Ο καθένας ας ζήσει την ζωή του όπως επιλέγει και επιθυμεί
Σίγουρα θα σας έχει τύχει να έρθει κάποιος γνωστός σας, χωρίς να του το ζητήσετε και να αρχίσει να σχολιάζει κάτι που σας αντιπροσωπεύει, είτε είναι κάποια συμπεριφορά σας είτε είναι ακόμα και η στιλιστική σας άποψη… Έχετε άραγε αναρωτηθεί πόσο παρεμβατικό είναι αυτό για τη ζωή σας; Πόση έλλειψη σεβασμού επιδεικνύει αυτό το άτομο;
Ο καθένας κουβαλάει την δική του ιστορία, το δικό του παρελθόν, με τα δικά του προβλήματα και τις δικές του εμπειρίες. Και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πως επέδρασαν πάνω μας και σχημάτισαν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα που έχουμε.
Πριν κρίνουμε τους άλλους, ας κοιτάξουμε τον εαυτό μας. Ας κοιτάξουμε τα κουτάκια του μυαλού μας και ας δούμε πόση κακεντρέχεια, ζήλια, κακία και θυμό έχουμε συσσωρεύσει. Μήπως να κάνουμε ένα ξεκαθάρισμα; Όπως στους υπολογιστές που κάνουμε μια φορά στο τόσο μια εκκαθάριση… Μήπως να κοιτάξουμε και εμείς μέσα μας και να κάνουμε μια φορά στο τόσο ένα ξεκαθάρισμα από όλα τα αρνητικά συναισθήματα που μας στενοχωρούν και μας πληγώνουν;
Μία παροιμία λέει «Η καμήλα δεν κοίταζε την καμπούρα της, κοίταζε της διπλανής της…». Δεν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό και με τους ανθρώπους. Αν το σκεφτούμε λογικά, θα δούμε πως δεν προσφέρει τίποτα η έκφραση κάποιας άποψης (κριτική) χωρίς να μας έχει ζητηθεί ούτε στον άλλον ούτε στον εαυτό μας. Ίσα ίσα που μπορεί να δυσανασχετήσει ο άλλος ή και να πληγωθεί και εμείς να νιώσουμε ανόητα που τον φέραμε σε τέτοια θέση.
Ας κοιτάει ο καθένας την δικιά του καμπούρα. Ο καθένας μας ας ζήσει την ζωή του όπως επιλέγει και επιθυμεί. Ο σεβασμός στις διαπροσωπικές μας σχέσεις , θα τις κάνεις να κρατήσουν μέσα στον χρόνο και να δημιουργηθούν αληθινές σχέσεις αγάπης και φροντίδας.
Προσοχή όμως, στην περίπτωση που μας ζητηθεί να ακούσουμε τον άλλον και να πούμε την γνώμη μας, τότε δεν θεωρείται πως επεμβαίνουμε στον άλλον και είναι υποχρέωση μας να προσφέρουμε με όποιον τρόπο μπορούμε την βοήθεια μας. Επιπλέον, στην περίπτωση που βλέπουμε πως ο άλλος με τις πράξεις του κάνει κακό στον εαυτό του τότε θα πρέπει να επέμβουμε, προσφέροντας ένα χέρι βοηθείας στα πλαίσια του ενδιαφέροντος και της αγάπης. Είναι μία κίνηση ανθρωπιάς και σεβασμού στην προσωπικότητα του άλλου.
Το άρθρο γράφουν οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή», Γιάννης Ξηντάρας, Ράνια Λεμονή, Αγλαΐα Κρητικού, Χάρης Παλίδης και Μαντώ Κωνσταντουλάκη.