Στις 28 Οκτωβρίου 2018, ανήμερα της εθνικής εορτής, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας,βορειοηπειρώτης Έλληνας ομογενής, έπεσε νεκρός από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας στο χωριό Βουλιαράτες. Αν και ο Κατσίφας φέρεται να έκανε χρήση όπλου έπειτα από διαπληκτισμό που είχε με Αλβανό αστυνομικό, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έπεσε νεκρός παραμένουν ασαφείς, καθώς το αλβανικό κράτος δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις. Προβληματίζει δε ο τρόπος που η αλβανική κυβέρνηση χειρίστηκε το τραγικό περιστατικό τόσο με τις δηλώσεις του Έντι Ράμα, όσο και με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της παράδοσης της σορού του Έλληνα ομογενή στους οικείους του, αφού χρειάστηκε να περάσουν δέκα ημέρες από το θάνατό του για να συμβεί αυτό. Επίσης, κριτική ασκείται και στην ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ ερωτήματα προκύπτουν για τη χρονική συγκυρία που σημειώθηκε το συμβάν και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.
«Εκφράζουμε τη βαθειά λύπη μας για το θάνατο του Έλληνα ομογενή και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένειά του.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής.
Αναμένουμε από τις αλβανικές αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εν λόγω Έλληνας πολίτης και θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα». Αυτή ήταν η πρώτη και ουσιαστικά η μοναδική ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μαςκαι στη συνέχεια ακολούθησε μια εκκωφαντική σιωπή με φοβικά χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε το μήνυμα στο Twitter του Αλβανού πρωθυπουργού, του Έντι Ράμα, στο οποίο ανέφερε τα εξής: «Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε ως απαράδεκτη την απώλεια ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, καλύτερα να ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό που σήμερα δεν χάθηκε καμία αθώα ζωή από μια εξτρεμιστική τρέλα».
Η αντίδραση αυτού που υποτίθεται ότι έχει την εμπιστοσύνη του αλβανικού λαού να τον κυβερνήσει, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Έντι Ράμα, εκφράζεται με έναν καθ΄όλα απαράδεκτο τρόπο για κάθε πολίτη αυτού του κόσμου που ζει σε συνθήκες ευνομούμενης ΔημοκρατίαςΒαγγέλης Ντούλες
Ο κ. Ράμα χαρακτήρισε τον Κατσίφα τρελό και εξτρεμιστή, διάφορα δημοσιεύματα και στην Ελλάδα προσέδωσαν στον Κωνσταντίνο Κατσίφα χαρακτηριστικά ακραίου εθνικιστή, ενώ τα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν διαρροή που ανέφερε ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε συλληφθεί το 2008 για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Λίγες ώρες αργότερα ο δικηγόρος της οικογένειας διευκρίνισε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ότι ο Κωνσταντίνος είχε «αθωωθεί πανηγυρικά». Τα Βορειοηπειρωτικά σωματεία καταγγέλλουν ότι η είδηση δεν διορθώθηκε και έθεσαν το ερώτημα ποια είναι η σκοπιμότητα της διαρροής αυτής ενώ ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σχετικά με το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατό του από πυρά των ειδικών δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας.
Ποιος ήταν ο Κατσίφας; Ένθερμος πατριώτης που προσπάθησε να εμποδίσει την υποστολή της ελληνικής σημαίας, ακραίος;
Εγγραφείτε και ακολουθήστε ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαβάστε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας και τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις στο e-mail σας. Μάθετε Περισσότερα
«Δεν τον γνώριζα τον Κωνσταντίνο, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι ενώ είχαμε μια τραγική εξέλιξη, χάθηκε ένας άνθρωπος, η αντίδραση αυτού που υποτίθεται ότι έχει την εμπιστοσύνη του αλβανικού λαού να τον κυβερνήσει, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Έντι Ράμα, εκφράζεται με έναν καθ΄όλα απαράδεκτο τρόπο για κάθε πολίτη αυτού του κόσμου που ζει σε συνθήκες ευνομούμενης Δημοκρατίας» δήλωσε στη HuffPost Greece o βουλευτής και Πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες.
Τόνισε δε πως από την άλλη πλευρά πρέπει να εστιάσουμε σε δύο κρισιμότατες στιγμέςγια την όλη υπόθεση, ούτως ώστε να λάμψει η αλήθεια.
«Είναι απαραίτητο να λάμψει η αλήθεια. Πρώτον, τι οδήγησε τον Κωνσταντίνο, ενώ είχε βγει όπως όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι, οι συγχωριανοί του, περιμένοντας την ώρα για την έναρξη των επίσημων τελετών, να πάει ξαφνικά και να πάρει το όπλο και να πυροβολεί στο κέντρο του χωριού; Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να ερευνηθεί και να δοθούν από τις αρχές πειστικές απαντήσεις. Το δεύτερο, ενώ κρίνεται από πολλούς ειδικούς, ακόμη και από τον πρώην πρωθυπουργό της Αλβανίας, ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί προειδοποίηση, διαπραγμάτευση, τραυματισμός στα άκρα και επομένως ακινητοποίηση, πριν οδηγηθούν στην μοιραία απόφαση της εκτέλεσης, ποιος έδωσε την εντολή και γιατί να οδηγηθούν στην τελική λύση;».
«Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι άρτια εκπαιδευμένες για δύσκολες επιχειρήσεις και ενώ τον είχαν περικυκλωμένο γιατί δεν οδηγήθηκαν στη λύση της σύλληψης αλλά οδηγήθηκαν σε αυτή του θανάτου;
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ντούλες, από τον Κατσίφα δεν κινδύνευε κανείς, ήταν μακρυά από το χωριό, στο βουνό και σε σημείο που δεν υπήρχε ούτε καν ένας βράχος για να καλυφθεί.
«Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι άρτια εκπαιδευμένες για δύσκολες επιχειρήσεις με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και ενώ τον είχαν περικυκλωμένο γιατί δεν οδηγήθηκαν στη λύση της σύλληψης αλλά οδηγήθηκαν σε αυτή του θανάτου; Οι απαντήσεις σε αυτά τα δύο αμείλικτα ερωτήματα θα διαλευκάνουν την υπόθεση ούτως ώστε να αντιληφθούμε όλοι μας τι συνέβη και γιατί συνέβη» καταλήγει ο κ. Ντούλες ο οποίος ήταν αυτός που επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας προκειμένου να δοθεί η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην οικογένειά του.
Όμως πόσο εύκολο είναι να διαλευκανθεί η υπόθεση όταν οι αλβανικές αρχές δεν συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση;
«Δεν υπάρχει μόνο ασάφεια αλλά και σκότος»υπογραμμίζει ο ένας εκ των δικηγόρων της οικογένειας Κατσίφα, ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος στη HuffPost Greece.
«Ισχυριζόμαστε ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας δολοφονήθηκε. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτή η πράξη δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Για να είμαι πιο ακριβής, για να μπορέσει κάποιος να τις αξιολογήσει και να τις ανιχνεύσει πρέπει να δει τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί στα Τίρανα. Εδώ υπάρχει το εξής παράξενο και πρωτότυπο. Η Εισαγγελία Σοβαρών Αδικημάτων των Τιράνων, η οποία έχει επιληφθεί της υποθέσεως άνοιξε την υπ΄αριθμόν 206 ποινική δικογραφία. Σε αυτή, σύμφωνα με το έγγραφο που έχουμε με ημερομηνία 30/10/2018, αναφέρονται τα εξής ποινικά αδικήματα: Απόπειρα δολοφονίας υπαλλήλου της κρατικής αστυνομίας, παράνομη οπλοφορία, παραγωγή όπλων, εκρηκτικών υλών και πυρομαχικών. Όλο αυτό το σκέλος της δικογραφίας είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία γιατί έχουμε μια δικογραφία που αφορά τον νεκρό και ταυτοχρόνως στη δικογραφία υπάρχει και η εκ προθέσεως δολοφονία που προφανώς ερευνάται τι έχουν κάνει οι αστυνομικές ειδικές δυνάμεις της Αλβανίας. Αυτό είναι το πρώτο πολύ περίεργο.
Το δεύτερο επίσης πάρα πολύ περίεργο και σκοτεινό, είναι ότι όταν έγινε η ιατροδικαστική έκθεση ή να το πω πιο σωστά, όταν έγινε η νεκροτομή και η νεκροψία στο Αργυρόκαστρο, από τους ιατροδικαστές που ήρθαν από τα Τίρανα, οι αλβανικές αρχές και συγκεκριμένα ο εισαγγελεύς Αργυροκάστρου, αρνήθηκε την παρουσία κατά τη διάρκεια της νεκροψίας και νεκροτομής στον τεχνικό σύμβουλο της οικογένειας Κατσίφα, στον ιατροδικαστή κύριο Βουγιουκλάκη. Έτσι ο κ. Βουγιουκλάκης είχε μόνο μια μακροσκοπική ανασκόπηση του σώματος» σχολιάζει ο κ. Λυκουρέζος και προσθέτει πως οι ιατροδικαστές είχαν κάνει συρραφή των πληγών, έπλυναν το σώμα και στη συνέχεια το μετέφεραν στα Τίρανα.
Το τρίτο περίεργο, σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέζο είναι ότι έχουν περάσει δέκα ημέρες ( τόσες είχαν περάσει την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) και δεν έχει παραδοθεί η σορός στην οικογένεια για να γίνει η κηδεία. «Αυτό κατά την άποψη τη δική μου αποτελεί μια βαρύτατη προσβολή στην μνήμη του νεκρού και δεύτερον η παραμονή της σορού στο νεκροτομείο Τιράνων δεν συμβάλει κατά οιοδήποτε τρόπο στη διερεύνηση των συνθηκών του συμβάντος αυτού. Υπάρχει δε και το πόρισμα των ιατροδικαστών το οποίο επίσης δεν έχουμε δει» σχολιάζει ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος θέτει και ένα τέταρτο ζήτημα και αυτό αφορά στο αποδεικτικό υλικό που προφανώς έχει συγκεντρώσει η εισαγγελία Τιράνων στη συγκεκριμένη δικογραφία, και τόσο ο ίδιος όσο και άλλος δικηγόρος που έχει προσλάβει η οικογένεια, δεν έχουν μέχρι στιγμής πρόσβαση.
«Αυτή τη στιγμή λοιπόν η προτεραιότητα είναι να επιστραφεί η σορός για να γίνει η κηδεία και αμέσως μετά να δούμε το υλικό της δικογραφίας και να αξιολογήσει κανείς που καταλήγει η δικογραφία αυτή, πως ανιχνεύεται, πως εντοπίζεται και πως ερευνώνται οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο Κωνσταντίνος Κατσίφας» σημειώνει ο ίδιος. Ενημερώνει δε πως ταυτόχρονα θα ανοίξει και μια δικογραφία στην Ελλάδα γιατί ο Κατσίφας ήταν Έλληνας υπήκοος και σύμφωνα με το άρθρο 7 του ελληνικού ποινικού κώδικα οι ελληνικοί νόμοι εφαρμόζονται και σε εγκλήματα που διαπράττονται σε βάρος Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. «Συνεπώς έχει αρμοδιότητα το ελληνικό δικαστήριο. Θα διαταχθεί κάποια προκαταρκτική εξέταση και θα συγκεντρωθεί ότι μπορεί να συγκεντρωθεί αλλά όπως καταλαβαίνετε ο άξονας και ο κριτής όλου του υλικού είναι στην Αλβανία» καταλήγει.
Ήταν ο Κατσίφας εθνικιστής; Σήκωσε όπλο για να αποτρέψει την υποστολή της σημαίας; Τι ακριβώς συνέβη στις 28 Οκτωβρίου που οδήγησε στο θάνατό του με δύο σφαίρες στην καρδιά;
«Ξέρουμε ότι δεν είχε καμία σχέση με καμία οργάνωση και κανένα κόμμα. Μόνος του ασχολιόταν και έκανε ότι έκανε Ήταν ένα παιδί, που όπως όλοι λένε στο χωριό και όσοι τον γνώριζαν, ήταν πάντα δραστήριος, έτοιμος να τρέξει να βοηθήσει, ήταν το καλό παιδί του χωριού, είχε σκάσει το λάστιχο κάποιου έσπευδε να βοηθήσει. Ήταν τέτοιος τύπος. Χαμογελαστός, αισιόδοξος. Τώρα όσον αφορά τον εθνικισμό του. Το παλικάρι είχε τα ιδανικά τα οποία είχαν όλοι οι Έλληνες πριν από κάποια χρόνια, είχε τα ιδανικά που είχαν και οι στρατιώτες που πολέμησαν τους Ιταλούς σ΄εκείνη την περιοχή. Είχε τον εθνικισμό όπως περιγράφεται από τον Ίωνα Δραγούμη και τον Διονύσιο Σολωμό και σε καμία περίπτωση δεν ήταν πιο εθνικιστής από το Θεοδωράκη ή τον Μανώλη Γλέζο»σχολιάζει στη HuffPost Greece o Σπύρος Κούτουλας, πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών «Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ».
Ο ίδιος τονίζει ότι ακόμη και το προφίλ του στο Facebook δεν παρέπεμπε σε χρυσαυγίτες, δεν έβριζε και δεν καταφερόταν εναντίον μεταναστών, μειονοτήτων, Ρομά.
«Στο προφίλ του Κατσίφα δεν υπάρχει καμία τέτοια ορολογία που να συνδράμει στο να του φτιάξουν αυτή την ταυτότητα, την ψεύτικη, η οποία και κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ. Σε όλη την ιστορία του στο FB υπάρχει μόνο ένα στοιχείο που προκαλεί τους Αλβανούς και αυτό ήταν σε μια ιδιαίτερη στιγμή, κατά τ΄άλλα όλες του οι αναρτήσεις απευθύνονται στους Βορειοηπειρώτες και αναφέρεται στην Βόρεια Ηπειρο» λέει ο κ. Κούτουλας και προσθέτει πως η Βόρειος Ήπειρος είναι μια λέξη με την οποία μέχρι το 1945 κανείς δεν είχε πρόβλημα.
«Οι Αλβανοί ίσα- ίσα που αναγνωρίζουν την Ήπειρο και την διεκδικούν ακόμη ακόμη και στα σχολικά τους βιβλία. Σε αυτά γράφουν ότι η Αλβανία φτάνει μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο. Το όνομα Πύρρος για παράδειγμα το χρησιμοποιούν πάρα πολύ, θεωρούν ότι ο Πύρρος ήταν βασιλιάς τους, γι΄αυτό και δεν τους ενοχλούσε ο όρος Βόρειος Ήπειρος γιατί το έβλεπαν γεωγραφικά. Τη Βόρεια την έχουμε εμείς και την νότια την έχουν κατακτημένη οι Έλληνες. Όμως από το 1990 και μετά άρχισε να τους ενοχλεί πάρα πολύ και εμείς δεν μπορούμε αυτόν τον όρο να τον απεμπολήσουμε επειδή ενοχλεί ιδεολογικά κάποιους σε Αλβανία και Ελλάδα. Και πολύ περισσότερο όταν έχουμε μεγαλώσει τόσες γενιές γνωρίζοντας ότι καταγόμαστε από εκεί. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι η ελληνική μειονότητα είναι μια μειονότητα αναγνωρισμένη από την Αλβανία, η οποία έχει υπογράψει τη σύμβαση πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, που λέει μεταξύ άλλων ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά όλα δικαιώματα, οπότε όλη αυτή η κουβέντα είναι τελείως άκυρη. Πρέπει να επικεντρωθούμε στο περιστατικό».
Ας πούμε για το περιστατικό.
«Προκλήθηκε από έναν Αλβανό αστυνομικό ο οποίος τον παρενοχλούσε συνέχεια. Θα σας πω τι έχει γίνει βάσει της πληροφόρησης που είχα από ανθρώπους και συγγενείς που ήταν εκεί στο χωριό, στο καφενείο. Ο Κωνσταντίνος κάθεται μέσα στο καφενείο μαζί με πολύ κόσμο, μεταξύ αυτών και ελλαδίτες, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά. Εκεί στη Δρόπολη έχει αναλάβει ένας αστυνομικός και το υπογραμμίζω αυτό, έχει κατηγορηθεί και έχει καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών. Ωστόσο έλαβε για κάποιο λόγο αμνηστία, τον επανέφεραν στο σώμα και τον τοποθέτησαν σε μειονοτική περιοχή. Πρέπει να σημειώσω ότι η τοπική κοινωνία ποτέ δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα με τους αλβανούς αστυνομικούς. Στην περιοχή, στη Δρόπολη, υπάρχουν πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν την έδρα των επιχειρήσεών τους και οι αστυνομικοί τους προσέχουν, ελπίζοντας ότι θα τους βρουν καμία δουλειά, θα τους βρουν κανένα σπίτι. Σκεφτείτε πως είναι οι αστυνομικοί στην επαρχία. Δεν κολλάνε τόσο πολύ στο εθνικό. Ωστόσο ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι ένας ακραίος εθνικιστής Αλβανός και παρενοχλούσε συνέχεια τον Κωνσταντίνο, τον καλούσε στο τμήμα του έκανε παρατηρήσεις.
Λίγο πριν το τέλος
Το πρωί της επίμαχης ημέρας, το καφενείο ήταν κατάμεστο. Απ΄εξω και η αστυνομία γιατί αναμενόταν η τελετή για την εθνική επέτειο. Τότε ο συγκεκριμένος αστυνομικός μπήκε μέσα στο καφενείο και προκάλεσε για ακόμη μια φορά τον Κωνσταντίνο.
Του έλεγε: «Μας πρήξατε με τις γιορτές σας, τώρα θα έρθουν και άλλα δύο λεωφορεία από την Κλεισούρα, λες και δεν μας φτάνατε εσείς”. Κάποια στιγμή κοιτάζει τον Κωνσταντίνο και του λέει: “Μου έχουν δώσει εντολή να τις κατεβάσω τις σημαίες”. Τον κορόιδευε, τον πείραζε και του απάντησε ο Κωνσταντίνος: “Εντάξει εάν είσαι άνδρας κατέβασέ τες».
-“Θα σου θα σου δείξω εγώ πόσο άντρας είμαι” ανταπάντησε και έβγαλε το όπλο του.
-“Εχω και εγώ όπλο μην νομίζεις ότι έχεις μόνο εσύ” ήταν αντίδραση του Κωνσταντίνου.
Φεύγει πηγαίνει σπίτι, βγάζει τον σταυρό του και τον δίνει στην μητέρα του παίρνει το όπλο του και κατεβαίνει. Έξω από το καφενείο είναι 30-40 αστυνομικοί και τους λέει, με το όπλο στα χέρια “που είναι αυτός” και οι αστυνομικοί δεν τον σταματάνε δεν του κάνουν τίποτα. Ούτε να τον αποκλείσουν, τίποτα…Εικάζω πως επειδή στην Αλβανία η έννοια της βεντέτας είναι πολύ ισχυρή και επειδή οι αστυνομικοί ξέρουν την όλη υπόθεση και γνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός τον προκαλεί, το όλο θέμα πλέον είχε ξεπεράσει το εθνικό, το κρατικό, γι′ αυτούς είναι ένας τύπος που αντιδικεί με έναν άλλο.
Όπως με ενημέρωσαν, ο αστυνομικός πήγε και κρύφτηκε πίσω από έναν τοίχο και άρχισε να πυροβολεί. Είχε πάρει θέση μάχης και εκείνη την ώρα έχουμε το βίντεο με τον Κωνσταντίνο που τρέχει να κρυφτεί. Στη συνέχεια έφυγε πήγε προς το βουνό. Βρήκε εκείνον τον βοσκό κάθισε μαζί του περίπου 45 λεπτά και μετά άρχισε να κατεβαίνει προς τα κάτω. Όπως κατέθεσε ο βοσκός ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί, δεν υπήρξε ανταλλαγή πυρών. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι εάν ο Κωνσταντίνος Κατσίφας κρατούσε όπλο εκείνη την ώρα ή εάν το είχε κρύψει και πήγαινε να παραδοθεί. Δεν ξέρουμε τι γίνεται. Η αστυνομία πρέπει να απαντήσει. Λένε ότι το drone το είχαν κατεβάσει εκείνη την ώρα. Όμως οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην ομάδα είχαν κάμερες ενσωματωμένες στις στολές τους» .
Εν τω μεταξύ ο αρχηγός της Αλβανικής Αστυνομίας ανέφερε ότι δεν ήταν αφορμή η σημαία. Όπως είπε ο Κατσίφας «πυροβολούσε στον αέρα και όταν πήγαν τα περιπολικά, πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών». «Πληρούνταν τα κριτήρια για να κληθεί η ειδική ομάδα RENEA και έγινε χρήση όπλων κάτω από νόμιμες προϋποθέσεις» δήλωσε μετά το συμβάν και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει βίντεο από drone με την ανταλλαγή πυροβολισμών.
Ακόμη και τη σορό του Κατσίφα χρησιμοποίησαν ως μέσο διπλωματίας
Υπάρχουν πάνω από 20 μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν το αντίθετο λέει ο κ. Κούτουλας και σημειώνει ότι πρέπει να τεθεί το ερώτημα στην ΕΛ.ΑΣ., για το εάν αποδέχεται αυτή την ενημέρωση δεδομένου ότι μέχρι τη στιγμή της ενημέρωσης, που έσπευσε να την οικειοποιηθεί δεν είχε μεταβεί στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ, για να συνδράμει στις έρευνες. Επίσης διερωτάται για το ποια βήματα έχουν γίνει, στο πλαίσιο των συμφωνιών περί διακρατικής συνεργασίας και έπειτα από πόσο καιρό, προκειμένου να διασφαλιστεί η διερεύνηση των αληθινών συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα;
Ο κ. Σπύρος Κούτουλας σχολιάζει την πρώτη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικώνεπισημαίνοντας το σημείο εκείνο που αναφέρει ότι σκοτώθηκε ένας Έλληνας και ότι θα μπορούσε αυτό να είχε αποφευχθεί.
«Η αναφορά αυτή για εμένα σημαίνει ότι το ΥΠΕΞ είχε εικόνα του τι συνέβη. Όμως στη συνέχεια είχαμε τις διαρροές από την ελληνική αστυνομία περί σύλληψης για ναρκωτικά και όλα τα άλλα και η υπόθεση πήρε διαφορετική τροπή. Στη συνέχεια δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θα έπρεπε να υπάρξει από την ελληνική πλευρά απέναντι στην μειονότητα. Τι να σας πω ακόμη και τον δικηγόρο εμείς, τα σωματεία, τον βρήκαμε, δεν τον βρήκε η πρεσβεία ή το προξενείο όπως θα όφειλε».
Ο κ. Κούτουλας κάνει λόγο για το βαθύ κράτος της Αλβανίας και αναφέρει ότι οι δομές του αλβανικού αστυνομικού κράτους και των μυστικών υπηρεσιών της περιόδου Χότζα μπορεί να έχουν υλικοτεχνικά εκσυγχρονιστεί, εξακολουθούν όμως να λειτουργούν με την ίδια στρατηγική.
«Δείτε όλες οι δομές και τα ΜΜΕ είναι συντεταγμένα με τις δηλώσεις Ράμα. Είπε ότι ο Κατσίφας ήταν τρομοκράτης και η αστυνομία έκανε τη δουλειά της. Το ίδιο αναπαρήγαγαν και τα ΜΜΕ. Ακόμη και τη σορό του Κατσίφα χρησιμοποίησαν ως μέσο διπλωματίας, εάν δείτε τα αλβανικά ΜΜΕ λένε η σορός θα παραδοθεί στην Ελλάδα, εννοώντας την οικογένεια. Γι΄αυτούς η οικογένεια είναι η Ελλάδα και η εισαγγελία η Αλβανία. Από την άλλη έχουμε την Ελλάδα που κάνει λόγο για ψυχραιμία, κατευνασμό. Συμφωνώ, ψυχραιμία και ηρεμία ναι, αλλά και πολιτική ταυτόχρονα. Που είναι η πολιτική από μέρους της χώρας μας;».
Το τελευταίο διάστημα στην Αλβανία εγείρεται και πάλι το θέμα των τσάμηδων, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ζήτημα με τις απαλλοτριώσεις των ελληνικών περιουσιών στην Χειμάρρα. Επίσης ο θάνατος του Κατσίφα συμβαίνει σε μια περίεργη χρονική συγκυρία όπου ένα ενδεχόμενο ρήγμα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις θα μπορούσε να δικαιολογήσει το πάγωμα των συνομιλιών για τις θαλάσσιες ζώνες, κάτι που επιδιώκει η Άγκυρα η οποία επιχειρεί να τορπιλίσει την όποια συμφωνία στην ευρύτερη περιοχή που θα υιοθετεί τις βασικές αρχές στης Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Μήπως η αναιμική αντίδραση της Αθήνας υποδηλώνει μια φοβία για κάποιο ατύχημα στα εθνικά μας θέματα;
Η Αλβανία επιλέγει τους καλύτερους, τους πιο αφοσιωμένους και ειδικούς για να παρακολουθούν τις σχέσεις με την Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια.Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς Πρέσβης επί τιμή. Πρέσβης σε ΗΠΑ, Αλβανία και πΓΔΜ.
«Η Ελλάδα και οι Έλληνες αντιμετωπίζουν την Αλβανία με φόβο και καχυποψία ταυτόχρονα δε με περισσή αλαζονεία. Όμως το ζήτημα δεν είναι ψυχολογικό, δεν είναι συναισθηματικό, είναι καθαρά θέμα πολιτικό» τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία.
«Δεν αφορά καν τους πολίτες των δύο χωρών, είναι καθαρά θέμα πολιτικό. Στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη συνέχειας και σταθερότητας της πολιτικής μας απέναντι στην Αλβανία. Από την Αλβανία αντίθετα υπάρχει μια συνέχεια, μια «θαυμαστή» συνέχεια και σταθερότητα στον τρόπο που αντιμετωπίζει την Ελλάδα. Θα έλεγε κανείς ότι σε όλες τις διαδοχικές αλβανικές κυβερνήσεις – θα εξαιρούσα ίσως κάποιος χρονιές της πρωθυπουργικής θητείας του Σάλι Μπερίσα – υπάρχει πίσω από την σκηνή ένας κεντρικός καθοδηγητής. Στην πραγματικότητα η Αλβανία επιλέγει τους καλύτερους, τους πιο αφοσιωμένους και ειδικούς για να παρακολουθούν τις σχέσεις με την Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Δηλαδή μπορεί να άλλαξε το καθεστώς, όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες οι άνθρωποι που ασχολούνται με την Ελλάδα έχουν ακριβώς την ίδια νοοτροπία. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις θα παραμείνουν εύθραυστες, ευμετάβλητες και όπως και στο παρελθόν δεν θα ακολουθούν γραμμική πορεία» εκτιμά ο κ. Μαλλιάς.
Η Αλβανία και η κυβέρνησή της θεωρεί, πιστεύει, πως διαχειρίζεται τις σχέσεις της με την Ελλάδα από θέση ισχύος.
Άρα τίθεται το ερώτημα. Τώρα τι κάνουμε εμείς;
«Θα τόνιζα την ανάγκη σταθερότητας στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη γειτονική μας χώρα. Δεύτερον την αφαίρεση προσωπικών φιλοδοξιών από αυτούς κυρίως τους πολιτικούς που χειρίζονται τα θέματα με την Αλβανία. Δεν θα πρέπει τυχόν προσωπικές φιλοδοξίες και η ματαιοδοξία, κυρίως εκείνων οι οποίοι κατέχουν υψηλές κυβερνητικές θέσεις να αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα στις σχέσεις μας με την Αλβανία από τη σταθερότητα που απαιτούν οι σχέσεις» λέει ο κ Μαλλιάς και διευκρινίζει:«Τι θέλω να πω. Δεν πρέπει να μας καταλαμβάνει ξαφνικά ενθουσιασμός ότι μπορούμε να λύσουμε όλα τα ζητήματα και ταυτόχρονα να υποτιμούμε ότι απέναντί μας έχουμε αποφασισμένους διαπραγματευτές Αλβανούς οι οποίοι έχουν πολλές φορές καλύτερη γνώση από εμάς. Εκείνο το οποίο τη στιγμή αυτή, δικαιούμαι ή είμαι υποχρεωμένος να προσάψω είναι την έλλειψη ενός καλού κλίματος συνεργασίας μεταξύ των αρμοδίων στην Ελλάδα υπουργών με το κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο εκπροσωπεί αυθεντικά, παρά τα προβλήματα που έχει, την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία» επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και θυμίζει ότι σε λίγους μήνες θα έχουμε κρίσιμες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη την Αλβανία.
«Όταν η Αθήνα, όταν οι κυβερνήσεις οι ελληνικές επιλέγουν να μην στηρίξουν τους υποψηφίους του Κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη Χειμάρρα και αλλού, τότε πετυχαίνουν με μεγάλη ευκολία έναν στόχο που έχουν θέσει οι αλβανικές κυβερνήσεις εδώ και τριάντα χρόνια, δηλαδή να αφομοιώσουν, κατ΄αρχήν να διώξουν τους Βορειοηπειρώτες από τις πατρογονικές τους εστίες και δεύτερον να αφαιρέσουν τα ζητήματα της μειονότητος από τον κεντρικό πυρήνα των διμερών σχέσεων. Με άλλα λόγια, όσο η Ελλάδα συνεχίσει να μην στηρίζει ανοιχτά και δημόσια το Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τόσο υπονομεύει τη διαπραγματευτική της θέση στο σημαντικό πακέτο των συμφωνιών, που θα θέλαμε, που ελπίζουμε να υπογράψουμε με την Αλβανία».
Διαβάστε σχετικά: Κατεδαφίζοντας την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα: Η επιχείρηση κατεδάφισης ελληνικών περιουσιών
Ο κ. Μαλλιάς με έμφαση δηλώνει ότι είναι από εκείνους οι οποίοι δημόσια εδώ και πολλές δεκαετίες, έχει ταχθεί υπέρ της σημασίας της ενίσχυσης των θέσεων της χώρας μας με την Αλβανία, αλλά και με τον αλβανικό παράγοντα στα Βαλκάνια, όμως παράλληλα εκφράζει τον φόβο πως όσο περνάει ο καιρός «τόσο γινόμαστε και πιο λίγοι στην Ελλάδα που διατηρούμε αυτή τη θέση».
«Νομίζω ότι μια μεγάλη διαφορά την οποία είδαμε στον τρόπο που αντέδρασαν οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις, αν θέλετε και τα μέσα ενημέρωσης, εις τον φόνο στις Βουλιαράτες την 28η Οκτωβρίου, φοβούμαι πως είναι ότι η Αλβανία και η κυβέρνησή της θεωρεί, πιστεύει, πως διαχειρίζεται τις σχέσεις της με την Ελλάδα από θέση ισχύος. Αυτή είναι μια επίδειξη η οποία διαχέεται σε όλα τα στρώματα της πολιτικής ή των πολιτικών των Τιράνων και είναι στα χέρια της Ελλάδος να αντιστρέψει αυτήν την πεποίθηση ή να την κλονίσει».
Ο κ. Μαλλιάς υποστηρίζει μέσα σε τέσσερα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράψει το ίδιο ίδιο σφάλμα.
«Το 2014 δώσαμε το «πράσινο» φως χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα για να περιληφθεί και η Αλβανία στις υπό ένταξη χώρες και το 2018, τέσσερα χρόνια αργότερα, πήραμε εμείς την πρωτοβουλία να πείσουμε τους δύσπιστους εταίρους μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι πρέπει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία. Η Ελλάδα εάν δεν αξιοποιεί τα διπλωματικά μέσα που έχει, δίνει χώρο σε πολύ ακραίες και εξτρεμιστικές φωνές να προτείνουν άλλα μέσα, τα οποία δεν είναι οι δικές μας επιλογές. Δεν ξέρω τι πρέπει να συμβεί για να το αντιληφθούν κάποιοι, πάντως οι προσωπικές επιλογές έχουν αποτύχει και στην Αλβανία. Δεν υπάρχει καθόλου χώρος για προσωπικές πολιτικές και εγωκεντρικές ταυτότητες στις σχέσεις Ελλάδος – Αλβανίας. Αυτό αφορά κυρίως, κατ΄αρχήν και αποκλειστικά την Ελλάδα».