετιζόταν με τη δημιουργία στην Αλεξανδρούπολη τερματικού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου (LNG) ο οποίος αναμένεται να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών σε φυσικό αέριο τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας. Ανάμεσα σε άλλα, η ολοκλήρωση του σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη θα μπορεί να τροφοδοτεί την Κεντρική Ευρώπη με μη ρωσικό αέριο (άρα αμερικανικό) το οποίο αυτή τη στιγμή διατίθεται σε πενταπλάσια τιμή. Αν και το ρωσικό αέριο θεωρείται ότι για πολλά χρόνια θα αποτελεί το πλέον ανταγωνιστικό ως προς την τιμή και την ποιότητα, η ύπαρξη εναλλακτικών πηγών δυσαρεστεί τη Μόσχα.
Τέλος, πρόσωπο με καλή γνώση των ναυτιλιακών υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η εφοπλιστική αγορά στην ενεργειακή μετάβαση στη χρήση του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).