ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ για την

«Πρόληψη, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας & την Φροντίδα των  πιο Αδύναμων»

Ένα φιλικό για τον πολίτη, τον ασθενή και τον φορολογούμενο, οικονομικά υλοποιήσιμο  Πρόγραμμα για την Υγεία, ανακοινώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2019 από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη δέσμευση να εφαρμοστεί άμεσα μόλις η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, από την επομένη των εθνικών εκλογών.

Ισχυρή πεποίθηση όλων όσων εργάστηκαν για την εκπόνηση του προγράμματος αυτού είναι, ότι πάρα πολύ σύντομα θα εμπεδωθεί στη συνείδηση του κόσμου η εμπιστοσύνη και η ασφάλεια που θα του παρέχει το νέο αυτό Πρόγραμμα Υγείας, που θα σέβεται τον πολίτη, τον ασθενή και τον φορολογούμενο.  

Το πρόγραμμα υγείας είναι προϊόν βαθιάς μελέτης για την οποία εργάστηκαν επί τρία σχεδόν χρόνια 814 άτομα με γνώσεις και εμπειρία και έγιναν επισκέψεις του Τομεάρχη Υγείας του κόμματος,  σε 63 Νοσοκομεία και 54 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, για τη διαμόρφωση γνώμης και καταγραφή των προβλημάτων.

Προς πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας θα αναπτύξω  συνοπτικά τις σημαντικότερες προβλέψεις-δεσμεύσεις του Προγράμματος αυτού στους τομείς: 1) Πρόληψη, 2) Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και 3) Φροντίδα Ψυχικής Υγείας και των πιο Ευάλωτων πολιτών.

  1. Πρόληψη, «Κάλλιον το προλαµβάνειν, ή το θεραπεύειν»

Η Πρόληψη αποτελεί τον πυρήνα του προγράμματος, όπως και η παραπάνω  γνωστή ρήση του  Ιπποκράτη, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία της Πρόληψης για την υγεία, αλλά και τη μακροζωία.

Για το σκοπό αυτό θα εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους Έλληνες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση νόσων, όπως ο καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επίσης έλεγχος του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι πολίτες θα ενημερώνονται (μέσω SMS ή e-mail) για τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα, με αυτόματη παραπομπή σε κρατικές ή ιδιωτικές δομές.

Καθιερώνεται ο θεσμός του «Σχολίατρου» για ιατρικό έλεγχο στα δημόσια σχολεία και ενημέρωση των παιδιών και των γονέων για την πρόληψη (οδοντιατρικός έλεγχος-διατροφή-κάπνισμα-άσκηση κλπ).

2.      Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «Περίθαλψη με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και φροντίδα για όλους»

Για τον θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού, έχουν αναπτυχθεί 101 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) από τις 239 που προβλέπονται, ενώ οι μισοί και πλέον νομοί της χώρας δεν έχουν κανέναν συμβεβλημένο παιδίατρο και οι πολίτες προσφεύγουν αναγκαστικά σε ιδιώτες γιατρούς με την ανάλογη οικονομική επιβάρυνση.

Με βάση το νέο πρόγραμμα υγείας, ο πολίτης θα επιλέγει ελεύθερα τον Οικογενειακό Ιατρό που εμπιστεύεται, είτε από τις κρατικές δομές, είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Στη διάθεση των πολιτών θα είναι: Οι Κρατικές δομές με τους υφιστάμενους γιατρούς του ΕΣΥ και με νέες προσλήψεις, όπου είναι απαραίτητο, Γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) και Γιατροί ιδιώτες.

Προβλέπεται η Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας με προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού και στελέχωση αυτών (μέσω προσλήψεων και κινήτρων) με προτεραιότητα στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ σταδιακά τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν στον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δημιουργείται το Ατομικό Ηλεκτρονικό Ιστορικό Υγείας για όλους τους Έλληνες, όπου εξετάσεις, φάρμακα, νοσηλείες θα αποθηκεύονται στον Ατομικό Ιατρικό Φάκελο. Επίσης,  καταργείται το χαρτί και καθιερώνεται η ηλεκτρονική υπογραφή και διακίνηση συνταγών και παραπεμπτικών (μείωση κόστους χαρτιού, ασφάλεια, διαφάνεια, ταχύτητα, προστασία προσωπικών δεδομένων).

Μείωση των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων

Το ποσοστό των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στην Ελλάδα (1.626 άτομα πέθαναν το 2015) είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη (8% με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 5%) και στόχος είναι να μειωθεί το ποσοστό αυτό κατά 35% εντός πενταετίας με αυστηρή εφαρμογή των διεθνών προτύπων. Στην Αξιολόγηση παραμονής των Διοικητών Νοσοκομείων στις θέσεις τους θα συμμετέχει μεταξύ άλλων και το κριτήριο της δραστικής μείωσης του ποσοστού των νοσοκομειακών λοιμώξεων.

Ίδρυση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας-Μείωση Χρόνου Χειρουργείων

Θα αναπτυχθούν Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, για μικρά χειρουργεία και θεραπείες. Έτσι εξασφαλίζεται και πιο ευχάριστο περιβάλλον για τους ασθενείς και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα στα νοσοκομεία για σοβαρά περιστατικά με λιγότερο κόστος για τον φορολογούμενο.

Θα περιοριστεί ο χρόνος αναμονής χειρουργικών επεμβάσεων με την πλήρη λειτουργία όλων των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών και προσλήψεις προσωπικού, όπου απαιτείται (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, νοσηλευτές).

Αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

Θα αναπτυχθούν άμεσα Αυτόνομα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), τα οποία θα λειτουργούν σε 24ώρη βάση όλο το χρόνο, με εξειδικευμένο προσωπικό, σε άμεση λειτουργική διασύνδεση με το ΕΚΑΒ και θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα επείγοντα περιστατικά, ενώ τα νοσοκομεία με τη νοσηλεία των ασθενών.

  1. Φροντίδα στους πιο Ευάλωτους «για όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη»

Προβλέπεται ότι οι χρόνιοι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και οι ΑΜΕΑ θα λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται με όσο το δυνατόν λιγότερη ταλαιπωρία και ενίσχυση της αυτόνομης διαβίωσης με υλοποίηση των ακόλουθων δεσμεύσεων :

-Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (π.χ. ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ). Ραντεβού με γιατρούς εντός 24 ωρών. Ολοκληρωμένη φροντίδα για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα σε εξειδικευμένες δομές πρωτοβάθμιας υγείας ξεκινώντας από τον διαβήτη και την υπέρταση.

-Ανάπτυξη δομών μετα-νοσοκομειακής φροντίδας. Αποθεραπεία, αποκατάσταση, ανακουφιστική φροντίδα, κατ’οίκον νοσηλεία, ξενώνες ασθενών τελικού σταδίου, δημιουργία Γηριατρικών Μονάδων και Κέντρων Άνοιας σε συνεργασία με δήμους και εθελοντικές οργανώσεις.

Ψυχική Υγεία:

Θα ξεκινήσει άμεσα η Δημιουργία Δικτύων, σε τοπικό επίπεδο, για την άμεση διασύνδεση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας και με τους εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Επίσης  θα γίνει Αποστιγματοποίηση των Ψυχικών Νόσων και θα αξιοποιηθούν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για την έγκαιρη διάγνωση (π.χ. κατάθλιψη).

 

Με Εκτίμηση, 

                                                                  Δέσποινα Σταμπουλή

                                                   Διευθ/ρια Οφθαλμολογικής Κλινικής Γ.Ν.Ξάνθης