Στα εγκαίνια της Έκθεσης Kavala Expo 2018 βρέθηκε και μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης.
Νωρίτερα επισκέφθηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Μαρκόπουλο και τη Δήμαρχο Δ. Τσανάκα, ως μέλος κυβερνητικού κλιμακίου στο οποίο μετείχαν η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ι οι τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δ. Εμμανουηλίδης, Κ. Μορφίδης, Γ. Παπαφιλίππου και ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού Γραφείου Θεσσαλονίκης, Γ. Αγγελόπουλος
Φίλες και φίλοι, Κυρίες και κύριοι,
Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι εδώ, στην Περιφέρειά μας, στην Καβάλα, με την οποία με συνδέουν στενοί δεσμοί, για την φετινή KAVALA EXPO.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό, πολιτιστικό & επιχειρηματικό γεγονός για την ευρύτερη περιοχή και πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη και ιστορική συγκυρία.
Η Κυβέρνηση, μετά από μία μακρά και δύσκολη περίοδο, έχοντας πετύχει την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, υλοποιεί το σχέδιο της για ένα εναλλακτικό δίκαιο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο.
Η έξοδος από τα μνημόνια δημιουργεί σημαντικές δυνατότητες καθώς πλέον έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε με σύνεση, προς όφελος της κοινωνίας, τους βαθμούς ελευθερίας που έχουμε κατακτήσει, ώστε να διαμορφώσουμε την εθνική μας στρατηγική και την οικονομική και κοινωνική μας πολιτική.
Το στοίχημά μας για την επόμενη μέρα είναι να αξιοποιήσουμε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που σήμερα βρίσκεται μετά από 9 ολόκληρα χρόνια ξανά σε τροχιά ανάκαμψης.
Τα δημόσια οικονομικά της χώρας είναι σήμερα υγιή. Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους της αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ.
Με την πολύ σημαντική και καθόλα θετική συμφωνία που πετύχαμε για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, δημιουργήσαμε έναν καθαρό διάδρομο για τους επενδυτές για τα επόμενα χρόνια.
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι άμεσα, ξεκίνησαν από την 21η Αυγούστου και κυρίως δεν εξαρτώνται από συνεχείς πολιτικές αποφάσεις και διαπραγματεύσεις.
Με τον τρόπο αυτό, πετύχαμε το ελληνικό χρέος να είναι πλέον βιώσιμο, προς όφελος των επόμενων γενεών.
Επιπλέον, με τo δημοσιονομικό buffer που δημιουργήσαμε, το λεγόμενο «μαξιλάρι», έχουμε τη δυνατότητα να βγαίνουμε στις αγορές με καλύτερους όρους.
Πλέον, είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, την οικονομία και τις επιχειρήσεις.
Μετά από 8 χρόνια λιτότητας και περικοπών, μπαίνουμε λοιπόν σε μια φάση στην οποία είναι δυνατή η λήψη μόνιμου χαρακτήρα μέτρων για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στήριξη της εργασίας και της επιχειρηματικότητας.
Αυτό μάλιστα είναι κάτι που γίνεται καθαρό και από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε πριν λίγες μέρες στη Βουλή που σηματοδοτεί την επανένταξη της χώρας στο διεθνές οικονομικό σύστημα και εγκαινιάζει τη σταδιακή στροφή της δημοσιονομικής πολιτικής από την πολυετή προσαρμογή στη λελογισμένη επέκταση.
Καθώς τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώνονται, η δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης στρέφεται προς ένα νέο μείγμα με στόχο (α) την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, (β) την υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και (γ) την αντιμετώπιση χρόνιων ελλειμμάτων στον τομέα της κοινωνικής προστασίας.
Μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα, οι επενδυτές ξαναβλέπουν την Ελλάδα με αίσθημα ασφάλειας. Η προσέλκυση τους αποτελεί κομβικής σημασίας ζήτημα για την οικονομία καθώς η χώρα έχει για πρώτη φορά μία ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική.
Μια στρατηγική που προέκυψε ως αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες, μέσα από τον πετυχημένο θεσμό των Αναπτυξιακών Συνεδρίων που πραγματοποιήσαμε το προηγούμενο διάστημα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, όπως και τη δική μας.
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αναπτυξιακό μέλλον της Μακεδονίας και της Θράκης– της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα – συνδέεται καθοριστικά με την ανάπτυξη της χώρας, αλλά θα έλεγα και της ευρύτερης βαλκανικής.
Και αυτό γιατί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, όπως η γεωγραφική και γεωστρατηγική της θέση, οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό, μπορούν να αξιοποιηθούν και να δώσουν προστιθέμενη αξία σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο Βαλκανικής Συνανάπτυξης.
Το βάρος, λοιπόν, για την ανασυγκρότηση της παραγωγής, δίνεται στην καινοτομία και την ψηφιακή σύγκλιση, τη γνώση και τις νέες τεχνολογίες. Να γίνει η Ελλάδα ένα νέο εναλλακτικό παράδειγμα ανάπτυξης και ευημερίας.
Από την πρώτη στιγμή, ως Υπουργείο Οικονομίας κινηθήκαμε στην κατεύθυνση της ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων. Απόδειξη ως προς αυτό είναι οι κορυφαίες επιδόσεις της χώρας μας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία τρία χρόνια.
Η ηγεσία του Υπουργείου κατάφερε να προσδώσει σε αυτόν τον μηχανισμό όραμα, αλλά και ένα συνεκτικό σχέδιο στη βάση διάφανων διαδικασιών. Πλέον οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η διαχείριση των προγραμμάτων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας μέσα από νέες δράσεις του ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίζουν την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη συνεργασία γίνεται με αποτελεσματικό σχεδιασμό, διαφάνεια και αξιοκρατία.
Ήδη με τις διατάξεις του Νόμου 4442 έχει επιτευχθεί η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, που εξαγγέλθηκε αμέτρητες φορές τις προηγούμενες δεκαετίες ενώ στον άμεσο σχεδιασμό είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων, η ψηφιοποίηση ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, η σύσταση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης βρίσκεται μπροστά σε μία νέα πρόκληση: αυτή της διαπραγμάτευσης του νέου ΕΣΠΑ. Η ευκαιρία να σχεδιάζει εξαρχής την αρχιτεκτονική και τους στόχους των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Το νέο ΕΣΠΑ θα ενισχύει τους τομείς που καταγραφούν αναπτυξιακή δυναμική, καινοτόμα & εξωστρεφή χαρακτηριστικά.
Θα μου επιτρέψετε όμως εδώ, να εστιάσω λίγο στην περιοχή της Καβάλας:
Νομός Καβάλας – ΕΠΑνεΚ
Στο Νομό Καβάλας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα & την καινοτομία έχουν ενταχθεί 173 επιχειρηματικά σχέδια με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 7,5 εκατ. Ευρώ και συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 14,3 εκατ. Ευρώ, σε διάφορες δράσεις.
Παράλληλα, έχουν προκηρυχτεί νέες δράσεις και υπάρχουν ανοιχτές προσκλήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. Ευρώ όπως το Ψηφιακό Βήμα και Άλμα ή τα Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα και άλλα.
Τέλος, αναμένονται δύο νέες δράσεις που αφορούν την Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών Επιχειρήσεων και το Εμπόριο – Εστίαση – Ιδιωτική Εκπαίδευση.
Επιπλέον στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» στο Νομό Καβάλας έχουν ενταχθεί 11 έργα με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης που ξεπερνά τα 2 εκ Ευρώ ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη η εναέρια γραμμή μεταφοράς ρεύματος από Λαγκαδά στους Φιλίππους και το Λιμενικό Καταφύγιο στα Λιμενάρια, συνολικά 13,5 εκατ. Ευρώ
Νομός Καβάλας – ΥΜΕΠΕΡΑΑ
Α. Στον Τομέα Υποδομών δίνεται προτεραιότητα στις Θαλάσσιες Μεταφορές και την Ασφάλεια, με συνολικό προϋπολογισμό 59 εκ. € ευρώ. Έχει ήδη η προμήθεια πυροσβεστικού πλοίου για την Καβάλα ενώ στον άξονα των Αεροπορικών Μεταφορών υπάρχουν διαθέσιμα 85 εκατ. Ευρώ και αναμένεται η υποβολή προτάσεων και για το Νομό Καβάλας.
Β. Στον τομέα του περιβάλλοντος τα έργα αιχμής αφορούν την ύδρευση, τη διαχείριση λυμάτων & χώρους υγειονομικής ταφής: Και οι 4 προτάσεις Διαχείρισης Υγρών Aποβλήτων (ΛΥΜΑΤΑ) που κατατέθηκαν από την Καβάλα έχουν ενταχθεί με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 26 εκατ. ευρώ. Άλλες τέσσερις προτάσεις έχουν υποβληθεί για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και είναι σε φάση αξιολόγησης για την οποία αναμένουμε σύντομα αποτελέσματα.
Παράλληλα, όσον αφορά την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Δημοσίων Κτιρίων έχει υποβληθεί 1 πρόταση 2,5 εκατ. Ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.
Επίσης, στο Νομό χρηματοδοτείται η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που θα εξυπηρετεί την Καβάλα και τη Δράμα αλλά και τη Θάσο, μέχρι να αποκτήσει δικό του. Aλλά και για το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Καβάλας, ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες που υπήρχαν με τη χωροθέτηση και το έργο προχωρά ενώ σύντομα αναμένεται και η σχετική πρόσκληση.
Για τα Έργα Αξιοποίησης του Δημόσιου Τουριστικού Κεφαλαίου, έχει υποβληθεί από το νομός Καβάλας έχει υποβάλει μία πρόταση 2 εκατ. ευρώ
Νομός Καβάλας – Εθνικό ΠΔΕ
Όσον αφορά στο αμιγώς εθνικό πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων, στο νομό Καβάλας όπου έχουν πραγματοποιηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκατ. Ευρώ. Επιγραμματικά αναφέρω την αποκατάσταση πυρόπληκτων κτιρίων στη Θάσο, το σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων αλλά και την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα στη Χρυσούπολη πολύ πρόσφατα. Τέλος έργα έχουν εγκριθεί στο ΤΕΙ, τη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης, οδικά, αλλά και σε αθλητικούς χώρους.
Νομός Καβάλας – Interreg
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, καθώς το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει 16 έργα αιχμής, ύψους10 εκατ. Ευρώ με διάφορους εταίρους από την περιοχή και αντικείμενο το περιβάλλον, την υγεία, τις νέες θέσεις εργασίας, τις υποδομές και τον πολιτισμό, μεταξύ άλλων. 1 εκατ. Ευρώ έχει προβλεφθεί εξάλλου για το διακρατικό πρόγραμμα Balkan Med.
Αγαπητοί φίλοι,
σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε το Επιμελητήριο και την Έκθεση, στηρίζοντας την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Από τη δική μας πλευρά έχουμε επίγνωση της ευθύνης και εντείνουμε την προσπάθειά μας για τη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας, της νεολαίας και των νέων παραγωγικών υποκειμένων, ώστε να κάνουν δική τους υπόθεση την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Δεν χρειάζεται να πω ότι οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοιχτές γιατί το θεωρούμε δεδομένο. Ευελπιστούμε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας ώστε να υλοποιήσουμε περισσότερα έργα και με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο. Έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.
Σας ευχαριστώ πολύ.