Πρόκληση

Τουρκικά παζάρια με το προσφυγικό – Απειλές από την Αγκυρα

Οι απειλές της Τουρκίας που κατά καιρούς έχει εξαπολύσει για άνοιγμα των συνόρων της και για μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη χωρίς έλεγχο είναι σίγουρο πως θα δυσχεράνει την ήδη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου

αζάρια με το Προσφυγικό συνεχίζει να κάνει η Αγκυρα εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι στο έδαφός της υπάρχουν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες με προφανή στόχο να δείξει ότι απαντάει στα μέτρα που της επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η τουρκική κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, συντηρεί τις απειλές ότι θα ανοίξει τα σύνορά της και θα… πλημμυρίσει με πρόσφυγες την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Λίγα 24ωρα μετά τις προκλητικές προειδοποιήσεις του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού – πως καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών, για περισσότερο από έξι μήνες – τη σκυτάλη πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε εκ νέου, με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας πως η Αγκυρα ανέστειλε τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων ΕΕ – Τουρκίας. Η δήλωσή του προκάλεσε αρχικά σύγχυση σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Και δόθηκε η εντύπωση ότι η Τουρκία θα γεμίσει με πρόσφυγες και μετανάστες την Ευρώπη. Ουσιαστικά επρόκειτο όμως για «ντουφεκιά στον αέρα» από την πλευρά της Αγκυρας. Οπως διευκρινίστηκε προχθές από την Κομισιόν ο Τσαβούσογλου αναφερόταν σε μία συμφωνία Αγκυρας – Βρυξελλών του 2014, η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Τη δική του απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ – Τουρκίας έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενες από το 2017 τουρκικές θέσεις και αποφάσεις. «Οι δηλώσεις αυτές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ  – Τουρκίας του Μαρτίου 2016.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες», σημείωσε. Αλλωστε, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών, αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.

Οι απειλές της Τουρκίας που κατά καιρούς έχει εξαπολύσει για άνοιγμα των συνόρων της και για μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη χωρίς έλεγχο είναι σίγουρο πως θα δυσχεράνει την ήδη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα στα νησιά βρίσκονται 18.720 πρόσφυγες – μετανάστες, με τους 6.542 να διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας, όταν το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου, καθώς σήμερα ζουν στοιβαγμένοι 3.413 υπήκοοι τρίτων χωρών, αριθμός τουλάχιστον πενταπλάσιος από τη δυναμικότητα του κέντρου.

 

Στόχος η βίζα

Στην πραγματικότητα η στόχευση της Αγκυρας είναι με την τακτική του παζαριού και των απειλών να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να αρθεί το καθεστώς εισόδου με βίζα για τους τούρκους πολίτες (κυρίως επιχειρηματίες σε χώρες της ΕΕ). Αλλωστε, στις δηλώσεις του ο τούρκος ΥΠΕΞ επιχειρούσε να συνδέσει τα δύο θέματα αναφέροντας πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα».

Πάντως, η πρόθεση της Αγκυρας να επιμείνει στην επιθετική ρητορική φάνηκε και από τις προχθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του για την 96η επέτειο της συνθήκης της Λωζάννης. Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτουν την ευαισθησία της να προστατεύσει τα δικαιώματα του λαού της και των Τουρκοκυπρίων προσθέτοντας: «Καμιά καθαρή ή συγκεκαλυμμένη απειλή μέτρων δεν θα κάνει την Τουρκία να εγκαταλείψει τη δίκαιη υπόθεσή της».