Συστατικά
- 2 ½ φλ. σιμιγδάλι (χοντρό καλύτερα, αν βρείτε),
- 1 ½ φλ. ζάχαρη,
- 1 ½ φλ. γιαούρτι (ολόπαχο απλό, όχι στραγγιστό),
- 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα,
- 1 φακελάκι βανίλια (ή 1 κοφτό κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη),
- 1 γεμάτο κουταλάκι μπέικιν πάουντερ,
- 35-40 (περίπου) αμύγδαλα ασπρισμένα (ή 18-20 χωρισμένα στη μέση),
- 4 κουταλιές λιωμένο βούτυρο + επιπλέον βούτυρο για το ταψί.
- Σιρόπι:
- 2 φλ. ζάχαρη,
- 3 φλ. νερό,
- 1 μακριά λωρίδα φλούδα λεμονιού (το κίτρινο μέρος μόνο),
- 1 κουταλιά χυμός λεμονιού,
- ½ κουταλάκι βανίλια ή μαστίχα κοπανισ
-
Βήματα
- Βήμα 1
Αναμιγνύετε σε ένα μεγάλο μπολ το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη βανίλια (ή τη μαστίχα) και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύετε σε ένα άλλο μπολ, το γιαούρτι με τη σόδα και ρίχνετε το μίγμα στο μπολ με το σιμιγδάλι. Τα ανακατεύετε όλα καλά με ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι.
- Βήμα 2
Αδειάστε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ορθογώνιο ταψάκι 28×38 εκ. περίπου και ισιώνετε την επιφάνεια του με υγρή σπάτουλα. Σκεπάζετε το ταψάκι με πετσέτα και το κρατάτε στην άκρη για 2-3 ώρες, για να μουλιάσει καλά το σιμιγδάλι και να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
- Βήμα 3
Παίρνετε ένα μαχαιράκι και χαράζετε το ωμό σάμαλι σε τετράγωνα κομμάτια, πλευράς 5 εκ. περίπου, μπήγοντας το βαθιά, έτσι που να φτάνει στον πάτο του ταψιού. Ύστερα, μπήγετε στη μέση κάθε κομματιού από ένα (ή μισό) αμύγδαλο. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε το σάμαλι για 35-40 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του.
- Βήμα 4
Στο μεταξύ, ετοιμάζετε το σιρόπι: Βάζετε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα και τη βανίλια (ή τη μαστίχα) και τα ανακατεύετε στη φωτιά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Βήμα 5
Αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει, προσθέτετε το λεμόνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε το σιρόπι για 10 ακόμη λεπτά.
Βγάζετε το σάμαλι από το φούρνο και αλείφετε την επιφάνειά του με το λιωμένο βούτυρο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Ύστερα, το περιχύνετε με το σιρόπι ρίχνοντάς το κουταλιά- κουταλιά, μέχρι να απορροφηθεί όλο. Το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.
Σημείωση: Πρέπει να κρατάτε το σάμαλι σκεπασμένο πάντα με αλουμινόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη, για να μη στεγνώνει.
- Βήμα 1