Φωτιές άναψε η συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά και συγκεκριμένα η δήλωσή του του ότι «ο Πάνος Καμμένος είχε μεγάλο πάθος να ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» και ότι «δεν την έριξε μόλις κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των βουλευτών του». Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ήξερε πολύ καλά τί έκανε όταν προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις.

Ουσιαστικά έδωσε την καθοριστική σπρωξιά σ΄ ένα ήδη εύθραυστο οικοδόμημα. Εύθραυστο, καθώς παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να τον συγκρατήσει, εξασφαλίζοντας λίγο ακόμα χρόνο, ο υπουργός Άμυνας συνειδητοποίησε πλέον ότι η συμφωνία που είχε συνάψει με τον Αλέξη Τσίπρα –όπως ο ίδιος έχει δηλώσει χωρίς το Μέγαρο Μαξίμου να τον διαψεύσει– καταστρατηγείτο. Βάσει της συμφωνίας αυτής κανένας βουλευτής των ΑΝΕΛ δεν θα μετέχει σε ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές.

Για του λόγου το αληθές: Τέρενς Κουίκ, Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα έχουν ήδη δώσει τα χέρια, εξασφαλίζοντας μία θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίος θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη δυτική Αθήνα, ο Κουίκ επίσης σε περιφέρεια της άλλοτε Β’ Αθηνών, ενώ η Κουντουρά στην Α’ Αθηνών. Όσον αφορά την Παπακώστα θα είναι κι αυτή υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως συνεργαζόμενη.

Πριν απαντήσει μέσω μεταμεσονύχτιου τουίτ στη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά και προβεί στις δηλώσεις του περί αποστασίας, ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέμεινε άφαντος, με αποτέλεσμα να «φουντώσει» ακόμα περισσότερο ο Καμμένος, ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα για το Μακεδονικό και ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ για την ερχόμενη Τετάρτη.

Panos Kammenos@PanosKammenos

Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το Εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος :
ΔΕΝ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ
ΔΕΝ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΤΕ.
Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ.
ΕΜΕΙΣ ΑΝΕΝΔΟΤΟ

Χθες Κυριακή επανήλθε, ρίχνοντας νερό στον μύλο της αντιπαράθεσης με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών. Τον είχε χαρακτηρίσει «ολετήρα της κυβέρνησης και της χώρας» και πρωταγωνιστή στην επιχείρηση αποστασίας. Ουσιαστικά τα είπε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά. Πεθερά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Το ερώτημα πλέον είναι αν ο υπουργός Άμυνας θα εγκαταλείψει άμεσα, δηλαδή ακόμα και την Τετάρτη την κυβέρνηση και τη συμπολίτευση, ή θα παραμείνει μέχρι να δει εάν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια ή και μέχρι η Συμφωνία των Πρεσπών να σταλεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως είχε δηλώσει. Το τελευταίο σενάριο μοιάζει, όλο και να απομακρύνεται.

Το εάν θα υπάρξουν ανακοινώσεις περί αποχώρησης την Τετάρτη ή ο Καμμένος θα αφήσει σε εκκρεμότητα το πότε θα φύγει είναι ακόμη άγνωστο. Μέχρι πριν λίγες μέρες από το Μαξίμου διαβεβαίωναν ότι είναι σε πλήρη ισχύ το μορατόριουμ με τον Τσίπρα, έως ότου τουλάχιστον έρθει για ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών, στην ελληνική Βουλή.

Στην πραγματικότητα, όμως, άλλο είναι το ερώτημα που θα κρίνει τις εξελίξεις και συγκεκριμένα τη μακροβιότητα της κυβέρνησης. Υπάρχει το μέτωπο των 150 βουλευτών, ώστε να μην περάσει η πρόταση δυσπιστίας που κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει η ΝΔ, ακόμα και εάν ο Καμμένος και οι βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν επιλέξουν να την ψηφίσουν; Το Μαξίμου πάντως, επιμένει σταθερά ότι διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τόσο για να εξαντλήσει την τετραετία όσο και για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη στάση Καμμένου απάντησε ότι ο υπάρχων κοινοβουλευτικός συσχετισμός εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της με ορίζοντα την εξάντληση της τετραετίας. Αυτό είναι εφικτό μόνο αν στο παρασκήνιο, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη βρει νέα κυβερνητική πλειοψηφία με τη στήριξη βουλευτών όπως οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Έλενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, οι Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι, ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων, βέβαια η Κατερίνα Παπακώστα και πιθανότατα ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ, ενώ ο Κώστας Ζουράρις έχει δηλώσει πως αν και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να ρίξει κυβέρνηση της Αριστεράς.