ΤΡΕΜΩ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΗΝ ΠΑΡΕΙ ΦΩΤΙΆ ΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι για μία ακόμη φορά η Ελλάδα, «τρώει» τα παιδιά της.
Φαίνετε πώς δεν είναι αρκετή η τιμωρία που επιβάλλει στους Έλληνες η Ελλάδα, δίνοντας τους την βαλίτσα στο χέρι για να βρουν το ψωμί τους στην ξενιτιά λόγο ανεργίας.
Φαίνετε πώς δεν είναι αρκετό που το ένα κομμάτι μετά το άλλο από τον κορμό της Ελλάδος παραδίδεται σε μυαλά και βλέμματα γειτόνων φθονερά.
Φαίνετε ότι οι πνιγμένοι στις πλημύρες της Μάνδρας στην Αττική, δεν ήταν αρκετοί για να κάνουν την Ελλάδα να αγαπήσει, συμπονέσει, στηρίξει τα παιδιά της.
Φαίνετε πώς αυτό που έλειπε από τους Έλληνες ήταν να καούνε ζωντανοί και κάηκαν.
Μετά, τι μένει;
Τραγικές, αδιάφορες φιγούρες οι κυβερνόντες, παρέδωσαν ακόμη ένα σόου «αγωνίας» μπροστά στις κάμερες της κρατικοδίαιτης ΕΡΤ, γεμίζοντας με ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και αγωνία Έλληνες πολίτες.
Τι άλλο κακό θα προξενήσει η ανοργανωσιά και η αδιαφορία της Ελλάδος προς τους Έλληνες;
Στην πανέμορφη περιοχή Μάτι, Ζούμπερη, Ραφήνα, Μάκρη και Άγιο Ανδρέα, είχα την τύχη την δεκαετία του 90 να ζήσω για πέντε ολόκληρα χρόνια. Ήταν ένας επίγειος παράδεισος. Τώρα βλέπω τις εικόνες τις βιβλικής καταστροφής εκείνης της λατρεμένης περιοχής και με πιάνει ο τρόμος στην σκέψη ότι μπορεί το Περιαστικό δάσος της Ξάνθης να πάρει φωτιά και να καεί όλη η πόλη.
Σε προηγούμενο άρθρο με τίτλο «το ψάρι βρωμάει από την ουρά» αυτό έλεγα και επιμένω. Την ευθύνη της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των Ξανθιωτών έχουν αποκλειστικά ο τοπικός δήμαρχος και ο Αντιπεριφερειάρχης κυρίως όμως στην περίπτωση του περιαστικού δάσους, έχει ο Δήμαρχος στην λογική ότι αν αυτόν τον «πονάει» η ασφάλεια των συνδημοτών του, τότε θα βρει τρόπο να «κουνήσει» τις αρμόδιες υπηρεσίες για να συνδράμουν, προκειμένου να προλάβουν το κακό πάρα να το θεραπεύσουν μετά.
Είναι τραγική η εικόνα του δασαρχείου να μην έχει προσωπικό για να καθαρίζει το δάσος από τις πευκοβελόνες και τα σκουπίδια. Είναι τραγικό το δασαρχείο να μην φροντίζει για την δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας. Είναι τραγικό να μην ελέγχει – συνεργάζεται με τους όμορους δήμους Ξάνθης και Σμύνθης για να έχουν σε όλη την διαδρομή Ξάνθης Βουλγαρίας και Ξάνθης Σταυρούπολης πάνω στο δρόμο έτοιμους κρουνούς και διευθετημένο χώρο για να προσεγγίζουν τα πυροσβεστικά οχήματα για να γεμίσουν με νερό αν χρειαστεί να σβήσουν μία φωτιά στο δάσος εν τη γενέσει της. Μετά θα είναι αργά όσους κρουνούς πλήρωσης πυροσβεστικών οχημάτων και αν διαθέτεις.
Είναι τραγικό, ο δήμος Ξάνθης να εξαντλεί τις προσπάθειες προστασίας της Ξάνθης από πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος, με την πρόσληψη για δύο μήνες, 10 εποχικών εργατών. Μίζερα, αδιάφορα και στην λογική βολέματος κάποιων «παιδιών» που πρέπει να πάρουν μεροκάματα και όχι να φροντίσουν για την καθαριότητα και προστασία του περιαστικού δάσους.
Τέλος, είναι τραγικό, οι εισαγγελικές αρχές τις Ξάνθης, να μην υποχρεώνουν την Π.Υ. να απαιτήσει να υλοποιηθούν τα σχέδια πυροπροστασίας του περιαστικού δάσους και όλων των δασών της Ξάνθης και να επιβάλλει πρόστιμα αν δεν υπάρχει καταρτισμένο σχέδιο προστασίας και αν αυτό υπάρχει να τηρείτε υλοποιείτε και συντηρείτε μέχρι «κεραίας».