ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Απέχοντας λίγους μήνες από τις εκλογές πρώτου και δευτέρου βαθμού της Τ.Α. και με την εφαρμογή της απλής αναλογικής (πρώτη φορά στα χρονικά) μέσω του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» να αποτελεί την κυρίαρχη αλλαγή, οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για τους εκπροσώπους τους στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
Το ερώτημα που γεννάται αφορά τα κριτήρια της επιλογής αυτής, αλλά και ποια είναι τα εχέγγυα του κάθε υποψηφίου προκειμένου να καταφέρει να δικαιώσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του αλλά και τις απαιτήσεις της εποχής. Οι ζυμώσεις προεκλογικά πολλές, σε σημείο αρκετές φορές να κουράζουν τους πολίτες, που αποζητούν πλέον ρεαλιστικές προτάσεις δίχως ευχολόγια προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα που βιώνουν. Αιρετοί και λειτουργοί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για τους πολίτες, για τον τόπο που ζούμε και αγαπάμε.
Διακριτοί ρόλοι αλλά και συνεργασία με το κεντρικό κράτος, πάταξη των γραφειοκρατικών διαδικασιών και μείωση της πολυνομίας, λειτουργία δομών και υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας με επίκεντρο τις ασθενείς κοινωνικές ομάδες, σύγχρονη αρχιτεκτονική σε δημόσιους χώρους ώστε να αναδεικνύονται οι ομορφιές κάθε τόπου, ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διαδημοτικές συνεργασίες όμορων Δήμων, αξιοποίηση, επιβράβευση και συνεχής επιμόρφωση του υπαλληλικού προσωπικού. Ακόμη, η διαχείριση των απορριμμάτων και ο στρατηγικός στόχος της ανακύκλωσης ως σημείο αναφοράς για τους ΟΤΑ, η διεκδίκηση έργων, μέτρων και δράσεων από την Ε.Ε., με έμφαση στην καινοτομία, η άμβλυνση των ανισοτήτων μεταξύ των Δήμων στα πλαίσια της Περιφερειακής συνεργασίας.
Αναπτυξιακή προοπτική, εξωστρεφής προσανατολισμός, ευρωπαϊκή κατεύθυνση και ευθυγράμμιση των προγραμμάτων ως αναπτυξιακά εργαλεία με τις κατά περίπτωση ανάγκες και τη διαφορετικότητα (συγκριτικά πλεονεκτήματα) του κάθε Δήμου, της εκάστοτε Περιφερειακής Ενότητας. Επιπρόσθετα οι συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα μπορούν να δώσουν λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα, η πράσινη ανάπτυξη (βασικός άξονας της επερχόμενης προγραμματικής περιόδου),ο τουρισμός και η αύξηση ανθρώπινων ροών από γειτονικές και όχι μόνο χώρες ως βασικός μοχλός στήριξης της επιχειρηματικότητας.
Επενδύσεις!!! Κίνητρα για στέγαση μεγάλων παραγωγικών μονάδων(προαπαιτούμενο αποτελεί η μείωση φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών από την κεντρική διοίκηση), η αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΟΤΑ και του αγρο-κτηνοτροφικού μας πλούτου σε ορεινούς και πιο πεδινούς Δήμους, όπως επίσης και η μεγάλη ευκαιρία αξιοποίησης της ενέργειας (γεωθερμία). Είναι δεδομένο πως υπάρχουν και άλλες προτάσεις και προοπτικές που μπορούν να φέρουν την Δημόσια Διοίκηση σε μια νέα εποχή.
Οι κλυδωνισμοί που επήλθαν στην ελληνική οικονομία και επηρέασαν σαφέστατα τους ΟΤΑ, πρέπει να καμφθούν με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων, όχι με επιπρόσθετες περικοπές.
Η στρατηγική της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027 της Ε.Ε. για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει το τρίπτυχο: ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ – ΕΥΕΛΙΞΙΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι ο καταλύτης της νέας λογικής καθώς απαιτείται προετοιμασία, σχεδιασμός και παρεμβάσεις.
Προϋπόθεση μιας σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους δύο βαθμούς αυτής, είναι αφενός η διαχειριστική επάρκεια και η οικονομική αυτοτέλεια και αφετέρου η καταλληλότητα των προσώπων που διαχειρίζονται τις τύχες της. Επιβάλλεται οι αιρετοί να έχουν γνώσεις, ικανότητες και καινοτόμες ιδέες, αλλά και να «αγαπάνε τον αέρα τους», τον τόπο στον οποίο μεγαλώνει η νέα γενιά ώστε να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους, εξαλείφοντας ταυτόχρονα το brain drain…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ
MSc ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ