Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στα δημόσια μειονοτικά σχολεία της Ξάνθης με τους δασκάλους που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν σαν βοηθητικό ή κύριο εκπαιδευτικό υλικό τα βιβλία της κυρίας Φραγκουδάκη, με τους γονείς να μην θέλουν τα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο γιατί λένε ότι θέλουν τα παιδιά τους να εκπαιδεύονται όπως όλα τα Ελληνόπουλα, με τους εκπαιδευτικούς να αντιδρούν και φυσικά τα μέσα ενημέρωσης να μεταφέρουν την εικόνα αυτήν που μεταφέρουν και δίνεται η αίσθηση για μία ακόμη φορά, ότι στον τομέα της μειονοτικής δημόσιας εκπαίδευσης, γίνετε ένα μπάχαλο.
Σίγουρα κάποιος παρατηρητής εκτός εκπαιδευτικού συστήματος ή απλά ένας αναγνώστης, διαβάζοντας τα ρεπορτάζ όπου καταγράφονται οι θέσεις εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμένων και φυσικά μειονοτικών βουλευτών ή μειονοτικών εκπαιδευτικών, στο τέλος του μένει η «θολούρα» και καταγραφει την σοβαρή έλλειψη ενασχόλησης του Υπουργείου Παιδείας με την μειονοτική εκπαίδευση. Αντί αυτού, το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιεί πολιτικές στην Ξάνθη και γενικότερα στην Θράκη και όχι εκπαίδευση. Όλη αυτή η μεσοβέζικη στάση του Υπουργείου Παιδείας φέρνει αυτό το αποτέλεσμα που απλά θυμίζει «μπάχαλο».
Ένα αποτέλεσμα που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς, να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και τους προξενικούς να καθοδηγούν τους γονείς της μειονότητας, ανάλογα με την πολιτική βούληση της Άγκυρας.
Δηλαδή τους γονείς των μειονοτικών σχολείων, ενταγμένους σε μία διελκυστίνδα όπου από την μία πλευρά υπάρχει το Τουρκικό Προξενείο με τις παρεμβάσεις του και από την άλλη ένας πολιτικός φορέας, το Υπουργείο Παιδείας που έχει σαν πρόσημο την «παραγωγή» πολιτικής και όχι την εκπαίδευση των παιδιών των Ελλήνων Πολιτών, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.
Το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να εκπαιδεύει αυριανούς πολίτες οι οποίοι θα εργαστούν και θα αναθρέψουν τα παιδιά τους στην Ελλάδα, έχοντας την ελευθερία της σκέψεις και των επιλογών μέσα σε ένα σαφές περίγραμμα υποχρεώσεων και δικαιωμάτων και όχι αυτή η εικόνα «μπάχαλο» που αντικρίζει ο κάθε Ξανθιώτης και κατ επέκταση κάθε Θρακιώτης.
Επιτέλους, το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος, πότε θα λειτουργήσει και στην Θράκη;
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ