“Φτερά” 300.000 ευρώ από την ΔΕΥΑΞ; Που πήγαν; Ποιος έχει την ευθύνη; Γιατί τώρα άνοιξε το θέμα ο δήμαρχος; Γκέτο η ΔΕΥΑΞ;

 

Μάλλον άκομψα έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος – τουλάχιστον έτσι το χαρακτίρησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Φανουράκης – το θέμα του  ελλείμματος στην ΔΕΥΑ ύψους 308.000 ευρώ, λέγοντας ότι το πληροφορήθηκε από πρώην υπάλληλο  της Δημοτικής Επιχείρησης χωρίς όμως να εξηγήσει γιατί δεν διερευνήθηκε τόσα χρόνια για να έρθει μετά στην συνεδρίαση, προκειμένου να αποφασίσει το Σώμα αν θα το παραγράψει, διαγράψει ή θα το κοστολογήσει στον έχοντα την ευθύνη.

Αν καταλάβαμε καλά και προσπαθώντας να δούμε τι ακριβώς έγινε στο παρασκήνιο η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να φορτώσει στον Ξανθιώτικο λαό το ποσόν των 308.000 ευρώ, επειδή κάποιος από την ΔΕΥΑ λόγω λάθους; Λόγω άγνοιας; Λόγω αδυναμίας να ερμηνεύσει τον νόμο; έδωσε σε υπάλληλο ή υπαλλήλους, χρήματα τα οποία δεν δικαιούνταν με αποτέλεσμα να εγγράφει ως πιθανό έσοδο στον ισολογισμό αλλά στην ουσία είναι ζημιά που προκλήθηκε από την οικονομική διαχείριση της ΔΕΥΑ.

Δημοτικοί σύμβουλοι μίλησαν πλέον ότι είναι ευθεία αναφορά στον Μ. Τσέπελη πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ, σε μία προσπάθεια να πληγεί πολιτικά.

Ο δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος τελείωσε την «περίεργη» τοποθέτηση – ανακοίνωση του λέγοντας ότι δεν μπορεί οι δημότες να πληρώσουν μία ζημιά ύψους 308.000 ευρώ, όπως επίσης, άφησε την αιχμή να ακουστεί ξεκάθαρα λέγοντας ότι κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να επιβάλλει στον δήμο τις αποδοχές του, αφήνοντας σαφέστατα αιχμές στην προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑ. Το θέμα όπως καταλάβαμε αφορά την περίοδο Ιανουάριο 2013 έως και Ιούνιο 2013.

Ο δήμαρχος, ζήτησε από τον πρόεδρο Μ. Σδρέβανο να το ερευνήσει σε όλες τις πτυχές του.

Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος στο πλαίσιο των ανακοινώσεων μετέφερε με επιφύλαξη αυτό που του είπε ο πρώην υπάλληλος της ΔΕΥΑ, ζητώντας να διευκρινισθεί και να διερευνηθεί αν μπορεί και αυτό το ποσό να παραγραφεί ή να πληρωθεί με δόσεις, γνωρίζοντας προφανώς ότι αυτά τα χρήματα για κάποιον λόγο λείπουν από το ταμείο της ΔΕΥΑΞ.

Τα ερωτήματα παραμένουν και φυσικά ο χρόνος ανακίνησης του θέματος. Καθώς επίσης αυτό το ποσό  πώς μεταφερόταν από το 2013 από ισολογισμό σε ισολογισμό.

Η υπόθεση  ανακαλύφθηκε από τους ορκωτούς λογιστές οι οποίοι παρέδωσαν στην ΔΕΥΑ ένα πόρισμα εδώ και δύο μήνες, όπου το Σώμα των Δημοτικών Συμβούλων αγνοεί το περιεχόμενο του.

Στην συνέχεια όπως ήταν φυσικό η ξεσηκώθηκε θύελλα και οι της αντιπολίτευσης ζήτησαν διευκρινίσεις.

Τον λόγο πήρε ο Μ. Φανουράκης ο οποίος χαρακτήρισε την «ενημέρωση» του δημάρχου άκομψη και διευκρινίζοντας είπε, ότι είναι θέμα για όσους ενδιαφέρει, σημειώνοντας ότι συγχωροχάρτια και χτυπήματα στις πλάτες των εργαζομένων δεν επιτρέπονται, για να συμπληρώσει λέγοντας ότι το θέμα το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι και τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ καυτηρίασε τον δήμαρχο λέγοντας «και σίγουρα δεν ενημερωθήκατε από το τηλεφώνημα κύριε δήμαρχε».

Πρότεινε να συζητηθεί ποιο διεξοδικά το θέμα  στο δημοτικό συμβούλιο.

Για να συμπληρώσει ο Δήμαρχος στην συνέχεια λέγοντας: «Έχετε δίκιο ήταν πολύ άκομψο αυτό που έγινε, όπως άκομψο είναι σήμερα να είναι ζημιωμένη,  με ευθύνη κάποιων, η επιχείρηση κατά ένα ποσό που αγγίζει τα όρια του κακουργήματος. Δεν είναι θέμα συζήτησης του Δημοτικού Συμβουλίου ούτε θέμα απόφασης. Είναι σοβαρό το ζήτημα που έχει και ποινικές ευθύνες» και αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Μ. Σδρέβανο είπε ότι μετά και το πόρισμα που πήρε εδώ και δύο μήνες από τους ορκωτούς λογιστές έχει την υποχρέωση να διερευνήσει και να αποδοθούν ευθύνες.

Τσιακίρογλου ζήτησε εξηγήσεις, θέλουμε να ξέρουμε τι έγινε.

 

ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΚΑΜΑΡΙΔΗ

 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Ξάνθη Σταυρούπολη Νέα Εποχή ο οποίος είπε ότι σαν μέλος Του ΔΣ της ΔΕΥΑΞ δεν έχει το δικαίωμα να παίρνει τα ηχητικά των πρακτικών κατά τις συνεδριάσεις για να τονίσει πώς άλλα λέγονται, άλλα  δημοσιεύονται «και δεν μπορώ να τα αποδείξω και επιπλέον μου δίνεται μία απάντηση ότι δεν έχω αυτό  το δικαίωμα.

Ακολούθως είπε στον δήμαρχο πώς από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε την διοίκηση παίζει με τους εργαζόμενους λέγοντας: «Είναι αυτά τα χρήματα που τα εκμεταλλευτήκατε προεκλογικά γιατί τότε σας συνέφεραν, είναι αυτά τα χρήματα που αργότερα το ΔΣ έβαλε τον νομικό σύμβουλο να κάνει μήνυση στους εργαζόμενους, είναι τα ίδια χρήματα που δεν ξέρουμε αν θα κερδίσουμε το δικαστήριο που ήδη έχουμε χάσει,- σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δρεμσίζης  προσπάθησε να τον διακόψει κάνοντας αναφορά στον σφετερισμό του χρόνου του ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δεν φείδετε χρόνου όταν αφήνει του συμβούλους να τον ροκανίζουν σε θέματα λιγότερου ενδιαφέροντος-  και ακούστηκε ο Ι. Καμαρίδης που  είπε …  «εκτός αν δεν θέλετε να ακούτε αλήθειες,  και συνέχισε λέγοντας, ότι  είναι τα ίδια χρήματα που έχετε βάλλει στον ισολογισμό στον προϋπολογισμό και στα πάντα που για μένα είναι εικονικά και τα έχουμε καταγγείλει γιατί δεν ξέρουμε αν θα τα πάρουμε»

Ο πρόεδρος του Δημοτικού  Συμβουλίου επέμεινε ότι δεν πρόκειται για αυτά τα χρήματα για τα οποία κάνει αναφορά ο Καμαρίδης.

Ο δήμαρχος συμπλήρωσε. «Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ οι οποίες τον Ιανουάριο του 2014, στον ισολογισμό της εταιρείας φαίνονται ως απαιτήσεις».

Ι. Καμαρίδης. «Ακριβώς με αυτά κλείσαμε ισολογισμό και δεν μπορείτε να τα πάρετε γιατί υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις».

Ο κ. Κολάρος ζήτησε να ξανασυζητηθεί το θέμα με περισσότερα στοιχεία

Ν. Ανταμπούφης. «Εκείνο που κατάλαβα είναι ότι πήρε ένας πολίτης τηλέφωνο και κ. δήμαρχε μας το κοινοποιήσατε και υποθέτω ότι θα πήρατε τηλέφωνο και στον κ. Σδρέβανο. Με λίγα λόγια, πρέπει ένα σοβαρό θέμα να το αντιμετωπίζουμε σοβαρά και όχι με αυτού του είδους τις ανακοινώσεις». Πρότεινε σον Μ. Σδρέβανο και στον δήμαρχο, να έρθει σαν θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο  για να βρει αντίθετο τον δήμαρχο ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να είναι θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο αλλά διερεύνησης από το ΔΣ της ΔΕΥΑ.

dav

sdr

dav

dav

dav

dav

dav