Του Τάσου Ευαγγελίου
Βήμα-βήμα η κυβέρνηση στήνει το προεκλογικό σκηνικό, ενώ Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, ευρισκόμενοι σε πλήρη συνεννόηση, προετοιμάζουν το έδαφος και για το ενδεχόμενο που απαιτηθεί το άλλοθι της συνταγματικής πρόβλεψης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δηλαδή το Σκοπιανό.
Από τη ΔΕΘ και μετά η κυβέρνηση μοιράζει χρήμα και… προσλήψεις ενώ παράλληλα εντείνει την πόλωση και το διχαστικό λόγο δείχνοντας και προς την πλευρά της Δικαιοσύνης με την προαναγγελία εξελίξεων σε δήθεν σκάνδαλα.
Άρτος και θεάματα. Η συνταγή που επιλέγουν οι κυβερνήσεις που βρίσκονται σε αποδρομή και στοχεύουν στη συσπείρωση της βάσης τους ώστε τα ποσοστά τους να μη βρεθούν στα τάρταρα μετά την ολοκλήρωση της πραγματικής δημοσκόπησης, δηλαδή εκλογών.
Προαναγγελία προσλήψεων παντού είτε μέσω ΑΣΕΠ είτε συμβασιούχων. Σε Δημόσιο και Δήμους με πλέον εντυπωσιακή αυτή των 1576 στο ΚΕΕΛΠΝΟ, το νομοθετικό πλαίσιο του οποίου αλλάζει.
Όποιος επιχειρήσει να συλλέξει τις προκηρύξεις θα διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα μπαράζ που ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου και κορυφώνεται σταδιακά. Σε πολλές περιπτώσεις δε παρατηρείται μια επίσπευση των σχετικών διαδικασιών που προγραμματίζονταν αρχικά για τον Οκτώβριο και μετά.
Ταυτόχρονα με τις προσλήψεις ανοίγει και ο… κουμπαράς. Χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών, «έβαλε» σε νομοσχέδιο που είχε θέματα σχετικά με το Κεντρικό Αποθετήριο Τίλων κάποιες διατάξεις που προβλέπουν εκτός των άλλων, αυξήσεις στο προσωπικό του υπουργείου το οποίο έχει ως επικεφαλής των Ευκλειδη Τσακαλώτο
Παράδειγμα η χορήγηση της προσωπικής διαφοράς σε όλους τους νεοδιόριστους υπαλλήλους (από το 2011 και μετά) τόσο του υπουργείου όσο εποπτευόμενων φορέων και οργανισμών, (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, κα), η καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου τα επιδόματα μειώθηκαν αλλά σε ένα βαθμό διατηρήθηκαν και ονομάστηκαν “προσωπική διαφορά”.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπεται και η καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστές, πανεπιστημιακούς γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή η διάταξη δεν αποτελεί κάποια πρωτοβουλία της κυβέρνησης αφού έχει προηγηθεί σχετική απόφαση του ΣτΕ. Ο χρόνος που επιλέγεται όμως και η εσπευσμένη καταβολή έως τα τέλη Οκτωβρίου έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα.
Πόλωση και διχασμός
Πέραν των παραπάνω η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει τους πολύ υψηλούς τόνους στην πολιτική σκηνή. Η ανάρτηση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Θανάση Καρτερού μέσω της οποίας παρείχε πλήρη κάλυψη στον Σωτήρη Καψώχα και των σχολίων του σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνουν πως το χαρτί του διχασμού παραμένει στο τραπέζι.
Σύσσωμο το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εμφανίζεται διατεθειμένο να φτάσει την κόντρα στα άκρα. Άλλωστε από εκεί προέρχονται και οι κατά καιρούς προαναγγελίες περί εξελίξεων στη δικαιοσύνη για δήθεν σκάνδαλα στα οποία βάζουν πολιτική χροιά. Το επόμενο διάστημα θα είναι ενδεικτικό του κλίματος που θα επικρατήσει μέχρι τις εκλογές.
Το προεκλογικό παιχνίδι στήνεται με γνώμονα τις συντάξεις. Θεωρείται ορόσημο για τον Αλέξη Τσίπρα. Οι εισηγήσεις που δέχεται ήδη είναι ότι στην περίπτωση που το θέμα των συντάξεων παραπεμφθεί οριστικά προς τον Δεκέμβριο χωρίς παράλληλα να υπάρχει δέσμευση των θεσμών, να νομοθετήσει χωρίς να λάβει σχετική έγκριση, και να αναβάλει έστω την έναρξη ισχύος του νόμου από 1/1/2019
Δύσκολη απόφαση όμως στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας στριμωχτεί περαιτέρω δεν αποκλείεται να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία με τους θεσμούς και να αφήσει τις νάρκες να τις πατήσει η επόμενη κυβέρνηση.
Το Σκοπιανό πάντως δείχνει να αποτελεί ένα χαρτί και όχι μια βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό πως τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, βάλουν προσωπικά κατά του Νίκου Κοτζιά και όχι κατά του Αλέξη Τσίπρα τον οποιο διαχωρίζουν επιλεκτικά από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Αυτό σημαίνει πως η σχέση παραμένει στενή και το ενδεχόμενο να ρίξει ο Καμμένος την κυβέρνηση, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση, μακρινό. Άλλωστε δεν μπορεί αφού αποχώρησή του δεν σημαίνει αυτομάτως και πτώση της κυβέρνησης πριν τη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει αλλάξει τρεις φορές άποψη ως προς τη στάση που θα τηρήσει. Εν τούτοις το σημείο που πολύ χαρακτηρίζουν κλειδί είναι η αναφορά του στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν την ανακοίνωση της τελικής του απόφασης.
Τα παραπάνω βέβαια στηρίζονται στις στενές σχέσεις των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Εν τούτοις αυτές δύναται να διαφοροποιηθούν στην περίπτωση που ένας εκ των δύο (ειδικά ο Πάνος Καμμένος) εκτιμήσει ότι το πολιτικό του μέλλον εξαφανίζεται παρά τις διαρκείς αναφορές περί τέλους των μνημονίων, πάταξης της διαφθοράς.
Προς το παρόν πάντως το μέτωπο παραμένει αρραγές. Η στήριξη στον Πάνο Καμμένο παρά τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε η μήνυση κατά του Φιλελεύθερου που οδήγησε στα κρατητήρια δημοσιογράφους της εφημερίδας ήταν από την πρώτη στιγμή εμφανής και εντάσσεται στο… μασάζ του Μαξίμου προς τον συγκυβερνήτη, ο οποίος αντιδρά με εξάρσεις εξ αιτίας των ποσοστών του. Ποσοστών που του δείχνουν το δρόμο της εξόδου από τη Βουλή.