Σε σχέδιο πυροπροστασίας και διαφυγής των πολιτών που θα συμμετέχουν στις γιορτές παλιάς πόλης προχώρησε η οργανωτική επιτροπή γιορτών παλιάς πόλης, παρουσία του προέδρου Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλη Λύρατζη, του υπευθύνου Πολιτικής Προστασίας του Νομού Π. Καφούτη και του υπεύθυνου στον Δήμο κυρίου Παπαδόπουλου σε μία προσπάθεια να κυλήσουν οι γιορτές με ασφάλεια και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ, ο διοικητής της πυροσβεστικής προβάλλει την ένστασή του λέγοντας ότι ο δήμος δεν του κατέθεσε σχέδιο πυροπροστασίας και έχει τα δίκια του.
Σημασία όμως έχει ότι μετά την καταστροφή στο ΜΑΤΙ οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις γιορτές παλιάς πόλης αντιλαμβάνονται ότι χρειάζεται ένα σχέδιο πυροπροστασίας και διαφυγής από τους χώρους συνάθροισης των στεκιών. Άρα έγινε το πρώτο βήμα. Με τα λάθη του με την όχι και τόσο καλή προπαρασκευή και κυρίως χωρίς την παρουσία των ειδικών, σύμφωνα με την δήλωση του Διοικητού της Πυροσβεστικής κ. Γ. Ρούτσια.
Προφανώς κάποιο γραφειοκρατικό τερτίπι δεν άφησε να είναι παρούσα και η πυροσβεστική. Σε εμάς ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Πασχάλης Λύρατζης μετά από σχετικό ερώτημα, ανέφερε ότι θα κληθεί η πυροσβεστική υπηρεσία ως και η καθ ύλη αρμόδια για την πυροπροστασία του νομού.
Η ουσία είναι ότι ο κόσμος της Ξάνθης που δραστηριοποιείτε στις Γιορτές παλιάς Ξάνθης μπήκε στην διαδικασία να συζητείσει το θέμα της πυροπροστασίας και της διαφυγής των πολιτών αν φτάσει η “κακιά” η ώρα με την σημείωση ότι επειγόντως το σχέδιο να κατατεθεί στην πυροσβεστική όπου με τις γνώσεις της θα κάνει τις ανάλογες παρεμβάσεις για να μπορεί να είναι αξιόπιστο αλλά κυρίως λειτουργικό.
Το σχέδιο Εκκένωσης της Π. Πόλης – Οι 4 τομείς και οι οδοί διαφυγής
Σ’ αυτό αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Π. Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Γ. Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα είπε πως αυτό περιλαμβάνει 4 τομείς: Ο πρώτος τομέας που αφορά τις κεντρικές οδούς Μαυρομιχάλη και Φ. Αμοιρίδη έχει οδό διαφυγής την Ευριπίδου. Ο δεύτερος τομέας αφορά την Π. Χρηστίδου και της Λευκάδος με οδό διαφυγής (πίσω από το Ελισσώ). Ο τρίτος τομέας αφορά την Αισχύλου μέχρι τον Κόσυνθο με οδό διαφυγής από την Σοφοκλέους και τέλος ο τέταρτος τομέα αφορά στο Σαμακώβ με οδό διαφυγής της Αγ. Δημητρίου και Σπάρτης. Χώροι καταφυγής ορίζονται η πλατεία Ζωαγοράς (παζάρι) το πάρκο έναντι του ΑΟΞ. Εκεί θα βρίσκονται ασθενοφόρα του νοσοκομείου και του Στρατού καθώς και υπάλληλοι του δήμου που θα αναλάβουν το έργο της ταυτοποίησης και της παροχής πρώτων βοηθειών. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε επίσης ότι θα τοποθετηθούν πλαστικοποιημένες πινακίδες με πράσινα βέλη που θα κατευθύνουν τον κόσμο ενώ σχετική ανακοίνωση θα γίνεται από τα μεγάφωνα. Επίσης επισημάνθηκε ότι οι σύλλογοι θα πρέπει να ορίσουν κάποια μέλη που θα κατευθύνουν τον κόσμο στις εξόδους διαφυγής. Τέλος κατατέθηκε ως πρόταση ο δήμος να προνοήσει και να συνάψει σύμβαση με το ΚΤΕΛ για την άμεση απομάκρυνση του κόσμου ενώ σε κάθε κεντρικό σημείο να τοποθετηθεί και ένας εθελοντής.
ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΡΟΣ