H XanthiTimes.gr, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις του Α.Σ. ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Ξάνθης, με προπονητή τον Ανδρέα Χρηστίδη, την ώρα της προπόνησης. Παρακολουθήσαμε τους μαθητές από πολύ μικρούς έως και μεγάλους ηλικιακά, να ασχολούνται προσηλωμένα στην προπόνηση τους. Μπροστάρης ο ίδιος ο προπονητής, Ανδρέας Χρηστίδης, δίπλα τους, κοντά τους με την προσοχή του στραμμένη στα παιδιά που εκείνη την ώρα υλοποιούσαν το προπονητικό τους πρόγραμμα.
Λίγο ποιο δίπλα με άγρυπνο βλέμμα ο φυσικοθεραπευτής του Α.Σ. πάντα παρόντας στις προπονήσεις κύριος Χατζή Μπεκήρ Εσρέ.
Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ έχει, όπως μας είπε ο προπονητής Ανδρέας Χρηστιδης, το όνομα ενός συναθλητή του, από τα πρώτα χρόνια της αθλητικής του καριέρας. Μας λέει ο ίδιος.
«Ο αθλητικός σύλλογος TAE KWO DO Ορέστης Βασίλης Ξάνθης, ιδρύθηκε το 2005. Το 2004 που συνέλαβα την ιδέα υλοποίησης του Συλλόγου, έφτασε το θέμα και στην ονοματολογία και αποφάσισα, ο σύλλογος, γίνει προς τιμήν του συναθλητή μου Ορέστη Βασίλη, ο οποίος είχε ένα τραγικό ατύχημα που τον καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι την δεκαετία του 90. Ήμασταν συναθλητές στον Αθλητικό Σύλλογο Μέγας Αλέξανδρος με προπονητή τον Δημήτρη τον Ζώη. Έκτοτε, το παιδί, είναι σε αναπηρικό καροτσάκι. Ένας καταπληκτικός αθλητής και το λιγότερο που μπορούσα να κάνω, είναι να αφιερώσω τον σύλλογο στο όνομά του».
«Με πολύ δουλειά πετυχαίνεις τους στόχους σου»
Από τότε, μετά την δεύτερη χρονιά της ίδρυσής του, με πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, βαδίζοντας τα παιδιά στα χνάρια του προπονητή τους Ανδρέα Χριστίδη, μη χαρίζοντας σε αυτούς, όπως δεν χαρίστηκε στον εαυτό του 15 αγωνιστικά χρόνια πέτυχε λαμπρά αποτελέσματα.
«Με πρωί απόγευμα προπόνηση, καταφέραμε να φτάσουμε το 2009, δεύτερος σύλλογος στην Ελλάδα, στην κατηγορία εφήβων νεανίδων. Από το 2006 και μετά, μετράμε 45 πρωταθλητές Ελλάδος, με πολλά από τα παιδιά μας που έχουνε μοριοδοτηθεί για τα ΑΕΙ με τον νόμο 2725/99. Είχαμε μία κοπέλα την Ασπασία Κλειμενίδου στην προολυμπιακή ομάδα, ταξιδέψαμε όλοι στο Μεξικό το 2010. Είχαμε τον αθλητή μας τον Βελή Αλέξη το 2013, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ται Πέι και σήμερα αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη πρόκληση. Την Παπαδοπούλου Δέσποινα στο Πανευρωπαϊκό άντερ 21 δηλαδή έως 21 χρονών στην Πολωνία στις 8 Νοεμβρίου, την Πολυχρόνη Κωσταντίνα, η οποία θα αγωνιστεί στην Ισπανία στις 28 Νοεμβρίου και του χρόνου επίσης, έχει κλειδώσει την συμμετοχή της Παπαδοπούλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων νεανίδων. Δουλεύουμε πρωί απόγευμα. Το πρωί 6:30 με 7:30 γιατί μετά τα παιδιά πάνε στο σχολείο, για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τον πρωταθλητισμό. Επίσης, δουλεύουμε στον σύλλογο με παιδάκια ηλικίας από 4 χρονών μέχρι και ανδρών γυναικών. Ακολουθούμε όλες τις παιδαγωγικές μεθόδους, όλες τις προπονητικές σε όλα τα προπονητικά αξιώματα που επιτάσσει η προπονητική, ούτως ώστε, να μην «κάψουμε» κάποιο παιδάκι όπως λέει ο λαός».
Να γνωρίσουμε τον προπονητή Ανδρέα Χρηστίδη
«Είμαι γυμναστής, έχω σπουδάσει στο ΤΕΦΑ Κομοτηνής. Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην μεγιστοποίηση της απόδοσης».
Γονείς.
«Ενημερώνουμε τους γονείς με πολλά σεμινάρια αθλητικής διατροφής και αθλητικής ψυχολογίας ούτος ώστε να έχουμε σωστό το τρίγωνο προπονητής παιδί και γονιός, για να έχουμε μία ισορροπημένη σχέση. Κάθε χρόνο, έχουμε 2 με 3 συμμετοχές σε πανελλήνια πρωταθλήματα με πολλούς πρωταθλητές Ελλάδος. Έχουμε γύρω στα 40 άτομα που είναι πρωταθλητές Ελλάδος, με πάρα πολλές Πανελλήνιες και διεθνής διακρίσεις και όπως αντιλαμβάνεσθε αυτά τα αποτελέσματα, δεν μπορούν να παραχθούν, αν δεν υπάρχει αρμονία μεταξύ δασκάλου, γονιού και παιδιού».
Αρχές που διέπουν την σχολή
«Οι αρχές που διέπουν την προπόνηση μας είναι πρώτα απ’ όλα ο σεβασμός προς τον δάσκαλο, η πειθαρχία που στα χρόνια μας, όλοι την ψάχνουμε και είναι δυσεύρετη. Το στοιχείο της αυτοπεποίθησης, της κατάκτησης στόχων μέρα με την μέρα, εμπιστοσύνη μεταξύ μαθητών γονιών και δασκάλου και γενικά διδάσκουμε τις κοινωνικές δεξιότητες στα παιδιά, ώστε να βγούνε αύριο μεθαύριο χαλυβδωμένα κορμιά και ατσάλινοι χαρακτήρες, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ζούγκλα της κοινωνίας. Αυτός είναι ο σκοπό μας».
Πρωταθλητισμός.
«Μετά από όλα τα παραπάνω, αυτός που θέλει τον Πρωταθλητισμό, θα μου δείξει εμένα μόνος του τι θέλει και εγώ, γνωρίζω πάρα πολύ καλά τον δρόμο, ως πρωταθλητής μια δεκαετία συνεχόμενη και φυσικά παγκόσμιος πρωταθλητής. Δίνουμε εφόδια στα παιδιά της Ξάνθης, κοινωνικά εφόδια, τα ανδρώνουμε, τα μεγαλώνουμε με αρχές».
Αν δεν παραδώσετε πρωταθλητές, τι παιδιά παραδίδετε στην κοινωνία της Ξάνθης;
«Ο Πρωταθλητισμός, είναι το τελευταίο σκαλί. Εδώ μέσα χτίζουμε σωστούς ανθρώπους. Ένα παιδί που θα φύγει από το tae kwo do μετά από δέκα χρόνια, – αυτό είναι σχετικό – γιατί εμείς διδάσκουμε την δια βίου άθληση, δηλαδή αργότερα, ως ενήλικας, γονιός, δεν χρειάζεται να κάνει TAE KWO DO αλλά μπορεί να περπατήσει, να ασχοληθεί με ποδηλασία, να κάνει τν περίπατό του, το τζόκινγκ, περπάτημα στο βουνό, να πάρει το παιδάκι του και να του δείξει αυτός τα μονοπάτια του αθλητισμού και μετά, να το εντάξει στην ηλεκτρονική μας κοινωνία. Εμείς δίνουμε τα εφόδια που προανέφερα όπως η αυτοπεποίθηση η πειθαρχία, ο σεβασμός προς του μεγαλύτερους, στους δασκάλους, στους γονείς στο σχολείο. Τα παιδιά, αποκτούν την όξυνση του νου και λαμβάνουν ταχύτατες αποφάσεις, ώστε να βγαίνουν από δύσκολες καταστάσεις. Με την παιγνιώδη μορφή της προπόνησης, περνάμε τις αρχές του σεβασμού προς τον συναθλητή, του σεβασμού προς τον αντίπαλο και για εμάς, μία νίκη, πάντα την αντιμετωπίζουμε με σύνεση και με τα μυαλά κάτω από τα μυαλά και φυσικά μία ήτα, την θεωρούμε ως ένα πέσιμο με ένα σήκωμα για μια καινούρια αρχή.
Κοινωνικά μηνύματα.
«Το TAE KWO DO κλωτσάει δυνατά και μακριά τα ναρκωτικά, το αλκοόλ όλες τις κακές συνήθειες και φυσικά το ρατσισμό».
Ποιες είναι οι αρχές του TAE KWO DO;
«Οι αρχές αθλήματος βασίζονται πάνω στο αέρα, στη φωτιά, στη γη και στην θάλασσα. Δηλαδή στην διαφορετικότητα της φύσης και εμείς, όλοι οι άνθρωποι, έχουμε μία διαφορετικότητα, άρα, είμαστε μέρος της φύσης άρα προάγουμε τον ίδιο τον άνθρωπο.
Δύο λόγια για την μεγάλη αθλητική εκδήλωση που οργανώνει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ στο Αμοιρίδιο όπου αναμένονται 600 αθλητές μαζί με τους συνοδούς τους, όπου την πατρότητα, ανέλαβαν ψευδώς και άλλοι σύλλογοι, κάτι ο Ανδρέας Χρηστίδης διαψεύδει λέγοντας πώς ένωση taekwodo Βορείου Ελλάδος, τον όρισε υπεύθυνο της μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης.
«Αυτό έγινε τα Χριστούγεννα στην ετήσια βράβευση στην Θεσσαλονίκη όπου πάντα ο σύλλογος μας, βραβεύει 6-7 παιδιά για τις διακρίσεις τους. Ο πρόεδρος κ. Μανώλης Χρήστος, μου εμπιστεύθηκε από την ΕΤΑΒΕ την ανάληψη όλων των καθηκόντων ούτως ώστε να έρθει εις πέρας αυτή η μεγάλη διοργάνωση που είναι μία διοργάνωση της ΕΤΑΒΕ (ΈΝΩΣΗ ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ). Αυτήν την μεγάλη αθλητική διοργάνωση στην Ξάνθη στηρίζει ο δήμος Ξάνθης και η Π.Ε. Ξάνθης. Περιμένουμε τουλάχιστον 600 αθλητές στις 3-4 Νοεμβρίου που είναι όλες οι κατηγορίες ανδρών, γυναικών, εφήβων, νεανίδων και παίδων κορασίδων, που αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητας από ενήλικες που θα συνοδεύουν τα μικρά παιδάκια. Ο τόπος μας έχει ανάγκη από οικονομικές ανάσες όπου μαζί με το καρναβάλι, τις γιορτές παλιάς πόλης και τον αθλητικό τουρισμό, πιστεύω να δώσουμε μία πνοή εν μέσω βαρέως χειμώνα και να πάρει μία ανάσα η κοινωνία της Ξάνθης.
Αθλητικό μουσείο – πρόταση
ΥΠΟΨΗ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΜΕ ΤΑ,ΕΤΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
«Βεβαίως ο σύλλογος μας έχει βραβευθεί από την Ομοσπονδία και από την Ένωση TAE KWO DO Βορείου Ελλάδος. Έχουμε βραβευθεί σαν ομάδα και πρόσφατα το Σαββατοκύριακο φέραμε 2 κύπελλα από την Βουλγαρία και όπου πάμε, οι διοργανωτές μιλάνε με τα καλλίτερα λόγια για τον σύλλογο μας. Αυτό βέβαια, δεν κρύβει μυστικά. Το μυστικό είναι ένα. Προπόνηση, προπόνηση, προπόνηση και προπόνηση πρωί απόγευμα. Μπορούν, όσοι θέλουν, να έρθουν εδώ να μας γνωρίσουν, με δοκιμαστικές προπονήσεις. Είμαστε όλη την μέρα στην σχολή. Η πρόταση μου είναι εδώ και 2 χρόνια. Είναι μία πρόταση να γίνει ένα αθλητικό μουσείο και ξεκαθαρίζω όχι TAE KWO DO, αθλητικό μουσείο, δηλαδή να συμπεριλαμβάνει όλα τα αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, βόλεϊ μπάσκετ. Αν θυμηθώ δηλαδή από την εποχή Αντωνιάδη, γιατί όχι, ένα ζευγάρι ποδοσφαιρικά παπούτσια, μία φανέλα του μπάσκετ, μία μπάλα του βόλεϊ μία στολή του tTaekwodo. Ένα παράδειγμα. O Χρήστος Θεοδωρίδης, ήταν στην Εθνική Ομάδα Πόλο. Το σκουφάκι του θα μπορούσε να φιλοξενηθεί και πολλά άλλα παρόμοια εκθέματα και στο τέλος, γιατί να μην έχουν τα παιδιά υγιή πρότυπα και να λεν, θέλω να γίνω και εγώ, θέλω να φτάσω εκεί. Και να μην φτάσουν εκεί, θα είναι τέτοια η προσπάθεια τους που θα βγούνε στην κοινωνία δυνατοί, καταξιωμένοι ως χαρακτήρες και ως σώματα. Τα σώματα έπονται, τον χαρακτήρα χρειαζόμαστε. Να μπορούμε να αλληλοεπιδράσουμε μεταξύ μας και όλοι οι άνθρωποι να έχουμε αλληλοκατανόηση. Γιατί κάθε αγώνας που πάμε στο εξωτερικό και σε άλλη πόλη, είναι χτίσιμο γέφυρας επικοινωνίας άλλης κουλτούρας, άλλων ανθρώπων, με διαφορετικά ενδιαφέροντα και συνήθειες.
Αυτή ήταν η συζήτηση μας με τον προπονητή Ανδρέα Χρηστίδη του Α. Σ. ΟΡΕΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣΗ στην Ξάνθη.
Η XanthiTimes.gr και το περιοδικό Αγορά… ΖΩ Ξάνθη εύχεται πολλές επιτυχίες στα γήπεδα και την ζωή.