ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΕΣ,  ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Οι φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές  γίνονται σε ένα εντελώς νέο τοπίο. Αυτό που διαμορφώνει η απλή αναλογική και το νομοθετικό πλαίσιο του Κλεισθένη.  Η εκπροσώπηση των παρατάξεων  είναι, πλέον αντίστοιχη της δύναμης που τους δίνει η ψήφος των δημοτών. Η σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα διαμορφώνεται από την πρώτη Κυριακή και  δεν θα επιτρέπει, πια, στον πρώτο συνδυασμό, έχοντας πάρει το μπόνους των επιπλέον εδρών, να κόβει και να ράβει, να παίρνει αποφάσεις στηριζόμενος στην αλαζονική αίσθηση της απόλυτης πλειοψηφίας, που έδινε το προβάδισμα κάποιες φορές ελάχιστων  ψήφων .

Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ διαμορφώνει το έδαφος για:

  • Αναλογική αντιπροσώπευση των δημοτών. Και οι μικρότεροι συνδυασμοί εάν πιάνουν το εκλογικό μέτρο θα αντιπροσωπεύουν στο Δήμο  τη φωνή των δημοτών που τους επέλεξαν.
  • Περισσότερη δημοκρατία καθώς εκπροσωπούνται περισσότεροι.
  • Ενθάρρυνση της συμμετοχής και της ενασχόλησης με τα κοινά καθώς δημιουργούνται προϋποθέσεις   αντιπροσώπευσης στο αυτοδιοικητικό παιχνίδι και παύει η αίσθηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθώς το παιχνίδι είναι από πριν διαμορφωμένο στη βάση…
  • Τερματίζει το μοντέλο του Δημάρχου- κυρίαρχου, που δεν χρειάζεται κανέναν για να πάρει αποφάσεις.

Αυτά ίσως τα χαρακτηριστικά είναι που ενόχλησαν τόσο πολύ το αυτοδιοικητικό κατεστημένο των προηγούμενων χρόνων, που οικοδομήθηκε και με τη βοήθεια της ενισχυμένης αναλογικής η οποία  έδινε την ισχύ σε αυτόν που προηγούνταν και τον μετέτρεπαν από πρώτο σε κυρίαρχο. Όλο αυτό, σε απόλυτη διασύνδεση με τους διάφορους βαθμούς αυτοδιοίκησης και με τελική αναφορά στην κεντρική εξουσία. Ο δήμαρχος-απόλυτος τοπάρχης των προηγούμενων  χρόνων, συνεργαζόταν με τους «δικούς» του ανθρώπους στις κοινότητες, με τον «δικό» του περιφερειάρχη και με τη «δική» του κυβέρνηση. Ένα συγκοινωνούν δοχείο που διένειμε την εξουσία, στους ‘’δικούς μας ανθρώπους’’. Για αυτό και άνθισε η λογική των ‘’ημετέρων’’ και η αυτοδιοίκηση Α’  βαθμού, έγινε το άντρο των εξυπηρετήσεων και των πελατειακών σχέσεων

Και η ζωή συνεχιζόταν όμορφα, μέχρι που τους χάλασε τη «σούπα» ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ. Η σύνδεση με την κεντρική εξουσία στη βάση της κομματικής οικογένειας και των αλληλοεξυπηρετήσεων έπαψε να υπάρχει.  Αφού έγινε διάρρηξη της σχέσης με την κεντρική κυβέρνηση, προσπαθούν να διατηρήσουν ένα ντόπιο δίκτυο νομής εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο, που οι συνδυασμοί, που χρόνια κυριαρχούσαν και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη βάση τεχνητών πλειοψηφιών, επέλεξαν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια σε τοπικές κοινότητες. Δεν έγινε απλώς για λόγους εντυπωσιασμού. Απηχεί την ιδεολογική απέχθεια για την απλή αναλογική, την προσπάθεια να διατηρήσουν δίκτυα εξουσίας στις τοπικές κοινωνίες.  Παράλληλα «διασπάστηκαν» όλα τα πρωτοπαλίκαρα του απερχόμενου δημάρχου, μπαίνοντας επικεφαλής σε νέες κινήσεις «ανεξάρτητες» για να ξανασώσουν τον Δήμο! Είναι όλοι ίδιοι. Είναι όλοι αυτοί που διοίκησαν και απέτυχαν.

Η παράταξή μας, οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, επιλέξαμε συνειδητά να μην συγκροτήσουμε ψηφοδέλτια στις κοινότητες. Γιατί πιστεύουμε στην απλή αναλογική και τη δύναμη της, να ενεργοποιήσει την εμπλοκή στα κοινά. Και ήδη σε διάφορες κοινότητες άρχισαν να αναφύονται τοπικά σχήματα. Σχήματα που διεκδικούν την αυτονομία τους έναντι των κεντρικών παρατάξεων, αρκεί να αφεθεί χώρος  να σκεφτούν, να δημιουργήσουν και να προτείνουν πολιτικές για τον τόπο τους ενισχύοντας την τοπικότητα, την κοινότητα, βασικό στοιχείο της ελληνικής κοινωνικό-πολιτικής οργάνωσης παλιότερα. Η απλή αναλογική εγκαινιάζει την ουσιαστική  αποκέντρωση της εξουσίας και όχι το συγκεντρωτισμό.

Είμαστε έτοιμοι να ανατρέψουμε το παλιό, να δώσουμε πίσω το μέλλον που μας στέρησαν.

Είμαστε έτοιμοι να φτιάξουμε την πόλη όπου θέλουμε να ζούμε.

 

Χατζηθεοδώρου Γιώργος

Υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης