Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν – Θερινό θέατρο και πυροπροστασία
Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος
Σχέδιο εκκένωσης – Πυροπροστασία. Ανεξάρτητα από ότι λέγεται, η Ξάνθη και σχέδιο εκκένωσης των πολιτών σε μία κακιά στιγμή και μέτρα πυροπροστασίας πρέπει να έχει και όχι μόνο κατά την διάρκεια των γιορτών παλιάς πόλης αλλά όλο το χρόνο. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η Ξάνθη γίνεται πόλος έλξης επισκεπτών σε πολλές εκδηλώσεις. Δεν είναι μόνο οι γιορτές παλιάς πόλης και οι ΘΛΕ που μαζεύουν εκατοντάδες πολιτών σε δρόμους και χώρους συνάθροισης.
Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν εκδηλώσεις που μαζεύουν κόσμο και άρα ορθώς ανοίγεται το θέμα της πυροπροστασίας και των σχεδίων εκκένωσης. Μπορεί στις ΘΛΕ να μην έχουμε άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς όμως στους δρόμους της πόλης κινείτε πολύς κόσμος.
Άρα πολιτική βούληση σημαίνει να γίνονται κινήσεις αυτού του είδους ακόμη και όταν ο άλλος δεν περιμένει το κακό.
Επίσης είναι σημαντικό το Κέντρο Πολιτισμού να ρίξει μια ματιά στο θερινό αμφιθέατρο, αν πάρει φωτιά γεμάτο με 600 ανθρώπους επάνω στον πανικό, θα χαθούν άνθρωποι, για να μην πούμε ότι θα καούν ζωντανοί. Εκεί, μάλλον η ίδια η πυροσβεστική πρέπει να απαιτήσει να γίνει μία αντιπυρική ζώνη. Και αν δεν το κάνει να απαιτήσει η δημοτική αρχή να γίνει και όσο ποιο γρήγορα τόσο το καλλίτερο.
Η ρήση που λέει ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν καλό είναι να το έχει κατά νου η δημοτική αρχή.
Επίσης θα πρέπει από την περίοδο του χειμώνα να οργανωθεί για να μην θρηνήσουμε θύματα το καλοκαίρι και σίγουρα δεν είναι μόνο το καλοκαιρινό δημοτικό θέατρο που μαζεύει κόσμο.
Άρα αρχής γενομένης από το θερινό αμφιθέατρο καλό είναι η δημοτική αρχή από τώρα να προγραμματίσει που θα κάνει τις παρεμβάσεις της για να είναι έτοιμα όλα το επόμενο καλοκαίρι.