Ελαιοτριβείο Τυμπάνου «ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ»
Η επιχειρηματικότητα, η ανθρωπιά και το περιβάλλον βαδίζουν αντάμα
Στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία η ημερίδα που οργάνωσαν οι υπεύθυνοι του ελαιοτριβείου Τυμπάνου
Πρωταγωνιστές στην ημερίδα οι ελαιοπαραγωγοί που τίμησαν με την παρουσία τους, τους υπεύθυνους του ελαιοτριβείου κ.κ. Κ. Παρασκευά και Ε. Δερμαντζίδη, είχαν την ευκαιρία να δουν τον εκσυγχρονισμό του ελαιοτριβείου στο Τύμπανο με την επωνυμία «ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ» όπου ομολογουμένως, στην Βόρεια Ελλάδα, δεν υπάρχει όμοιο του.
Με σκοπό την ενημέρωση από εξειδικευμένους για την ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου, το «Λιοτρίβι», πιστό στις αρχές και τις αξίες, επενδύει στο καλλίτερο αποτέλεσμα του κόπου των
ελαιοπαραγωγών.
κάθε χρόνο, αναβαθμίζεται, επενδύει, με βάση το συμφέρων και τις ανάγκες των ελαιοπαραγωγών.
Η εταιρεία, στην προσπάθεια της να στηρίξει τον αγώνα των ελαιοπαραγωγών, με την βοήθεια των τεχνικών συμβούλων της πραγματοποιεί παρεμβάσεις στο τεχνικό κομμάτι του ελαιοτριβείου σε μία προσπάθεια αυτές οι τεχνικές παρεμβάσεις να δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οι υπεύθυνοι του ελαιοτριβείου Τυμπάνου, «ΤΟ ΛΙΤΡΙΒΙ», σεβόμενοι τον κόπο και την επένδυση των παραγωγών, οργάνωσε ημερίδα την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου στον χώρο του, καλώντας τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής, σε μία ενημέρωση από τον ποιο ειδικό στο είδος του, γευσιγνώστη, κύριο Σαλιβαρά, ο οποίος ενημέρωσε επί τρίωρο σχεδόν τους ελαιοπαραγωγούς, σε θέματα ποιοτικής παραγωγής λαδιού.
Οι παραγωγοί έδειξαν αμέριστο ενδιαφέρον και οι ερωτήσεις τους έπεσαν «βροχή» προς τον ομιλητή, ο οποίος άριστα καταρτισμένος, με βάση την επιστημοσύνη του, απάντησε και έδωσε λύσεις, στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.
Όλο αυτό όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί, το πιστώνεται το ελαιοτριβείο Τυμπάνου που θέλει παραγωγούς, οι οποίοι επιθυμούν με την συνεργασία τους μαζί του, να έχουν άριστο αποτέλεσμα.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι ελαιοπαραγωγοί που συμμετείχαν στην ημερίδα ήταν πάρα πολλοί
Οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν – έβρεχε σε όλη την διάρκεια της ημερίδας και έτσι δόθηκε η ευκαιρία να περιεργαστούν τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του ελαιοτριβείου και με το πέρας της ημερίδας η ενημέρωση περιστράφηκε κυρίως στην ενημέρωση για τις εγκαταστάσεις.
Επίσης στον χώρο των εγκαταστάσεων του ελαιοτριβείου στο Τύμπανο της Ξάνθης, παρουσιάστηκαν επαγγελματίες μηχανημάτων ελαιοσυλλογής και ήταν παρόντες γεωπόνοι οι οποίοι ενημέρωναν για την ορθή καλλιέργεια της ελιάς.
Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής που ήταν η ώρα άφιξης των επισκεπτών παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο και η τεράστια έκταση του αύλιου χώρου αποδείχθηκε μικρός για να υποδεχθεί τα 100δες οχήματα δείγμα ότι η πρόσκληση από μία σοβαρή επιχείρηση όπως είναι το «ΛΙΟΤΡΙΒΙ» έπιασε τόπο.
Κ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΤΥΜΠΑΝΟΥ
Τον λόγο πήρε ο Κ. Παρασκευάς, εις εκ των υπευθύνων του ελαιοτριβείου και αφού καλωσόρισε τους ελαιοπαραγωγούς, ανέφερε ότι «ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ» βρίσκεται δίπλα στους παραγωγούς και εδώ και 20 χρόνια. Αφουγκράζεται τον μόχθο τους, την αγωνία τους και την επιθυμία για ποιοτικό τελικό προϊόν που είναι το λάδι. Δεσμεύτηκε ότι θα είναι στο πλευρό τους για ότι και αν χρειασθούν. Ποιο συγκεκριμένα ο κ. Κ. Παρασκευάς ανέφερε: «Μαζί μας επίσης, στην εκδήλωση, βρίσκονται γεωπόνοι της περιοχής μας οι οποίοι είναι γνώστες της σωστής καλλιέργειας της ελιάς και πρόθυμοι να μας ενημερώσουν σχετικά. Επίσης για την συγκομιδή της ελιάς βρίσκονται μαζί μας η εταιρεία ελαιοτέχνη του κ. Γυράκη που με το πρωτοποριακό σύστημα «η αράχνη» που κατασκευάζετε εδώ στην Ξάνθη και σε συνεργασία με την εταιρεία στιλ και με τα μηχανήματα της, θα μας παρουσιάσουν σωστούς και εύκολους τρόπους μαζέματος της ελιάς».
Ακολούθως ο κ. Παρασκευάς έκανε αναφορά στο κοινωνικό πρόσωπο της εταιρείας η οποία εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει την Ξάνθη αναφέροντας χαρακτηριστικά. « Τέλος, στα πλαίσια του κοινωνικού μας ρόλου ως ελαιοτριβείου, πρέπει να σας πούμε ότι συμμετέχουμε ενεργά στην προσπάθεια που γίνετε από διάφορα κοινωφελή ιδρύματα και οργανώσεις της περιοχής μας για την κάλυψη αναγκών σε ελαιόλαδο των συμπολιτών μας που χρειάζονται την στήριξη και την βοήθεια μας. Οι εθελοντές του γηροκομείου, του ψυχολογικού κέντρου Ξάνθης, ο Σύλλογος Αιμοδοτών, οι ιεροί ναοί και τα τεμένη της περιοχής μας, θα έχουν πάντοτε την στήριξη μας. Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι που ήρθατε στην εκδήλωση μας και να σας ευχηθώ καλή ελαιοκομική περίοδο».
Μανώλης Σαλιβάρας, έμπειρος εργαστηριακός αναλυτής και εξειδικευμένος γευσιγνώστης στον κλάδο του ποιοτικού ελαιόλαδου.
Στην συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον πρόεδρο του συλλόγου αιμοδοτών και του γηροκομείου της Ξάνθης Γιάννη Παπαχρόνη ο οποίος έκανε αναφορά στους «εθελοντές της ελιάς» που απαρτίζεται από μία εθελοντική ομάδα συμπολιτών μας που μαζεύουν ελιές από κοινόχρηστους χώρους όπως σχολεία, πάρκα αλλά από κτήματα που κάποιοι τα δωρίσανε στο γηροκομείο προκειμένου να τα μαζέψουν οι εθελοντές. Δεν έκρυψε την συγκίνηση του και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ελαιουργείο του Τυμπάνου που από την πρώτη στιγμή άνοιξε την αγκαλιά του και στήριξε τους αδύναμους συμπολίτες μας λέγοντας χαρακτηριστικό: «Το ελαιοτριβείο μας βοήθησε διαθέτοντας τα μηχανήματα του, το προσωπικό του, ακόμη και τους τενεκέδες, για να αποθηκεύσουμε το λάδι, μας τους έδωσε δωρεάν και βγάλαμε περίπου 300 λίτρα λάδι για το γηροκομείο.
Ακολούθως ο Γ. Κομνηνός, υπεύθυνος των εθελοντών της ελιάς, απεύθυνε χαιρετισμό στους προσκείμενους ελαιοπαραγωγούς, λέγοντας ότι όλα ξεκίνησαν από μία απλή ιδέα. «Στην αρχή ξεκινήσαμε μόνοι μας μετά ήρθαν και άλλοι εθελοντές και γίναμε περισσότεροι και έτσι η ιδέα αυτή «περπάτησε» όπως είπε ο πρόεδρος». Τέλος επανέλαβε το αίτημα του προέδρου Παπαχρόνη για την στήριξη των παρόντων ελαιοπαραγωγό και φυσικά την αμέριστη στήριξη του ελαιοτριβείου.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μανώλης Σαλιβάρας, έμπειρος εργαστηριακός αναλυτής και εξειδικευμένος γευσιγνώστης στον κλάδο του ποιοτικού ελαιόλαδου, ο οποίος μίλησε επί μακρόν για την ποιότητα και ποιο συγκεκριμένα έκανε αναφορά στις προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Στην συνέχεια έκανε αναφορά στα αρώματα και τις γεύσεις του ελαιολάδου σημειώνοντας ότι ένα ελαιόλαδο όταν είναι ποιοτικό, είναι ασφαλές για την υγεία μας.
Ακολούθως μίλησε για την τοποθεσία του ελαιώνα που παίζει ρόλο για το τι λάδι θα παραχθεί.
Ακολούθως τόνισε ότι όταν τα δένδρα είναι υγιή και παράγουν υγιείς καρπούς τότε ο ελαιοπαραγωγός παράγει καλό ελαιόλαδο.
Απαντώντας σε ερωτήματα των ελαιοπαραγωγών, μίλησε για την δάκο και τους τρόπους προστασίας σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες κάνοντας εκτενή αναφορά στις κλιματολογικές συνθήκες οι οποίες επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Ο κ. Σαλιβάρας, μίλησε για τον χρόνο συλλογής του καρπού, σημειώνοντας ότι η συλλογή γίνεται όταν κάνει κρύο και θα πρέπει τάχιστα ο καρπός να μεταφέρετε στο ελαιουργείο προκειμένου να διαφυλαχθεί η ποιότητα της συγκομιδής σημειόνοντας ότι είναι σημαντική η σωστή αποθήκευση του λαδιού.
Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από τους παρευρισκομένους παραγωγούς και οι κατ ιδίαν συζητήσεις, συναντήσεις με το επιστημονικό προσωπικό και τους ίδιους τους υπεύθυνους του ελαιουργείο, όπου σύμφωνα με την εκτίμηση τους, η λειτουργία του προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.
Τελικό συμπέρασμα από την πρωτοβουλία του ελαιοτριβείου Τυμπάνου «ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ».
Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι ελαιοπαραγωγοί της Ξάνθης διψάνε στην κυριολεξία να μάθουν όσο γίνεται καλλίτερα την δουλειά τους.
Επίσης αποδείχθηκε περίτρανα ότι περιβάλλουν με απεριόριστη εμπιστοσύνη τους υπεύθυνους του ελαιοτριβείου κκ Κ. Παρασκευά και Δερμεντζίδη Ευάγγελο.
Αποδείχθηκε επίσης περίτρανα ότι επιχειρήσεις όπως «ΤΟ ΛΙΟΤΡΙΒΙ» που έχουν σε άμεση προτεραιότητα τους παραγωγούς, συμβάλλουν στην οικονομία της περιοχής αλλά και της Ελλάδος.
Επίσης αποδείχθηκε ότι όταν οι επενδυτές, επενδύουν στην τεχνολογία, με σεβασμό στο περιβάλλον, τότε το επιχειρηματικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο.
Τέλος αποδείχθηκε ότι επιχειρήσεις που έχουν κοινωνικό πρόσημο και δεν είναι αποκομμένες από την κοινωνία, η ίδια η κοινωνία αγκαλιάζει το έργο τους.