Σύμφωνα με την Καθημερινή, φόρους ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν μέσα στο επόμενο επτάμηνο φορολογούμενοι και επιχειρήσεις για τα ακίνητα που διαθέτουν, τα αυτοκίνητα, τον φόρο εισοδήματος, την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης και τα τέλη κυκλοφορίας. Οι περισσότεροι εκ των φόρων αυτών θα καταβληθούν εντός του καλοκαιριού. Εάν συνυπολογισθούν και οι έμμεσοι φόροι, τα ποσά που θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις στο κράτος ανέρχονται σε περίπου 24 δισ. ευρώ.
Ωστόσο και τα φετινά εκκαθαριστικά είναι «τσουχτερά» για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 35.000, οι οποίοι κατά μέσον όρο θα καταβάλουν 40% υψηλότερο φόρο συγκριτικά με τα εκκαθαριστικά του 2016. Εάν συνυπολογιστούν και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, το ποσοστό των επιβαρύνσεων προσεγγίζει το 50%-60%. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να αποδειχθεί καθοριστική για τα ταμεία του Δημοσίου καθώς είναι εξαιρετικά πιθανό ένα μεγάλο ποσοστό των φόρων να οδηγηθεί στη μεγάλη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το χρονοδιάγραμμα
Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019 οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πρέπει στο τέλος κάθε μήνα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο ελληνικό Δημόσιο τους ανωτέρω φόρους. Εάν οι φορολογούμενοι ξεκινούσαν την πληρωμή των φόρων που τους αναλογούν από τον Φεβρουάριο εκάστου έτους, ο επιμερισμός τους θα ήταν σωστότερος, ενώ οι υπόχρεοι θα είχαν μεγαλύτερη ευχέρεια για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους. Ειδικότερα, οι φόροι ύψους 10 δισ. που θα καταβληθούν το δεύτερο εξάμηνο το έτους κατανέμονται ως εξής:
1. Φόρος εισοδήματος. Στα τέλη του μήνα θα καταβληθεί η η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν 3,5 δισ. σε τρεις δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων υπολογίζεται σε περισσότερο από 1,1 δισ. (αρκετοί πληρώνουν εφάπαξ το ποσόν). Από τη μέχρι στιγμής εκκαθάριση των δηλώσεων προκύπτουν τα εξής:
• Ενας στους τρεις φορολογουμένους θα πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.066 ευρώ. Συγκεκριμένα, για 2.014.336 δηλώσεις, το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσόν του φόρου να ανέρχεται σε 2,147 δισ.
Εξόφληση σε 3 δόσεις
Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα καλούνται να πληρώσουν τον φόρο σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου. Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και το τέλος επιτηδεύματος, κατά περίπτωση.
• Το 48% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.155.149 φορολογικών δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί, οι 2.474.690 είναι μηδενικές.
• Για το 12,92% των φορολογουμένων ή, διαφορετικά, για 666.123 φορολογουμένους, προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 396 ευρώ. Συνολικά, το ποσόν που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 263,5 εκατ. ευρώ.
2. ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου. Το ποσόν που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσόν, μόνο τα 2,65 δισ. εισέρχονται στον κρατικό κορβανά, εξαιτίας της αδυναμίας κάποιων φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους τους.
3. Στο δύσκολο επτάμηνο οι οφειλέτες του Δημοσίου θα πληρώνουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τη δόση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθούν περισσότερα από 800 εκατ.
4. Επίσης, τον Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους 1,2 δισ. για τα τέλη κυκλοφορίας του 2019.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, «οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους στο α΄ πεντάμηνο του 2018 ανέρχονται σε περίπου 4,8 δισ. Για άλλη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η υπερφορολόγηση δεν “σκοτώνει” μόνο την οικονομία, αλλά και τους ίδιους τους φόρους».
Έντυπη