Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης στο δημαρχείο  όπου ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλις τιμώντας του κκ Θωμά Βουγιουκλή και Αλέξανδρο Λάππα για την προσφορά τους στην επιστήμη στα πλίσια των “Ελευθερίων” της πόλης.

Ο Oμότιμος Καθηγητής Μαθηματικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Θωμάς Βουγιουκλής και ο Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξανδρος Λάππας, μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης για την τιμητική αυτή διάκριση.

 

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: Έκαναν γνωστή την Ξάνθη στο παγκόσμιο στερέωμα

Με πρόταση του δημάρχου και ομόφωνοι απόφαση τιμήθηκαν οι δύο επιστήμονες.  «4 οκτωβρίου 1919. Συμπληρώνονται αισίως 99 χρόνια από την ημέρα που σηματοδότηση την απελευθέρωση όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και ολόκληρης της Θράκης. Είθισται αυτήν την ημέρα να τιμούμε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν γνωστή στο παγκόσμιο στερέωμα την Ξάνθη, ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν στην κοινωνία, ανθρώπους που προσφέρουν στο περιβάλλον, στις τέχνες και φέτος ανθρώπους που προσφέρουν στις επιστήμες. Βρίσκομαι ανάμεσα σε δύο καταξιωμένους (όχι από τον Δήμο Ξάνθης αλλά από την ίδια την κοινωνία) καθηγητές, τον κ. Θωμά Βουγιουκλή και τον κ. Αλέξανδρο Λάππα. Είμαι χαρούμενος, γιατί με πρόταση του δημάρχου, αυτήν την ημέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης, ομόφωνα, τιμά και δίνει το χρυσό μετάλλιο της πόλης, σε δύο καταξιωμένους συμπολίτες μας που έχουην κάνει γνωστή την Ξάνθη στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά πάνω απο όλα μας έκαναν εμάς τους ίδιους υπερήφανους».

«ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ ΜΑΖΙ»

Μάλιστα ο Χ. Δημαρχόπουλος αποκάλυψε ότι  ο ίδιος φοίτησε στο ίδιο γυμνάσιο και στο ίδιο λύκειο με τον κ. Αλέξανδρο Λάππα, σχολιάζοντας ότι «αυτός τα κατάφερε και έγινε καθηγητής νανοτεχνολογίας, εγώ δεν τα κατάφερα και έγινα…δήμαρχος. Τον Θωμά Βουγιουκλή, τον είχα δάσκαλο κάποια στιγμή, πριν γίνω δήμαρχος, στην εξομοίωση πτυχίου. Είναι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας. Είναι άνθρωποι με τους οποίους μεγαλώσαμε μαζί και αυτό μας κάνει ακόμη πιο περήφανους σήμερα για αυτό και η πόλη, με αυτό το ελάχιστο (που θεωρούμε οτι είναι η ύψιστη τιμή για τον δήμο) προσπαθεί να ανταποδώσει αυτήν την προσφορά τους στην πόλη».

 

«ΜΕ ΕΞΕΠΛΗΞΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ –ΘΕΩΡΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΞΑΝΘΙΩΤΗ»

Από την πλευρά του ο κ. Θωμάς Βουγιουκλής επισήμανε ότι «εγώ δεν είμαι της ίδιας ηλικίας με τον κ. Δήμαρχο αλλά νομίζω ότι από το 1974 που είμαι στην Ξάνθη, μπορώ να θεωρήσω τον εαυτό μου Ξανθιώτη. Με εξέπληξε η πρόταση γιατί εμείς οι ακαδημαϊκοί δεν έχουμε μεγάλη επαφή με τα τεκταινόμενα της πόλης, αν και σε διάφορες εκφάνσεις έχουμε συμμετοχή σε εκδηλώσεις. Για αυτό θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου και στον κ. Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς ήταν πραγματικά μια μεγάλη έκπληξη».

 

«ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΚΗ ΜΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ»

«Η τιμή είναι ιδιαίτερη γιατί είναι η πόλη στην οποία μεγάλωσα και πήρα τα πρώτα σταθερά βήματα στην βασική μου παιδεία» ανέφερε από την δική του πλευρά ο κ. Αλέξανδρος Λάππας, σημειώνοντας ότι «είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος που έχω καταφέρει μέσα απο την επιστημονική μου πορεία στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής να μπορώ να μιλώ για την Ξάνθη. Οπότε για εμένα αυτό, είναι μοναδική τιμή. Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμο, τον δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και όλους όσοι συνηγόρησαν σε αυτήν την βράβευση. Δεν το περίμενα. Εξεπλάγην πραγματικά. Είμαι συνηθισμένος διαφορετικά σε βραβεύσεις, λόγω του ακαδημαϊκού χώρου και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο, που αφορά τις «ρίζες» μας και πραγματικά είναι ιδιαίτερη η τιμή και διαφημίζει την Ξάνθη (μέσω εμού) σε πολλά μέρη στον κόσμο».