Υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Πρωθυπουργό και Κομματικοποίηση του Δημοσίου.

Σε σχέση με το ν/σ για το επιτελικό κράτος

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατέθεσε την Παρασκευή το νομοσχέδιο με τίτλο Επιτελικό κράτος. Η κατάθεσή του σηματοδοτεί σοβαρό έλλειμμα δημοκρατικότητας και σεβασμού της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Πρώτον, γιατί ένα  νομοσχέδιο αυτής της εμβέλειας  προετοιμάστηκε εν κρυπτώ χωρίς να υπάρξει προηγουμένως δημόσια διαβούλευση, με τη συμμετοχή αρμόδιων θεσμικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, όπως βεβαίως και των καθ ύλην αρμόδιων στελεχών  της δημόσιας διοίκησης.

Δεύτερον, γιατί το  ν/σ δεν έχει υποβληθεί σε καμία απολύτως επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), ανεξάρτητο σώμα δικαστικών λειτουργών και καθηγητών πανεπιστημίου, που λειτουργεί στη Γ.Γ. της Κυβέρνησης. Η αγνόησή της δείχνει, πώς εννοεί τον σεβασμό στους θεσμούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όλη αυτή η κρυφή «διαδικασία» επιλέχθηκε από την κυβέρνηση προκειμένου να αποκρύψει τον στόχο αυτού του νομοσχεδίου που είναι διπλός και  προφανής: αφενός η συγκέντρωση κρίσιμων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, και αφετέρου η ολική επαναφορά του κράτους της Δεξιάς με το βόλεμα κατά το δυνατόν περισσότερων ημετέρων, ακόμα και χωρίς τα απαραίτητα προσόντα.

Θα μπορούσε κάλλιστα το Νομοσχέδιο να ονομαστεί: «Επιτελικός κομματισμός και υπερσυγκεντρωτισμός».

Και αυτό γιατί θεσμοποιείται :

  1. Η ενός πρωθυπουργού αρχή. Υπερσυγκέντρωση εξουσιών και κρατικών λειτουργιών στην Προεδρία της Κυβέρνησης και στελέχωσή της από πλήθος αυλικών του Κ. Μητσοτάκη.

 

  1. Κατάργηση ανεξάρτητων αρχών. Κατάργηση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, που ως ανεξάρτητη αρχή είχε ενοχλήσει αρκετούς. Καταργούν το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών. Τώρα, όλες οι ελεγκτικές υπηρεσίες συγχωνεύονται με προϊστάμενο της αρεσκείας τού Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φωτογραφίζεται ήδη στο νομοσχέδιο.

 

  1. Εξαπάτηση με τους μετακλητούς, οι οποίοι πολλαπλασιάζονται εντυπωσιακά. Κι αυτό δείχνει την υποκρισία της Ν.Δ. όταν από τη θέση της αντιπολίτευσης, ούρλιαζε για αξιοκρατία και πετροβολούσε το «πελατειακό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ». Στην πραγματικότητα έχουμε παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς. Στρατός μετακλητών στα γραφεία υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων. Παράθυρο για κομματικές προσλήψεις στις θέσεις υπηρεσιακών γραμματέων.

 

  1. Κυβερνητικά Συμβούλια σε αμερικανικό πρότυπο. Μόνιμα όργανα συντονισμού των κρίσιμων τομέων της οικονομικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας στελεχωμένα από ιδιώτες.

 

Όλοι όσοι είχαν πάρει στα σοβαρά τις κραυγές της Ν.Δ. για «άλωση του κράτους από τους συριζαίους» θα πρέπει να είναι έκπληκτοι τώρα με το σχέδιο του Κ. Μητσοτάκη για το κράτος. Δεν πρόκειται για τίποτε λιγότερο, από Υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον Πρωθυπουργό και Κομματικοποίηση του Δημοσίου. Και δεν πρόκειται για απλή κομματικοποίηση του Δημοσίου. Πρόκειται για μητσοτακοποίηση!