Γ. Μιρκούδης αγιογράφος. Δάσκαλος «Κιβωτού της Τέχνης»: «Αν δεν πιστεύεις, δεν μπορείς να κάνεις αγιογραφία»

Ο Σταύρος, ο Αλέξης, η Μαλαματένια, η Μαρινίκη, η Χριστίνα, η Ελενίτσα είναι λίγα από τα παιδιά που μαθαίνουν αγιογραφία στο εργαστήρι της «Κιβωτού της Τέχνης» τους Γιάννη Μιρκούδη  και όπως μας εξηγεί ο δάσκαλος τα μαθήματα ξεκινούν από την ηλικία των 8 ετών.

Όπως μας είπε ο δάσκαλος της Κιβωτού για να πετύχουν αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα οι μικροί του μαθητές, θέλουν λιγότερο από ένα χρόνο για να απεικονίσουν την αγάπη τους για την αγιογραφία.

«Σε ένα χρόνο θα έχουμε κάνει 7-8 έργα και μετά από αυτήν την προσπάθεια ο κάθε μαθητής πλάθει τον δικό του καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ο κάθε μαθητής μπορεί να βάλλει το δικό του καλλιτεχνικό στίγμα στην αγιογραφία και δεν είναι τόσο αυστηροί οι κανόνες όσο ακούγονται. Τα έργα γίνονται στην βάση της αγιογραφίας, αναφέρει, αλλά μπορούμε να δώσουμε και το δικό μας στίγμα.

Στον χώρο του εργαστηρίου που βρίσκεται στην Ανδρέου Δημητρίου τα παιδιά μυούνται στην τέχνη που έχει να κάνει με το Θό κυρίως όμως με την πίστη μέσα τους ότι θα καταφέρουν να αποτυπώσουν την καλλιτεχνική τους ανησυχία πάνω στο τέμπλο.

Η Κιβωτός της Τέχνης είναι ένα εργαστήρι όπου η απλότητα και η περιπλοκότητα της δημιουργίας παίρνει σάρκα και οστά στους μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας κάτω από την καθοδήγηση του Γ. Μιρκούδη που είναι ένας «φωτισμένος» δάσκαλος. Πράος, γαλήνιος και που επιτρέπει στους μαθητές να μάθουν γιατί θέλουν να μάθουν τα μυστικά της αγιογραφίας. Επιτρέπει στους μαθητές να ζούνε και ν αισθάνονται  την δημιουργία.

Εμείς να ευχηθούμε στην Κιβωτό της Τέχνης, που είναι μία Κιβωτός Αγάπης, Θεϊκής μυσταγωγίας και παίδευσης, να πετυχαίνει τον διττό της ρόλο. Να δημιουργήσει τέχνη και να δείχνει το μονοπάτι στο Θεό, την Αγάπη και την Πίστη. καλή επιτυχία.