Είναι προς τιμήν των ανθρώπων που ψηφίζουν βουλευτές όπως η κ. Χαρά Κεφαλίδου η οποία σε σχετική της αναφορά προς τα αρμόδια υπουργεία, καταπιάνεται με θέματα που άπτονται της πυροσβεστικής θωράκισης της περιοχής μας και του προσωπικού της.

Εθελοντές Πυροσβέστες – Καθιέρωση ορίου ηλικίας έως τα 35 έτη και ποσόστωσης 10% επί των εισακτέων στις Σχολές Πυροσβεστών

 Άλυτο παραμένει το πάγιο αίτημα των Εθελοντών Πυροσβεστών για τη συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις σε ειδική κατηγορία προκειμένου να εισαχθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ). Συγκεκριμένα, το αίτημά τους περιλαμβάνει την καθιέρωση ποσόστωσης 10% επί του αριθμού των εισακτέων στη Σχολή Πυροσβεστών, με δικαίωμα συμμετοχής έως και τα 35 έτη ηλικίας και αποδειγμένη τουλάχιστον τριετή ευδόκιμη υπηρεσία στο ΠΣ.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος η υλοποίηση του εύλογου αιτήματός τους, μεταξύ άλλων, θα αναγνωρίσει το σημαντικό εθελοντικό έργο τους στο ΠΣ και ταυτόχρονα θα στελεχώσει το Σώμα με ήδη έμπειρα και εκπαιδευμένα στελέχη, τα οποία έχουν πολυετή εθελοντική υπηρεσία.

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά το όριο ηλικίας οι εποχικοί πυροσβέστες προσελήφθησαν λόγω προϋπηρεσίας ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με όριο ηλικίας έως τα 55 έτη και όσοι εξ’ αυτών προσελήφθησαν σε ηλικίας έως τα 40 έτη θα μονιμοποιηθούν με την ολοκλήρωση της πενταετίας. Επίσης, οι πυροσβέστες έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών με όριο ηλικίας το 35ο έτος, ενώ για τους Εθελοντές είναι τα 33 έτη.

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στο κεφάλαιο Εθελοντές του ΠΣ, υπήρχε η παραπάνω δέσμευση, εκτός πολλών άλλων, που διαβεβαίωνε ότι οι Εθελοντές του ΠΣ θα διαγωνίζονται στις πανελλήνιες εξετάσεις σε ειδική κατηγορία για την εισαγωγή τους στο Σώμα.

Σε σχετική Αναφορά που είχε κατατεθεί τον Φεβρουάριο του 2016 προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Τόσκα, το αρμόδιο Υπουργείο αφού είχε με ευχολόγια διαβεβαιώσει ότι «στηρίζει το θεσμό των εθελοντών πυροσβεστών» είχε απαντήσει ότι «τα ζητήματα τους αποτελούν αντικείμενο εξέτασης και μελέτης στο πλαίσιο σχεδίου π.δ/τος, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας».

Τέλος, σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εθελοντές Πυροσβέστες καθώς η Πολιτεία δεν τους παρέχει, ως όφειλε εκ του Νόμου, τις στολές και όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας το κόστος των οποίων επωμίζονται οι ίδιοι.

Στην περιοχή μου τη Δράμα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 20 Εθελοντές Πυροσβέστες που επηρεάζονται από την άδικη αυτή διαδικασία, αριθμός που μειώνεται συνέχεια λόγω της έλλειψης κινήτρων. Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και με ενημερώσετε άμεσα για τις ενέργειές σας.

 

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

 

                                                                                   Χαρά Κεφαλίδου