ΦΩΤΙΕΣ ΑΝΑΨΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΗΣ Π.Υ. ΞΑΝΘΗΣ

Πολύς λόγος έγινε – και όχι άδικα- στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με την πυροπροστασία της παλιάς πόλης με δεδομένο αν γίνει το κακό, λόγω της γειτνίασης με το πράσινο και της παλαιότητας των οικημάτων, πολύ γρήγορα μία πιθανή πυρκαγιά θα πάρει ανεξέλεγκτη έκταση κάτι που έφερε τον Π. Ταρενίδη, εντεταλμένο σύμβουλο για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Ξάνθης σε θέση εξηγήσεων απέναντι στην αντιπολίτευση.

Ο Π. Ταρενίδης δέχτηκε πυρά από την αντιπολίτευση σχετικά με  την ύπαρξη σχεδίου εκκένωσης της παλιάς πόλης σε περίπτωση πυρκαγιάς και αν αυτό το σχέδιο, με αφορμή και τις δηλώσεις του διοικητού της πυροσβεστικής περί του αντιθέτου, είναι κατατεθειμένο στην Πυροσβεστική υπηρεσία.

Στην ερώτηση απάντησε ο εμπειρότατος σύμβουλος της πολιτικής προστασίας Παναγιώτης Ταρενίδης κάτι που από καμία πτέρυγα του δημοτικού συμβουλίου δεν αμφισβητήθηκε, γιατί κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι σε όλες τις θεομηνίες είναι από τους πρώτους που βρίσκονται στο «πόδι» στην περιοχή του δήμου Ξάνθης καθώς και στην ευρύτερη αφού τον είδαμε, κατά την διάρκεια των ρεπορτάζ, είτε ήταν η πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος και τον δρόμο προς τον Εχίνο, είτε στον σκουπιδότοπο που ήταν από τους πρώτους που είπε να σκεπαστεί ο φλεγόμενος σκουπιδότοπος με άμμο όταν κάποιοι «φορτωμένοι» με πτυχία, έψαχναν να δουν τι θα κάνουν. Στο δια ταύτα. Μετά από ερωτήσεις της αντιπολίτευσης ο Π. Τσρενίδης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν υδροστόμια (σ.σ. πυροσβεστικοί κρουνοί) και αντικαθίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα εφόσον γίνετε έλεγχος  από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης. Είναι καταγεγραμμένοι και αποτυπωμένοι στους ανάλογους χάρτες και τους οποίους έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μάλιστα, κατέθεσε στο προεδρείο τα Σχέδια πυροπροστασίας επισημαίνοντας ότι αυτά υπήρχαν ανέκαθεν και μάλιστα, υπάρχει και σχέδιο του 2018 στο οποίο προστέθηκαν και νέα στοιχεία. Ακόμη, υπογράμμισε ότι υπάρχει σχεδιασμός και για την κατασκήνωση της Πασχαλίας, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε και επίσκεψη στον Δασάρχη Ξάνθης κατά την οποία συζητήθηκε ο καθαρισμός γύρω από την Παλιά Πόλη (σ.σ. περιοχή Σαμακώβ) και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών όπου απαιτείται τονίζοντας ότι όλοι οι έλεγχοι έγιναν και οι προτάσεις προς την δασική υπηρεσία,  με την φυσική παρουσία των ενδιαφερομένων φορέων. Στην συνέχεια ο Π. Τρενίσης τόνισε ότι κατά την διάρκεια των γιορτών παλιάς πόλης, στους 4 πυροσβεστικούς κρουνούς που υπάρχουν σε καίρια σημεία, θα τοποθετηθούν λάστιχα μήκους 30 – 40 μέτρων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν άμεσα αν παραστεί ανάγκη.

Τέλος ο Π. Ταρενίδης διευκρίνισε ότι από την ημέρα του τραγικού συμβάντος στην Αττική, καταφθάνουν συνεχώς νέα έγγραφα στον Δήμο Ξάνθης, στο πλαίσιο της σύστασης νέας Ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Προστασίας.