Εκλογές. Σε δίλημμα οι Ξανθιώτες;

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Για πρώτη φορά στα εκλογικά πράγματα της Ξάνθης, η μεγάλη εικόνα του πολιτικού σκηνικού είναι θολή και οι Ξανθιώτες «παίζονται» ίσως για πρώτη φορά στην επιλογή προσώπων και παρατάξεων που θα τους εκπροσωπήσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ερώτημα είναι με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν οι Ξανθιώτες τους υποψηφίους;

Μέχρι τώρα τα πράγματα ήταν απλά και η ψηφοφορία όσων Ξανθιωτών συμμετείχαν, γινόταν σύμφωνα με το καλούπι που είχε ετοιμαστεί από τους έχοντες τους μηχανισμούς εκλογής.

Επίσης οι Ξανθιώτες, λόγω της όποια εικονικής ευμάρειας  διέθεταν, δεν έδιναν και την ανάλογη προσοχή στην επιλογή προσώπου, με δεδομένο ότι αυτό το πρόσωπο ήταν μέρος του πολιτικού συστήματος και φυσικά η επιλογή ήταν σχεδόν μονόδρομος.

Τα δεδομένα όμως πλέον άλλαξαν αμφίδρομα.

Και οι υποψήφιοι δήμαρχοι κατάλαβαν ότι με βάση το εκλογικό σύστημα δεν μπορούν να κοροϊδεύουν τον κόσμο της Ξάνθης πλην Κιμμερίων και Δροσερού, αλλά και οι Ξανθιώτες του αστικού ιστού κατάλαβαν ότι δεν πάει άλλο.

Οι Ξανθιώτες σκέφτονται ότι είναι ο καιρός  που πρέπει να εκλέξουν δήμαρχο που να μπορεί να συγκεράσει την δύσκολη καθημερινότητα του με την δύσκολη, λόγω γραφειοκρατίας ομολογουμένως παραγωγή έργου.

Οι δύσκολες γραφειοκρατικές διαδικασίες για να ξεπεραστούν, θα πρέπει το πολιτικό πρόσωπο που θα επιλεγεί για να καθίσει στον δημαρχιακό θώκο, να διαθέτει την δυνατότητα να ξεπερνά τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καθυστερούν τα έργα και φυσικά την δημιουργία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ένα απλό παράδειγμα που πρέπει να δώσει τροφή στις σκέψεις στους  Ξανθιώτες ψηφοφόρους.  Ένας συνδημότης μας είχε οφειλή στον δήμο της Ξάνθης από το 2009 και το πληροφορήθηκε μόλις προχθές. Το ποσό των 200 ευρώ έφτασε στα 1200. Η απάντηση του δημοτικού υπαλλήλου ήταν ότι ο συνδημότης μας ειδοποιήθηκε το 2010 αλλά … στην παλαιά του διεύθυνση και έκτοτε έτερον ουδέν. Όταν το αντίστοιχο οικονομικό τμήμα του δήμου Ξάνθης ρωτήθηκε από τον συνδημότη μας, γιατί, δεν ρώτησαν το απέναντι τμήμα του Ληξιαρχείου όπου φαίνεται η «νέα»  του διεύθυνση, ο υπάλληλος ανασήκωσε τους ώμους του αδιάφορα και καλά έκανε, αφού ο νόμος τον καλύπτει και η πολιτική βούληση να αλλάξει αυτήν την εικόνα ο πολιτικός του προϊστάμενος είναι  ανύπαρκτη.

Τέτοια παραδείγματα συνδημοτών μας με την επαφή τους στον δήμο Ξάνθης  είναι σχεδόν καθημερινά.

Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο δήμαρχος ή ο υφιστάμενος του θα ασχοληθεί για να παρακάμψει αυτήν την δυσκαμψία του συστήματος. Αυτή η δυσκαμψία προέρχεται ξεκάθαρα από την έλλειψη της πολιτικής βούλησης του πολιτικού προϊσταμένου του τμήματος που απλά βλέπει τον δημότη περίπου υποτακτικοί του, λησμονώντας προφανώς ότι ο δημότης από το υστέρημα του πληρώνει τον ίδιο και τον υπάλληλο.

Μία προσφορά υπηρεσίας προς τον δημότη που σκοντάφτει στον πολιτικό προϊστάμενο του υπαλλήλου και που στην εποχή της τεχνολογίας δεν έβαλε ένα πρόγραμμα να ειδοποιείτε ο πολίτης αυτόματα με ένα ειμαίλ ότι έχει οφειλή.

Άρα, ο Ξανθιώτης όταν θα κληθεί να ψηφίσει, θα επιλέξει κάποιον που δεν γνωρίζει τα στοιχειώδη για την τεχνολογία που καλπάζει; Κυρίως όμως πώς θα την αξιοποιήσει για να βοηθηθεί ο δημότης; Τότε γιατί να τον ψηφίσει;

Το συγκεκριμένο παράδειγμα, δείχνει την έλλειψη διάθεσης για  παρέμβαση του δημάρχου και των πολιτικών συνεργατών του  επ’ ωφελεία του δημότη και της εξομάλυνσης της δύσκολης καθημερινότητας του. Άρα γιατί να ψηφίσει ο Ξανθιώτης έναν δήμαρχο ο οποίος δεν μπορεί να δώσει εντολές στους πολιτικούς του υφισταμένους να στηρίξουν τους υπαλλήλους για να γίνουν ποιο παραγωγικοί;

Φυσικά η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου του Ξανθιώτη ο οποίος διάλεξε αυτόν τον δήμαρχο και αυτός με την σειρά του συνεργάτες οι οποίοι είναι εκεί για να υπάρχουν. «Πλείστα όσα παραδείγματα».

Όμως ο Ξανθιώτης για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά, ίσως, έχει την δυνατότητα να επιλέξει μεταξύ υποψηφιοτήτων τους καλλίτερους γιατί να ξαναγυρίσει στα παλιά; Ίσως λόγω ρομαντισμού. Όμως η πραγματικότητα είναι άλλη ποιο σκληρή και γίνεται σκληρότερη από την αδιαφορία των διοικούντων

Τα παλαιά πολιτικά πρόσωπα στην Ξάνθη, οι συνδημότες μας τα έζησαν δεκαετίες τώρα. Και το αποτέλεσμα της διοίκησης τους δεν ήταν και τόσο εμφανές για τους Ξανθιώτες.

Αλήθεια τι θα μπορούσε να αλλάξει για την Ξάνθη αν οι Ξανθιώτες επιλέξουν πάλι τους ίδιους;

Αυτούς που οι Ξανθιώτες με δική τους ευθύνη τοποθετούσαν στην διοίκηση του δήμου εδώ και δεκαετίες;

Σε αυτές τις εκλογές επιτέλους οι Ξανθιώτες ας αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί τα 1000 χρώματα της Ξάνθης ξεθώριασαν εξ αιτίας των δικών τους επιλογών.