«Να σε κάψω Γιάννημ να σαλοίψω λάδι». Μετά το πέσιμο της γέφυρας της Καβάλας, η σύσκεψη Μέτιου με Τσανάκα
Επίσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ στην Καβάλα και σύσκεψη στο Δημαρχείο για τη γέφυρα που υποχώρησε. Μετά το πέσιμο της γέφυρας της Καβάλας, η σύσκεψη Μέτιου με Τσανάκα. Κάθε πότε ελέγχονται οι γέφυρες; Πότε ελέγχθηκε τελευταία φορά η γέφυρα του Ιάσμου και της Καβάλας; Υπάρχουν τα σχετικά πρωτόκολλα;
Για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι οι αυτοδιοικητικοί 1ου και 2ου βαθμού τοπικής ατυτοδιοίκησης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ακολουθούν τα γεγονότα και με τις σπασμωδικές τους κινήσεις, αποδεικνύουν ότι είναι μικρότεροι των περιστάσεων. Αφού έπεσε η γέφυρα του Ιάσμου, ακολούθησε η σύσκεψη με τον δήμαρχο και αφού έπεσε η γέφυρα της Καβάλας ακολούθησε η σύσκεψη με την δήμαρχο Καβάλας για να ορισθούν επιτροπές οι οποίες σύμφωνα με τον νόμο και τα διεθνή στάνταρς, έπρεπε να είχαν ορισθεί με την ανάληψη της διοίκησης της Περιφέρειας και του δήμου, όπου όπως προβλέπει ο νόμος πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχονται οι γέφυρες που είναι στην αρμοδιότητα των δήμων και της Περιφέρειας.
Σύμφωνα με ειδικούς σε … πολιτισμένες χώρες τα εθνικά στάνταρτ επιθεωρήσεων σε γέφυρες είναι ανά 24 μήνες και σε “χαμηλού ρίσκου” γέφυρες ανά 48 μήνες, καθώς και αναπροσαρμογή ορίων αντοχής (σε σηματοδότηση) ανάλογα με την κατάστασή της.
Αλήθεια τι απ’ όλα αυτά έκανε η Περιφέρεια και αντίστοιχα οι δήμοι Ιάσμου και Καβάλας;
Σύσκεψη με τη Δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα είχε στο Δημαρχείο της πόλης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. Θέμα της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την υποχώρηση τμήματος της γέφυρας μπροστά από το παλιό νοσοκομείο της πόλης.
Με το πέρας της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Ευαγγελία Δρακονάκη, Γιώργος Φιλόσογλου και Ηλίας Καλανταρίδης καθώς και στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου, ανακοινώθηκαν οι εξής αποφάσεις:
- Η συγκρότηση κοινής επιτροπής από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου για τη διερεύνηση και καταγραφή του ιστορικού της γέφυρας, δηλαδή της μελέτης, της κατασκευής, των συντηρήσεων και άλλων γεγονότων μέχρι την υποχώρησή της.
- Η ανάθεση διενέργειας πραγματογνωμοσύνης για τα αίτια υποχώρησης του τμήματος της γέφυρας από την Περιφέρεια και το Δήμο στο ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας.
- Η διάθεση 60.000 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας για την εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας της γέφυρας.
- Η διάθεση ποσού μέχρι 130.000 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης είτε του τμήματος που υποχώρησε είτε της γέφυρας στο σύνολό της, ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης στατικής επάρκειας.
- Η χρηματοδότηση με ποσό μέχρι 3.500.000 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας είτε της επισκευής του τμήματος που υποχώρησε είτε της κατασκευής καινούργιας γέφυρας.