Άγιος Ευστάθιος προστάτης των κυνηγών. Τιμήθηκε στο εκκλησάκι του «Πυρήνα» στο Σέλερο

 

ΑΛΗΛΕΝΔΕΤΗ Η ΣΧΕΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΝΗΓΩΝ

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Την τιμητική του είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο «Πυρήνας» του Συλλόγου κυνηγών Ξάνθης, σε μία ημιορεινή έκταση στο Σέλερο.

Γιορτή του προστάτη των κυνηγών του Αγίου Ευσταθίου όπου και τελέστηκε εσπερινή θεία λειτουργία με αρτοκλασία στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται στην καρδιά του «πύρινα» και στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο αναψυχής.

 

ΣΕΡΑΙΟΣ ΛΟΙΖΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΝΗΓΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου κυνηγών Σερραίος Λοΐζος αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου των κυνηγών της Ξάνθης.

Έκανε αναφορά στην αλληλένδετη σχέση μεταξύ των κυνηγών και της φύσης. Την χαρακτήρισε σχέση αγάπης και διευκρινίζοντας είπε ότι όταν το περιβάλλον είναι καθαρό και υγιές, είναι ικανοποιημένοι, γιατί μέσα στο περιβάλλον ασκούν το κυνήγι.

Ο κ. Λοΐζος ανέφερε ότι ο σύλλογος είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και δεν χρηματοδοτείτε από κανένα και πώς ότι κάνουν το κάνουν οι κυνηγοί  από την τσέπη τους. Χαρακτήρισε τον πυρήνα σαν τόπο και κόπο των κυνηγών. Σκοπός του Συλλόγου των κυνηγών σημείωσε, είναι η πάταξη της λαθροθηρίας με τους 4 θηροφύλακες τους οποίους πληρώνουν οι ίδιοι οι κυνηγοί και η στήριξη της βιοποικιλότητας. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Κυνηγών Ξάνθης, αναφέρθηκε στο κοινωνικό έργο που αθόρυβα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας παράγει. Επίσης, όπως σημείωσε, είναι μέλη των ΠΣΕΑ και φυλάνε το περιαστικό δάσος, όπως και καθαρίζουν μονοπάτια και γενικότερα γίνονται από την πλευρά τους, προσπάθειες να διατηρηθεί το δασικό περιβάλλον ασφαλή και καθαρό.

 

ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΛΟΣ Δ.Σ.

Στην συνέχεια ο εκδότης της Φωνής της Ξάνθης και μέλος του Δ.Σ. του κυνηγετικού συλλόγου, ανέφερε ότι από το υστέρημα του κάθε κυνηγού συντηρείτε ο χώρος του «Πυρήνα» όπου είναι ένας χώρος αναψυχής και εκτροφής θηραμάτων.

Ο χώρος είναι έτσι δομημένος, όπως αναφέρει ο Σταύρος Βλαχόπουλος, για να τον επισκέπτονται μαθητές σχολείων προκειμένου να δουν άγρια ζώα και πτηνά, κάτι που όπως σημείωσε, δεν έχουν την ευκαιρία να δούνε στην καθημερινότητα τους. Όπως ανέφερε μπορεί ο κάθε συμπολίτης μας ή το σχολείο να έρθει σε επαφή με τον κυνηγετικό σύλλογο και να έρθει στο πανέμορφο περιβάλλον και να περάσει όμορφα τονίζοντας ότι οι πολίτες και οι μαθητές που θα επισκεφτούν τον πυρήνα δεν έχουν καμία οικονομική επιβάρυνση. Επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη των πολιτών και μαθητών είναι δωρεάν.

Ο κ. Γ. Σκλαβιάδης μέλος του ΔΣ με τον πρώην αντιδήμαρχο Ιορδάνη Χατζηευφραιμίδη

 

Μιλώντας για τον Πυρήνα ο Γ. Σκλαβιάδης μέλος του ΔΣ των κυνηγών ανέφερε ότι στην παρούσα φάση ο κυνηγετικός σύλλογος στον χώρο του πυρήνα δίνει βαρύτητα στην παραγωγή των θηραμάτων και σε δεύτερο πλάνο θα απελευθερωθούν προκειμένου να εμπλουτιστεί ο τόπος θήρευσης.

Χαρακτήρισε το κυνήγι και σαν μία διέξοδο όπου αφιερώνουν τον ελεύθερο τους χρόνο και την συντήρηση του «Πυρήνα». Τονίζεται η καλή φυσική τους κατάσταση και  διδάσκουν στους νέους κυνηγούς την ασφάλεια και την αγάπη για το περιβάλλον,  σημειώνοντας πως για να γίνει κάποιος κυνηγός, πρέπει να δώσει εξετάσεις, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια και την κυνηγετική παιδεία των νέων μελλών. Σημείωσε ότι οι σημερινοί κυνηγοί θα πρέπει να αφήσουν παρακαταθήκη στους νεότερες γενιές πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξοντωθούν τα θηράματα και κει επεμβαίνει η κυνηγετική παιδία,  τονίζοντας ότι οι κακοί κυνηγοί απομονώνονται.

 

Λίγα λόγια για τον προστάτη Άγιο των κυνηγών.

20 Σεπτεμβρίου: Εορτή του Αγίου Ευσταθίου και της συνοδείας αυτού

 

Ο Άγιος Ευστάθιος ήταν αξιωματικός περίβλεπτος στη Ρώμη και στη χριστιανική πίστη προσήλθε με θαυμαστό τρόπο.

Όταν κάποτε κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κερατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε στην ορθή πίστη. Έτσι πίστεψε και βαπτίστηκε με το όνομα Ευστάθιος από Πλακίδας που ονομαζόταν πριν, καθώς επίσης και η γυναίκα του Τατιανή σε Θεοπίστη, αλλά και τα δυο τους παιδιά Αγάπιος και Θεόπιστος.

Όταν ο αυτοκράτωρ Τραϊανός έμαθε ότι ασπάσθηκε το χριστιανισμό, του αφαίρεσε τον ανώτερο στρατιωτικό βαθμό που είχε και τον εξόρισε με όλη του την οικογένεια. Κατά την πορεία όμως, τον χώρισαν από τη σύζυγο του Θεοπίστη και τα δύο του παιδιά, το Θεόπιστο και τον Αγάπιο. Το γεγονός αυτό, πίκρανε πολύ τον Ευστάθιο.

Μετά από χρόνια, όταν ο Τραϊανός περιήλθε σε μεγάλη πολεμική δυσχέρεια, θυμήθηκε τον ικανότατο αξιωματικό του Ευστάθιο. Τον επανέφερε λοιπόν στην υπηρεσία, και ο Ευστάθιος με τη γενναιότητα αλλά και τη στρατηγική που τον διέκρινε συνετέλεσε κατά πολύ στην νίκη. Στο δρόμο μάλιστα, βρήκε την οικογένεια του και ένοιωσε μεγάλη χαρά.

Ο διάδοχος, όμως, του Τραϊανού, Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να παραστεί στις θυσίες των ειδωλολατρικών θεών. Ο Ευστάθιος, βέβαια, αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βασανιστεί αυτός και η οικογένεια του. Αλλά η αγάπη τους στο Χριστό ενδυνάμωνε την ψυχή τους στα βασανιστήρια, ενθυμούμενοι μάλιστα τους θείους λόγους, που λένε: «Μακάριος ανήρ ός υπομένει πειρασμόν ότι δόκιμος γενόμενος λήψεται τόν στέφανον τής ζωής, όν επηγγείλατο ο Κύριος τοίς αγαπώσιν αυτόν» (Επιστολή Ιακώβου, α’ 12).

Πανευτυχής, δηλαδή, είναι ο άνθρωπος που βαστάει με υπομονή τη δοκιμασία των θλίψεων. Διότι έτσι γίνεται σταθερός και δοκιμασμένος, για να πάρει το λαμπρό και ένδοξο στεφάνι της αιώνιας ζωής, που υποσχέθηκε ο Κύριος σ’ αυτούς που Τον αγαπούν.

Τελικά, ο Ευστάθιος με την οικογένεια του πέθαναν μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι (117 μ.Χ.).

Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Αγρευθείς ουρανόθεν προς ευσέβειαν ένδοξε, τη του σοι οφθέντος δυνάμει, δι’ ελάφου Ευστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, και ήστραψας εν άθλοις ιεροίς, συν τη θεία σου συμβίω και τοις υιοίς, φαιδρύνων τους βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δείξαντι σε εν παντί, Ιώβ παμμάκαρ δεύτερον.

Πλήθος κόσμου παρέστει στην Θεία Λειτουργία

dav

dav

sdr

sdr

sdr

dig

dig

dav

dav

dig

dav

dig

dig

dav

dav

dav

dav

dav

dav