Ηταν μία συνάντηση που, εφόσον κριθεί με βάση τις δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου, τελείωσε ακριβώς από το σημείο όπου άρχισε.
Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν αναλώθηκαν στην «επίσημη καταγραφή» των σημείων διαφωνίας, ενώ είναι αντικειμενικά δύσκολο να εντοπίσει κάποιος ένα σημείο προόδου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι θα μπορούσε να μην έχει γίνει η συνάντηση αυτή και να αποδεχθούν οι δύο πλευρές ότι το κλίμα παραμένει – επιεικώς – προβληματικό στις σχέσεις των δύο χωρών. Αντί αυτού, ο κύριος Τσίπρας είπε: «Είμαι ευτυχής που δεν δεχθήκαμε ότι αυτό είναι το κισμέτ μας… Στις συνομιλίες μας έγινε δεκτό ότι ούτε ο Πρόεδρος Ερντογάν, ούτε εγώ δεχόμαστε την λογική της αδράνειας…Εχω ρεκόρ ως πρωθυπουργός, ήρθα τέσσερις φορές στην Τουρκία στα 4 χρόνια που είμαι πρωθυπουργός… Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μέτρα εμπιστοσύνης με στόχο την αποκλιμάκωση στο Αιγαίο».
Ωστόσο, τα ΜΟΕ είναι μία ιστορία από τα παλιά, που κατά καιρούς εφαρμόζονται περισσότερο και κατά καιρούς ξεχνιούνται – για να επανέλθουν εκ νέου, όπως τώρα.
Μεγάλο «αγκάθι» οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί
Η υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα κατά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 στη γείτονα, εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Το λεξιλόγιο του Ερντογάν λέει πολλά: «Μιλήσαμε για θέματα τρομοκρατίας με τον κύριο Τσίπρα. Ως σύμμαχοι πρέπει να είμαστε από κοινού απέναντι στην τρομοκρατία, όπως κατά του PKK, του FETO. Οι φυγάδες αυτών των κινημάτων δεν πρέπει να βρίσκουν θέση στην Ελλάδα. Εφιστώ την προσοχή της γειτονικής χώρας: Εχουμε προσδοκία και η Ελλάδα να φερθεί ανάλογα μετά το πραξικόπημα σε αυτούς τους φυγάδες, τους οποίους περιθάλπτει. Ευθύνονται για νεκρούς…»
Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός ερωτήθη συγκεκριμένα για το ίδιο θέμα από Τούρκο δημοσιογράφο – στοιχείο που αποδεικνύει ότι η τουρκική πλευρά συνειδητά το συντηρεί, με αποτέλεσμα να αποκτά πρόσθετη αξία στα μάτια των τουρκικών ΜΜΕ και της κοινωνίας της γείτονος.
«Η Ελλάδα δεν έχει πρόθεση να στηρίξει πράξεις που αντίκεινται στην δημοκρατική νομιμότητα της Τουρκίας… Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την απόλυτη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στον Τούρκο δημοσιογράφο.
Νωρίτερα, πριν ακόμη ερωτηθεί σχετικά, ο Αλέξης Τσίπρας είχε στείλει καταρχήν το μήνυμα, λέγοντας ότι «για την ακανθώδη υπόθεση των 8…η Ελλληνική Δικαιοσύνη έχει λάβει αποφάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τις δεχθεί. Η Ελλάδα δεν δέχεται πραξικοπηματίες».