Πόση αηδία ακόμη να φορτώσουν στην κοινωνία οι διοικούντες;
Άκουσον άκουσον. Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στους προσκόπους Αλεξανδρούπολης χωρίς καν να τους ενημερώσει. Δυστυχώς η Κοινωνία βιώνει καθημερινά και σε όλες τις εκφάνσεις της, κάθε μέρα και περισσότερο την αναλγησία του κράτους.
Ντροπή στην ΔΕΗ.
ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ 2ου ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΣ
Ο Προσκοπισμός έχει χαρακτήρα κοινωφελή μη κερδοσκοπικό και αποτελεί μια παγκόσμια Εθελοντική Κίνηση Νέων που σκοπό έχει την παροχή εξωσχολικής διαπαιδαγώγησης στα παιδιά κατά βάση μέσα από τη ζωή στη φύση. Ιδρύθηκε το 1907 στην Αγγλία ενώ στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1910, σε μία από τις πρώτες παγκοσμίως χώρες. Αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και η λειτουργία του διέπεται από τον νόμο 440/1976 και το Π.Δ. 71/2014 και βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.
Στην Αλεξανδρούπολη ιδρύθηκε το 1919, λίγους μήνες δηλαδή πριν από την απελευθέρωση του τόπου μας και την ενσωμάτωσή του με το Εθνικό κορμό. Ήταν δε εκείνοι οι πρώτοι Πρόσκοποι του 1919 που είχαν την ιστορική τιμή να κάνουν την έπαρση της Σημαίας μας για πρώτη φορά στα χώματά μας το βράδυ της 13ης Μαΐου του 1920, μία ημέρα πριν ο Στρατηγός Μαζαράκης με τον προελαύνοντα Ελληνικό Στρατό αφιχθεί και απελευθερώσει την πατρίδα μας.
Έκτοτε ο Προσκοπισμός αναπτύχθηκε και ως απότοκο του γεγονότος αυτού, ήταν η δημιουργία του 2ου Συστήματος Προσκόπων το έτος 1938, ήταν δε οι Πρόσκοποι της εποχής εκείνης που τελευταίοι παρέδωσαν τη Σημαία τους στο Δικτατορικό καθεστώς Μεταξά που είχε διατάξει τότε την κατάργηση όλων των σωματείων, μεταξύ αυτών και του Προσκοπισμού.
Μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επανιδρύθηκε ο Προσκοπισμός στην πόλη μας και έκτοτε αδιαλείπτως προσφέρει τις υπηρεσίες του στη νεολαία του τόπου μας, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία μας. Σήμερα στην πόλη μας λειτουργούν 2 Συστήματα, το 1ο Ναυτοπροσκόπων και το 2ο Προσκόπων, τα οποία αριθμούν περίπου τα 300 ενεργά μέλη όλων των ηλικιών.
Η δράση του Προσκοπισμού, αλλά και ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν περάσει από τις τάξεις του όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της προσφοράς του διαχρονικά. Άλλωστε η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Αλεξανδρούπολης με τις δράσεις της αποδεικνύει αυτό ακριβώς.
Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων στεγάζεται στο κτήριο του Νεώσοικου στην παραλία της πόλης μας, ενώ το 2ο Σύστημα, επί του παρόντος στεγάζεται σε νομίμως παραχωρημένο χώρο στο παλαιό Νοσοκομείο επί της οδού Δήμητρας, μετά την έξωση της επί τριακονταετία λέσχης, που είχε γίνει το 2007 από το ιστορικό κτήριο της Καθολικής Εκκλησίας επί της οδού Κομνηνών, προκειμένου αυτή να μετατραπεί σε πανδοχείο.
Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, πλην της περιόδου του Β’ Π.Π, του 2ου Συστήματος, ενώ του χρόνου συμπληρώνονται 100 χρόνια Προσκοπισμού στην πόλη μας.
Σε αυτήν τη χρονική συγκυρία έμελλε πριν από λίγες ημέρες να διακοπεί εντελώς απροειδοποίητα η ηλεκτροδότηση στο 2ο Σύστημα Προσκόπων που στεγάζεται στο παλαιό Νοσοκομείο, αφήνοντας τα 100 και πλέον μέλη του, από τα οποία η συντριπτική πλειοψηφία είναι παιδιά, κυριολεκτικά στο σκοτάδι.
Από διάφορες πηγές έγινε γνωστό ότι λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών που αφορούν στην ιδιοκτησία του χώρου του παλιού Νοσοκομείου, δεν δύναται να συνεχιστεί η ηλεκτροδότηση τόσο του 2ου Συστήματος Προσκόπων όσο και όλων των υπολοίπων εθελοντικών συλλόγων που στεγάζονται στον ίδιο χώρο.
Πριν λίγο καιρό είχε γίνει αντίστοιχα και διακοπή του νερού, αλλά με ενέργειες και έξοδα των συλλόγων και των προσκόπων αυτό αποκαταστάθηκε, τουλάχιστον προσωρινά, λόγω των προαναφερθέντων περί ιδιοκτησιακού.
Κατανοώντας τους λόγους που μπορεί να οδήγησαν τη Δημόσια Διοίκηση σε αυτήν της την απόφαση, εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας ως προς το γιατί η διακοπή της ηλεκτροδότησης έγινε εντελώς απροειδοποίητα, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση και κυρίως χωρίς να ενημερωθούμε για τις όποιες υποχρεώσεις μας προκειμένου να ανταποκριθούμε εγκαίρως.
Άλλωστε σε πρόσφατο αίτημα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, περί επικαιροποίησης του αιτήματος παραμονής μας στον χώρο, ανταποκριθήκαμε άμεσα και με τον πλέον κατάλληλο τρόπο δίνοντας ότι μας ζητήθηκε. Για το ρεύμα ουδέποτε μας γνωστοποιήθηκε κάτι.
Το γεγονός λοιπόν της απροειδοποίητης διακοπής, αποτελεί για εμάς έλλειψη σεβασμού προς τα 100 και πλέον ανήλικα και ενήλικα μέλη μας και τις οικογένειές τους, την ιστορία που πρεσβεύει ο Προσκοπισμός στην πόλη μας και προς όλους αυτούς που έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν στις τις τάξεις μας.
Άξιο αναφορά επίσης είναι ότι από την αρχή της παρουσίας μας το 2007 στο χώρο που μας παραχωρήθηκε, έχουμε δαπανήσει από το ταμείο μας πάνω από 5.000€ για εργασίες, υλικά, μονώσεις και ότι άλλο χρειαζόταν προκειμένου να διατηρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος σε κατάσταση που να μπορεί να φιλοξενήσει εκπαιδευτικές διαδικασίες για παιδιά και να μην εγκαταλειφθεί να γκρεμίσει όπως όλος ο υπόλοιπος χώρος του παλιού νοσοκομείου.
Ο Προσκοπισμός σε τοπικό επίπεδο έχει καταφέρει διαχρονικά, όντας αυτοχρηματοδοτούμενος μόνο από τα μέλη του και μη λαμβάνοντας οποιαδήποτε τακτική κρατική επιχορήγηση, να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του έναντι του συνόλου της κοινωνίας μας. Αυτή μας η αξιοπρέπεια, με την πράξη αυτή της διακοπής της ηλεκτροδότησης, νοιώθουμε ότι πλήττεται βάναυσα, αντιμετωπιζόμενοι ως «τζαμπατζήδες» από όποιον έλαβε αυτήν την απόφαση.
Για τους λόγους αυτούς:
- Απαιτούμε και δεν επαιτούμε, την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία μας.
- Επιπλέον ζητάμε την άμεση γνωστοποίηση προς εμάς τυχόν υποχρεώσεων μας, οικονομικών ή ότι άλλο, προκειμένου να ανταποκριθούμε. Δεν ζητάμε «χάρες», ζητάμε σεβασμό απέναντι στα παιδιά και στις οικογένειές τους που θα κληθούν εν’ όψη του χειμώνα να κάνουν τις συγκεντρώσεις τους στο σκοτάδι και στο κρύο. Ουδέποτε φιλοδοξήσαμε, ούτε επιδιώξαμε ποτέ να είμαστε μέρος των κρατικοδίαιτων δομών που απομυζούν τις κρατικές παροχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις όποιες υποχρεώσεις και το οποιοδήποτε κόστος μας αναλογεί, αρκεί να μας γνωστοποιηθεί αρμοδίως.
- Προτείνουμε, έστω προσωρινά, την ρευματοδότηση μας από το Κεντρικό Κτήριο της Αντιπεριφέρειας Έβρου που φιλοξενεί τις υπηρεσίες υγείας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με από κοινού έξοδα σύνδεσης σε συνεννόηση και με τους άλλους συλλόγους. Άλλωστε ήδη κάποιοι από τους έχοντες νόμιμο παραχωρητήριο στον χώρο το χρησιμοποιούν. Φυσικά η εγκατάσταση θα περιέχει και τους αντίστοιχους μετρητές κατανάλωσης για κάθε σύλλογο.
Ευελπιστώντας ότι η επιστολή μας αυτή θα τύχει της πρέπουσας σημασίας από τους αρμοδίους, αναμένουμε για τις ενέργειες των αρμοδίων και ευελπιστούμε στην ικανοποίηση των, εύλογων καθ’ ημάς, αιτημάτων μας.
Με εκτίμηση,