ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης: «Κλείστε το να τελειώνουμε. Δεν πάει άλλο».
Κόλαφος για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας αλλά και της διοίκησης του Νοσοκομείου Ξάνθης η ανακοίνωση των γιατρών του νοσοκομείου της Ξάνθης για τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίσει η δευτεροβάθμια δομή υγείας στον Νομό Ξάνθης λόγω αδιαφορίας των υπευθύνων και ανυπαρξίας προγραμματισμού. Όπως σημειώνουν οι γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης η κατάσταση αποδόμησης του νοσοκομείου έφθασε στο «μη παρέκει». Ζητούν άμεση λύση στα χρόνια προβλήματα του νοσοκομείου της Ξάνθης διαφορετικά ένας ένας οι γιατροί θα παραιτούνται σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Άκρως αποκαλυπτική η ανακοίνωση των γιατρών της Ξάνθης για το ακριβώς συμβαίνει στον χώρο υγείας της Ξάνθης.
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;
Σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 10/7/2019 οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης συζήτησαν το θέμα της σοβαρής υποστελέχωσης του Νοσοκομείου και κρούουν προς κάθε κατεύθυνση τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας την συνεχή υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του. Δεν εξυπηρετούνται και παραπέμπονται σε άλλα Νοσοκομεία περιστατικά ουρολογικά, ΩΡΛ, οφθαλμολογικά ,δεν υπάρχουν ραντεβού στα Τακτικά Ιατρεία ορισμένων κλινικών, καθυστερούν και δεν εξυπηρετούνται οι λίστες χειρουργείων. Λειτουργούν με σημαντικά προβλήματα η Ορθοπεδική ,η Παιδιατρική ,η ΜΕΘ και οσονούπω η Καρδιολογική και το Αναισθησιολογικό Τμήμα.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι η υποστελέχωση είναι ένα χρόνιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, αποτέλεσμα ανεπαρκούς Κεντρικού σχεδιασμού και κοντόφθαλμης τοπικής διαχείρισης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το εργαζόμενο ιατρικό προσωπικό που κατέχει οργανική θέση αποτελεί το 60% του προβλεπομένου. Μέχρι τέλος του έτους τέσσερις επιπλέον γιατροί αποχωρούν ενώ κανένας νέος δεν πρόκειται να προσληφθεί σε οργανική θέση . Ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων γιατρών είναι τα 53 έτη. Δεκατρείς επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των κενών αλλά σύντομα λήγει η θητεία σε επτά από αυτούς .Από τις 64 θέσεις ειδικευομένων είναι καλυμμένες οι 36.Είναι φανερό ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί χάρις στις υπερπροσπάθειες των ήδη υπηρετούντων γιατρών που εξωθούνται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης όμως αυτό δεν μπορεί να αποτελεί καθεστώς.
Κατακόρυφη υποβάθμιση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου θα αποτελέσει η επικείμενη παραίτηση του Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής σαν αντίδραση στην αβελτηρία της Διοίκησης να επιληφθεί των χρόνιων- και ανεπίλυτων προβλημάτων- της Κλινικής. Μια κλινική που για χρόνια δούλευε άψογα, είχε συσσωρεύσει εμπειρία και τεχνογνωσία την οποία μετάδιδαν οι παλαιότεροι στους νεώτερους, τώρα καταρρέει ελλείψει προσωπικού αφού το 60% των οργανικών θέσεων της είναι για χρόνια ακάλυπτες και τα κενά συμπληρώνονται από επικουρικούς γιατρούς. Αυτό σε συνδυασμό με την έλλειψη ειδικευομένων οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της.
Το ΕΣΥ έχει γεράσει υποφέρει από χρόνιες αδυναμίες και αγκυλώσεις και είναι επιτακτική ανάγκη η ριζική αναμόρφωση του. Οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται ,οι υποσχέσεις περισσεύουν ,έργα δεν βλέπουμε, τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις ότι η όποια αλλαγή κυβέρνησης θα διορθώσει τις διαχρονικές ελλείψεις και τις ανεπάρκειες.
Χωρίς μαζικές προσλήψεις ,χωρίς μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών το Σύστημα θα φυλλοροεί και οι υπηρεσίες του συνέχεια θα υποβαθμίζονται.