Μια φορά κι έναν καιρό μια παρέα φίλων που αγαπά τα λαϊκά παραμύθια έφτιαξε την ομάδα «ΠαραμυθοΘράκες».
Από τότε ανταμώνουμε, μικροί και μεγάλοι, και αφηγούμαστε παραμύθια, με το δικό μας τρόπο και τη δική σας βοήθεια.
Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις 6:30 μ.μ. συνεχίζουμε τις αφηγήσεις, με χριστουγεννιάτικα και άλλα λαϊκά παραμύθια και μύθους. Ελάτε κι εσείς να τα ακούσετε και να συμμετέχετε, για να γίνει αφορμή το παραμύθι να ζήσουμε όλοι καλύτερα…
Και για να ζήσουμε ΟΛΟΙ μας καλύτερα συγκεντρώνουμε στο πλαίσιο της αφήγησής μας τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου.
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, 6:30 μ.μ.
Στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Καπνεργατών 9, Ξάνθη.
Παρουσίαση Παιδικού Βιβλίου
στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης
Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, οι εκδόσεις iWrite και η συγγραφέας Δήμητρα Στεφανίδου έχουν την χαρά να προσκαλέσουν μικρούς και μεγάλους φίλους στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου,
“Τα Χριστούγεννα της Καφέ Αρκούδας”
που θα γίνει το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου στις 12:00 στην αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης του Ιδρύματος στην οδό Καπνεργατών 9
Για το βιβλίο θα μας μιλήσουν η συγγραφέας αλλά και η κ. Χρυσάνθη Δάινα (συγγραφέας κοινωνιολόγος) και η εικονογράφος του βιβλίου κ Έλενα Γρίβα.
Παράλληλα οι μικροί μας φίλοι θα απασχοληθούν δημιουργικά ζωγραφίζοντας και κατασκευάζοντας τα δικά τους χριστουγεννιάτικα στολίδια .
Περιγραφή βιβλίου
Μια καφέ αρκούδα αποφασίζει να κάνει ένα µεγάλο ταξίδι ως τον Βόρειο Πόλο για να γνωρίσει τις ξαδέλφες της, τις άσπρες αρκούδες. Υπόσχεται στους γονείς της ότι τα Χριστούγεννα θα τα γιορτάσουν µαζί. Στο ταξίδι της τη συντροφεύουν ένας λαγός και µια αραχνούλα.
Θα καταφέρουν να φτάσουν στον προορισµό τους; Άραγε η καφέ αρκούδα θα µπορέσει να κρατήσει την υπόσχεση που έχει δώσει στους γονείς της;
Μια ιστορία για τη σπουδαιότητα της επίτευξης των στόχων, τη φιλία, την οικογένεια και την τόλµη.
Η Δήµητρα Στεφανίδου γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Δράµα. Είναι απόφοιτος της Νοµικής Σχολής του Δηµοκριτείου Πανεπιστήµιου Θράκης και κάτοχος δύο µεταπτυχιακών τίτλων. Εργάζεται στον δηµόσιο τοµέα. Είναι παντρεµένη και µητέρα δύο παιδιών. Αφορµή για να ξεκινήσει το…
Η παρουσίαση είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ για όλους.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Γνωριμία με την Παιγνιοθεραπεία
Διάρκεια: 8 ώρες/ 2 ημέρες των 4 ωρών
Ημερομηνίες Σεμιναρίου: 17 και 20 Δεκεμβρίου 2018
Ώρες: 17:00 – 21:00
Τοποθεσία: Καπναποθήκη Π, Καπνεργατών 9
Περιγραφή – Σκοπός: Η παιγνιοθεραπεία είναι μια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση. Μέσω της παιγνιοθεραπείας, το παιδί μαθαίνει να επικοινωνεί με μεγαλύτερη ευκολία με τους γύρω του. Είναι μέσο εξερεύνησης, μέσο δημιουργίας και εξαιρετικά σημαντική για τη σωστή ανάπτυξη του ψυχισμού του παιδιού. Το παιχνίδι είναι ό,τι πιο κοντινό έχει το παιδί ως μέσο για να εκφραστεί και να απελευθερωθεί. Ως εκ τούτου του παρέχει διέξοδο σε ό,τι το προβληματίζει, λειτουργώντας θεραπευτικά. Στην Παιγνιοθεραπεία τα παιδιά χρησιμοποιούν το παιχνίδι για να εκφράσουν συμβολικά τις ανησυχίες, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Πρόκειται για μια διαδικασία όπου μέσα από το παιχνίδι το παιδί καταφέρνει να εσωτερικεύσει τα συναισθήματα του, να τα αναγνωρίσει, να τα αποδεχτεί και να τα κατανοήσει. Αναπτύσσει πολύ ευκολότερα εργαλεία που το βοηθούν με την κοινωνικότητά του αλλά και με το να μπορεί να διαχειριστεί δύσκολες ψυχολογικά καταστάσεις. Το παιχνίδι και κατ’ επέκταση η παιγνιοθεραπεία, αποτελεί μέσο έκφρασης πολύ πιο δυνατό από τις λέξεις. Στο πλαίσιο της παιγνιοθεραπείας, το παιδί έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί ελεύθερα, σε ένα χώρο που παρέχει ασφάλεια, εμπιστοσύνη, σεβασμό, κατανόηση και αποδοχή.
Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μεθοδολογία, τα εργαλεία καθώς και την αξία της παιγνιοθεραπείας ως μέσο εναλλακτικής έκφρασης. Στόχος είναι να κατανοήσουν την αξία του παιχνιδιού στη θεραπευτική διαδικασία αλλά και γενικότερη συνεισφορά του παιχνιδιού, να εμπλουτιστούν με ιδέες και παιχνίδια τα οποία θα μπορέσει ο καθένας να εφαρμόσει σε όποιον τομέα της ζωής του επιθυμεί.
Θεματικές Ενότητες:
- Θεωρητικές προσεγγίσεις, σύντομη ιστορική αναδρομή του παιχνιδιού
- Παιχνίδι ένα μέσο αγωγής και εκπαίδευσης
- Διαδικασία της παιγνιοθεραπείας
- Δομή της θεραπείας μέσω του παιχνιδιού: Περιβάλλον και υλικά
- Παιχνίδι και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες( ΔΕΠ-Υ, μαθησιακές δυσκολίες κ.α)
- Πρακτικές εφαρμογές-Ανάλυση παιχνιδιών και η χρησιμότητα τους
Λοιπές πληροφορίες: Μετά το πέρας του σεμιναρίου, θα χορηγηθεί Βεβαίωση συμμετοχής στην οποία θα αναγράφονται αναλυτικά τα αντικείμενα που καλύφθηκαν.
Διεξαγωγή σεμιναρίου με βιωματική προσέγγιση, με στόχο την απόλυτη χρηστικότητα του σεμιναρίου.
Εισηγήτρια: Χριστίνα Τσιμούδη, Ψυχολόγος – Εμψυχώτρια – Εξειδίκευση στη σχολική ψυχολογία, παιγνιοθεραπεία, ανάλυση παιδικού ιχνογραφήματος
Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Βασίλειος Μακέδος, ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση
Σε ποιους απευθύνεται: Το σεμινάριο απευθύνεται σε γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, φοιτητές εκπαιδευτικών τμημάτων αλλά και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες αναφορικά με την παιγνιοθεραπεία και τις ευεργετικές της ιδιότητες.
Πληροφορίες/εγγραφές: καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-21:00 στα τηλέφωνα 25410 29282 (πρωί) 25410 26635 (απόγευμα).
Κόστος συμμετοχής: 40€ το άτομο (ειδικές τιμές για φοιτητές, ανέργους, μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και για όσους έχουν παρακολουθήσει παλαιότερα σεμινάρια του ΙΘΤΠ)
Η εγγραφή σας μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://goo.gl/forms/bEhQdBxs6KFNjm972
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ
Διδάσκων: Θανάσης Μουσόπουλος
Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιείται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης το Σεμινάριο του τμήματος Ελληνικής Διαχρονίας, με θέμα την Ελληνική Φιλοσοφία.
1η ενότητα
Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ
Τις δύο πρώτες ώρες του σεμιναρίου ασχολούμαστε με την επεξεργασία και μετάφραση αρχαίων κειμένων.
Στην πρώτη ενότητα θα ασχοληθούμε με έργα του Πλάτωνα.
Το πρόσωπο που θα προσεγγίσουμε και θα φωτίσουμε με τη βοήθεια του Πλάτωνα, είναι ο μεγάλος δάσκαλος της φιλοσοφίας Σωκράτης.
Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα συνεχίζουμε την επεξεργασία στο έργο «Κρίτων» του Πλάτωνος, επεξεργαζόμενοι τις 3 – 5 ενότητες του διαλόγου. Ο φίλος του Σωκράτη προσπαθεί με επιχειρήματα να πείσει τον φιλόσοφο να δραπετεύσει για να σώσει τη ζωή του. Είναι η τελευταία ευκαιρία, γιατί σε λίγες μέρες θα εκτελεσθεί η θανατική ποινή. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα – κείμενο και μετάφραση:
ΚΡΙΤΩΝ. Μήτε τοίνυν ταῦτα φοβοῦ — καὶ γὰρ οὐδὲ πολὺ τἀργύριόν ἐστιν ὃ θέλουσι λαβόντες τινὲς σῶσαί σε καὶ ἐξαγαγεῖν ἐνθένδε. ἔπειτα οὐχ ὁρᾷς τούτους τοὺς συκοφάντας ὡς εὐτελεῖς, καὶ οὐδὲν ἂν δέοι ἐπ᾽ αὐτοὺς πολλοῦ ἀργυρίου; [45b] σοὶ δὲ ὑπάρχει μὲν τὰ ἐμὰ χρήματα, ὡς ἐγὼ οἶμαι, ἱκανά· ἔπειτα καὶ εἴ τι ἐμοῦ κηδόμενος οὐκ οἴει δεῖν ἀναλίσκειν τἀμά, ξένοι οὗτοι ἐνθάδε ἕτοιμοι ἀναλίσκειν· εἷς δὲ καὶ κεκόμικεν ἐπ᾽ αὐτὸ τοῦτο ἀργύριον ἱκανόν, Σιμμίας ὁ Θηβαῖος, ἕτοιμος δὲ καὶ Κέβης καὶ ἄλλοι πολλοὶ πάνυ. ὥστε, ὅπερ λέγω, μήτε ταῦτα φοβούμενος ἀποκάμῃς σαυτὸν σῶσαι, μήτε, ὃ ἔλεγες ἐν τῷ δικαστηρίῳ, δυσχερές σοι γενέσθω ὅτι οὐκ ἂν ἔχοις ἐξελθὼν ὅτι χρῷο σαυτῷ· [45c] πολλαχοῦ μὲν γὰρ καὶ ἄλλοσε ὅποι ἂν ἀφίκῃ ἀγαπήσουσί σε· ἐὰν δὲ βούλῃ εἰς Θετταλίαν ἰέναι, εἰσὶν ἐμοὶ ἐκεῖ ξένοι οἵ σε περὶ πολλοῦ ποιήσονται καὶ ἀσφάλειάν σοι παρέξονται, ὥστε σε μηδένα λυπεῖν τῶν κατὰ Θετταλίαν.
ΚΡ. Ε, λοιπόν, ούτε κι αυτά να φοβάσαι· γιατί ούτε και το χρήμα είναι πολύ, που ζητάνε κάποιοι να πάρουν για να σε βγάλουν από δω μέσα και να σε σώσουν. Έπειτα δεν βλέπεις πόσο φτηνοί είναι οι συκοφάντες κι έτσι δεν χρειάζονται γι᾽ αυτούς πολλά χρήματα; [45b] Και συ έχεις στη διάθεσή σου πρώτα τα δικά μου χρήματα, όπως νομίζω αρκετά· έπειτα αν νομίζεις, φροντίζοντας κάπως για μένα, πως δεν πρέπει να ξοδεύω τα δικά μου, νά, βρίσκονται δω στην πόλη μας φίλοι από ξένα μέρη, πρόθυμοι να ξοδέψουν. Ένας μάλιστα απ᾽ αυτούς, ο Σιμμίας ο Θηβαίος, γι᾽ αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει φέρει μαζί του χρήμα αρκετό· έτοιμος είναι ακόμη και ο Κέβης κι άλλοι πάρα πολλοί να προσφέρουν χρήματα. Ώστε, κι αυτό το ξαναλέω, δεν πρέπει να διστάσεις καθόλου για να σωθείς, με τη δικαιολογία πως φοβάσαι τις συνέπειες για μας· μήτε εκείνο που έλεγες στο δικαστήριο να σου γίνει εμπόδιο, ότι δηλαδή αν έφευγες από την πόλη μας δεν θα ήξερες πώς να φερθείς και τί να κάνεις. [45c] Γιατί σε πολλά βέβαια μέρη, όπου αλλού κι αν πας, θα σ᾽ αγαπήσουν. Αν όμως προτιμάς να πας στη Θεσσαλία, υπάρχουν εκεί δικοί μου φίλοι, που θα σε περιποιηθούν πολύ και θα σου παρέχουν ασφάλεια, ώστε να μη σ᾽ ενοχλεί κανείς απ᾽ όσους κατοικούν στη Θεσσαλία.
Για τη μελέτη των κειμένων του Πλάτωνα δίδεται φυλλάδιο με εισαγωγικά στοιχεία, κείμενα, μεταφράσεις και ερμηνευτικές σημειώσεις και σχόλια.
2η ενότητα
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ
Την τρίτη ώρα του Σεμιναρίου, που είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Φιλοσοφίας, θα προσεγγίσουμε τη Μεσαιωνική Φιλοσοφία, αφού δούμε συνοπτικά θέματα ιστορίας και πολιτισμού αυτής της περιόδου.
Μεσαίωνας ονομάζεται η χρονική περίοδος της Ευρωπαϊκής ιστορίας, από τον 5ο μέχρι το 15ο αιώνα μ.Χ.. Ξεκίνησε με την κατάλυση του Δυτικού Ρωμαϊκού Κράτους (476 μ.Χ.) ή κατ’ άλλους με το θάνατο του Ιουστινιανού Α΄ (565 μ.Χ.), του αυτοκράτορα υπό τον οποίο αναβίωσε η παλαιά ισχύς και έκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ο Μεσαίωνας είναι η μεσαία από τις τρεις παραδοσιακές διαιρέσεις της Δυτικής Ιστορίας: Αρχαία, Μεσαιωνική και Νεότερη. Ο Μεσαίωνας με τη σειρά του παραδοσιακά διαιρείται σε τρεις υποπεριόδους, τον Πρώιμο, τον Ώριμο ή Μέσο, και τον Ύστερο Μεσαίωνα.
Στις προηγούμενες ενότητες του Σεμιναρίου παρουσιάστηκε η αρχαία ελληνική και βυζαντινή φιλοσοφία. Στην τρίτη ενότητα και στο αντίστοιχο τεύχος αναφερόμαστε στη Μεσαιωνική περίοδο: περιέχονται δύο λήμματα από το «Λεξικό Φιλοσοφικών Όρων» του Αγησίλαου Ντόκα (1981), σχετικά αποσπάσματα από το βιβλίο του Ν. Ματσούκα «Ιστορία της Φιλοσοφίας» (1981) καθώς και κάποιες δικές μου σελίδες για τη Μεσαιωνική Ιστορία.
Το Σεμινάριο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΑ πραγματοποιείται μια φορά το μήνα και ώρα 17:15-20:15 στο αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης» της βιβλιοθήκης του Ιδρύματος στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στη Ξάνθη.
Για περισσότερες πληροφορίες στο 25410 26635 (απογευματινές ώρες).
Κόστος συμμετοχής 15€.
ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ
Κτήριο 1 – Οδ. Ανδρούτσου & 12 Αποστόλων Κτήριο 2 – Καπνεργατών 9
Τ.κ. 67 100, Ξάνθη, τηλ.: 25410 29282 – 26635, fax.: 25410 62086
Web: www.fthrace.gr blog: fthrace.blogspot.com email: fthrace@otenet.gr