Σχολική στέγη στο Δήμο Ξάνθης
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης το θέμα «Σχολική στέγη στο Δήμο Ξάνθης».
Θεωρούμε πως τα προβλήματα με τη σχολική στέγη είναι ιδιαίτερα οξυμμένα στο Δήμο μας και χρειάζεται να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί για τη δρομολόγηση λύσεων σε αυτά, διεκδικώντας και την αναγκαία κρατική χρηματοδότηση και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος.
Είναι απαράδεκτο τι στιγμή που ξοδεύονται δις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, δίνονται δις ζεστό χρήμα σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και προβλέπονται fast track διαδικασίες αδειοδότησης για τις επενδύσεις τους, το ζήτημα της σχολικής στέγης που αφορά άμεσα την εργατική λαϊκή οικογένεια να «σκοντάφτει» στην υποχρηματοδότηση της παιδείας και σε έναν γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης πρέπει να πάρει θέση και να διεκδικήσει λύσεις.
Με βάση το αντιπαιδαγωγικό όριο των 25 νηπίων ανά τμήμα, σχεδόν 20 νέες αίθουσες απαιτούνταν για να υπάρξει 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στον Δήμο Ξάνθης. Παράλληλα, μια σειρά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους χώρους (π.χ. 9ο – 13ο, 7ο, κ.τ.λ.). Ταυτόχρονα, αν ληφθεί υπόψη πως για να λειτουργούν με παιδαγωγικούς όρους τα νηπιαγωγεία πρέπει ο αριθμός νηπίων στα τμήματα να μην υπερβαίνει τα 15, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ανάγκες για ανέγερση νέων αιθουσών στα νηπιαγωγεία είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Στα Δημοτικά Σχολεία χρόνια έχουν καταστεί τα προβλήματα στέγασης στα 9ο-18ο Δημοτικά σχολεία στο συνοικισμό Κυψέλης, καθώς και στα Δημοτικά σχολεία στην περιοχή του Δροσερού (15ο – 20ο). Στην πρώτη περίπτωση, το παλιό κτίριο, σε οικόπεδο στο συνοικισμό Κυψέλης που παραχώρησε ο Δήμος, εγκαινιάστηκε και λειτούργησε τον Απρίλιο του 1960, ενώ το 1985 κατασκευάστηκε το νέο διδακτήριο, Ενώ υπάρχει το οικόπεδο, όλα μένουν στάσιμα. Στη δεύτερη περίπτωση, των δύο 12/θέσιων συστεγαζόμενων σχολείων στον οικισμό Ρομά του Δροσερού. η κατάσταση βρίσκεται ακόμη πιο πίσω. Ακολουθούνται ατελέσφορες μακρόσυρτες διαδικασίες, αν και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμμένο, όπως ανέδειξε την περυσινή χρονιά ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης.
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χρονίζει το ζήτημα του 4ου ΓΕΛ, αφού ενώ υπάρχει οικόπεδο, καρκινοβατεί η διαδικασία για τη χρηματοδότηση του έργου και την ανέγερση του κτηρίου. Το 4ο ΓΕΛ ιδρύθηκε το 1999 ως συνέχεια του 1ου Τεχνικού Λυκείου Ξάνθης και τις 3 πρώτες χρονιές συστεγάστηκε με το 1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης. Από το 2002 και μετά συστεγάζεται με το 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης με την υπόσχεση ότι θα μεταφερθεί σε δικό του κτίριο, υπόσχεση η οποία έμεινε στα λόγια. Το 2011 παραχωρήθηκε από το Δήμο Ξάνθης οικόπεδο. Έκτοτε εκπονούνται μελέτες κατασκευής του κτιρίου, αλλά τα χρήματα στους προϋπολογισμούς και στα Τεχνικά Προγράμματα προϊδεάζουν για νέες πολύχρονες αναμονές.
Το πρόβλημα αφορά όλη την κοινωνία. Επομένως οφείλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να μην μας βρει και η επόμενη σχολική χρονιά στην ίδια άσχημη κατάσταση.