ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 9-2-2019        Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν

ΩΡΑ: 18:00-19:30                    Παρεκκλήσιον Ἁγίων Χαραλάμπους καί

Παντελεήμονος Σταθμοῦ Ξάνθης.

Κυριακή 10-2-2019               Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                    Ναό Ἁγίου Χαραλάμπους Σελίνου.

ΩΡΑ: 18:00-20:00                           Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό  

                                        Ναό Ἁγίου Βλασίου Ξάνθης.

 

Δευτέρα 11-2-2019              Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                    Ναό Ἁγίου Βλασίου Ξάνθης.

ΤΟ  ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ»

Έχουμε συνηθίσει στην εποχή μας ν  ακούμε, για διεκδικήσεις, για αγώνες… Γενιές και γενιές μεγάλωσαν γαλουχημένες με την προοπτική της διαρκούς απαίτησης.

Μια δοκιμαζόμενη μάνα έχει ως θέμα το σημερινό Ευαγγέλιο, αλλά και τον τρόπο που αυτή διεκδίκησε και πέτυχε τη λύση στο πρόβλημά της από τον Χριστό. Μια Χαναναία, δηλαδή ειδωλολάτρισσα από τη Φοινίκη, ούτε καν Ισραηλίτισσα, προστρέχει στον Χριστό και, εμποδιζόμενη από τη διαφορά θρησκείας, δεν τολμά να τον πλησιάσει, παρά μόνο από μακριά φωνάζει και ζητά το έλεός Του.

Οι μαθητές, λίγο από συμπάθεια για το πρόβλημά της, λίγο ενοχλημένοι από τις φωνές της, παρακαλούν τον Κύριο να της κάνει τη χάρη, ώστε να πάψει να τους ακολουθεί. Ο Χριστός όμως, που δεν υπακούει στις σκοπιμότητες της στιγμής, ούτε περιορίζεται από την ανθρώπινη συμβατικότητα, συμπεριφέρεται με σκοπό να δώσει ένα μάθημα στους μαθητές του και δι’ αυτών στην οικουμένη, αναδεικνύοντας το πρόσωπο που διεκδικεί.

Τι ζητούσε η Χαναναία; Να την ελεήσει ο Χριστός για την άρρωστη κόρη της.

Τι κάνει όμως ο Χριστός; Την παιδεύει! Θέλει ν’ αναδείξει το στοιχείο της επιμονής στο αίτημα της, ως λυδία λίθο της επίμονης πίστης, της βαθιάς πεποίθησης ότι ενσυνείδητα εξαρτόμαστε από τον Θεό.

Αλλά και για έναν άλλο λόγο. Για ν’ αναδείξει την υψοποιό, την παντοδύναμη ταπείνωση. Θέλει να δείξει πως η υπέρτατη δύναμη του ανθρώπου είναι η δύναμη να κατανικά τον εαυτό του και να μπορεί να ταπεινώνεται. Όχι για να ευτελίζεται, αλλά γιατί έτσι, ελεύθερος από ιδιοτέλεια και εγωισμό, μπορεί να βλέπει καθαρά την αλήθεια και να προσανατολίζεται σωστά προς τον Πλάστη και Δημιουργό του.

Τι συμβαίνει μόλις παρουσιάσθηκαν ανάγλυφες στα ματιά όλων η επίμονη πίστη κι η ταπείνωση της Χαναναίας; Ο Χριστός συντρίβεται! Δεν αντέχει ν’ αντισταθεί άλλο και ξεσπά: «Ω γύναι, μεγάλη σου η πίστις! Γεννηθήτω σοι ως θέλεις. Και ιάθη η θυγάτηρ αυτής από της ώρας εκείνης»! Ο Θεός υποχωρεί, κάμπτεται, συμμορφώνεται στην ανθρώπινη απαίτηση που είχε εκφρασθεί τόσο δυναμικά, με όλες τις προϋποθέσεις των πνευματικών νόμων. Κι ο άνθρωπος υποχρεώνει τον Θεό να κάνει υπακοή στη θεία αγάπη και φιλανθρωπία, καθώς τον αντιγράφει στον ίδιο τρόπο με τον οποίο Αυτός τον προσεγγίζει.                                                ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ