Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Το τελευταίο διάστημα, προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι, η Κεντρική Ένωση Δήμων – Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επαναφέρει στην επικαιρότητα αίτημα που είχε διαμορφώσει στο περυσινό τακτικό της συνέδριο στα Ιωάννινα, το οποίο αφορά στην «Παραχώρηση της περιουσίας των ανενεργών Αγροτικών Συνεταιρισμών στους οικείους Δήμους»!
Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η περιουσία των Αγροτικών Συνεταιρισμών δημιουργήθηκε, ανήκει και θα παραμείνει στους αγρότες και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν «ξένο» προς το συνεταιριστικό κίνημα να την… υφαρπάξει.
Μπορεί ορισμένοι συνεταιρισμοί να είναι ανενεργοί ή να βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, υπάρχουν ωστόσο υφιστάμενοι και νεοϊδρυθέντες υγιείς συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών, στους οποίους πρέπει να περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία των ανενεργών συνεταιριστικών οργανώσεων.
Κάθε άλλη πρόταση σε διαφορετική κατεύθυνση θα μας βρει αντίθετους.
Μην ξεχνάμε ότι, το «πείραμα» της μεταβίβασης της περιουσίας των συνεταιρισμών το γνωρίσαμε πολύ καλά και με την ΚΥΔΕΠ, όταν τεράστιες εγκαταστάσεις και ανεκτίμητες περιουσίες περιήλθαν «για ένα κομμάτι ψωμί» σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να γιγαντωθούν τα καρτέλ και να βρεθεί ο αγροτικός κόσμος σε απόγνωση.
Σε περίπτωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων στους Δήμους είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πλήρης απαξίωση αυτών.
Πως είναι δυνατόν άλλωστε τα εκκοκκιστήρια, τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία, τα συσκευαστήρια, τα εργοστάσια ζωοτροφών, τα σιλό αποθήκευσης δημητριακών να τα λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι, υποκαθιστώντας τους συνεταιρισμούς;
Και αν κάποιοι προτάσσουν την κακοδιαχείριση εκ μέρους ορισμένων συνεταιρισμών, θα θυμίσουμε πως, ουκ ολίγοι Δήμοι ανά τη χώρα δεν έχουν… «διακριθεί» ιδιαίτερα, τόσο για την οικονομική ευρωστία τους, όσο και για τις διαφανείς διαδικασίες στον χειρισμό οικονομικών και άλλων υποθέσεών τους.
Προτείνουμε, λοιπόν, στην ΚΕΔΕ και στους ΟΤΑ να ασχοληθούν με τα του οίκου τους και να αφήσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να επιτελέσουν το έργο τους.
Το ίδιο προτείνουμε και σε ορισμένους άλλους φορείς που «κόπτονται» για το καλό του αγροτικού κόσμου, όπως για παράδειγμα τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΒΕΘ) ο οποίος ζήτησε, «οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί να πάψουν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα λοιπά εταιρικά σχήματα, αλλά να ενταχθούν σε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να έχουν τις ίδιες ευελιξίες μετασχηματισμού και τις ίδιες ευκαιρίες ανάπτυξης».
Ειδικότερα ζητάει «την ενεργοποίηση δυνατότητας μετατροπής Αγροτικών Συνεταιρισμών σε Α.Ε., συγχώνευσης αυτών με άλλα εταιρικά σχήματα αλλά ακόμη και αναφορά για δυνατότητα απόσχισης κλάδου των Αγροτικών Συνεταιρισμών.»
Αν συμφωνούν όλοι ότι, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να βοηθήσει την χώρα μας να βγει από την κρίση είναι ο πρωτογενής τομέας, πρέπει να στηριχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία και όχι να οδηγηθούν στην καταστροφή.
Ο ΣΑΣΟΕΕ υπογραμμίζει πως, κάθε προσπάθεια περαιτέρω απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και της εγχώριας αγροτικής οικονομίας κατ’ επέκταση, θα βρει απέναντι όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών της χώρας, αλλά και τους χιλιάδες αγρότες που κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.