Κυβερνησιμότητα vs Δημοκρατία. Βολές Χατζηθεοδώρου για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τους ΟΤΑ
Η κυβέρνηση με τον ευφάνταστο τίτλο «κυβερνησιμότητα των Δήμων» έφερε και ψήφισε μόνη της, ρυθμίσεις οι οποίες σηματοδοτούν την επαναφορά στο προηγούμενο δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης και μαζί με αυτό όλες τις παθογένειες που το συνόδευαν:
- τις πελατειακές σχέσεις,
- την εξασθένιση δομών και μηχανισμών διαβούλευσης, ελέγχου και λογοδοσίας και τελικά
- την αποθάρρυνση των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά.
Επιχειρώντας να αναιρέσει την κρίσιμη μεταρρυθμιστική τομή στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έφερε ο Νόμος Κλεισθένης και με την επίκληση δήθεν προβλημάτων που προκαλεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την απλή αναλογική (που δεν έχει καν προλάβει να εφαρμοστεί ) , ψήφισε μια παλαιοκομματική, συντηρητική, αντιδημοκρατική αντιμεταρρύθμιση που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.
Ο νόμος που ψήφισε μόνη της η Ν.Δ.
- Προβλέπει ότι, σε κάθε περίπτωση, πλειοψηφία στις Επιτροπές οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, θα έχουν οι σύμβουλοι που ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου κάτι που ουσιαστικά ακυρώνει τη βασική αρχή ότι οι Επιτροπές εκλέγονται από το αποφασιστικό όργανο των ΟΤΑ, δηλαδή από τα συμβούλια. Με αυτό τον τρόπο υποτάσσει τις Επιτροπές, στη μονοπρόσωπη εκτελεστική αρχή του δημάρχου (και μάλιστα ανεξαρτήτως ποσοστού), απαξιώνοντας τους συσχετισμούς δύναμης που επέλεξε το εκλογικό σώμα.
- Προβλέπει τη σύμπραξη παρατάξεων με τη μια από αυτές να είναι υποχρεωτικά του δημάρχου χωρίς δυνατότητα ανάκλησης. Επί του συγκεκριμένου παραβιάζεται η αρχή της ισότητας της ψήφου καθώς διαμορφώνονται όροι σύμπραξης παρατάξεων, κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του δημάρχου. Επίσης, είναι αδιανόητο να μην μπορεί να ανακληθεί η σύμπραξη.Ακόμα, δηλαδή, και αν ο δήμαρχος δεν τηρήσει ούτε κατ’ ελάχιστο τη συμφωνία σύμπραξης οι σύμβουλοι της παράταξης που επέλεξε να συνενωθεί με την παράταξη του δημάρχου/περιφερειάρχη, δεν θα μπορούν να ανακαλέσουν τη σύμπραξή τους και να επανασυστήσουν την παράταξη με την οποία εκτέθηκαν στο εκλογικό σώμα. Μία τέτοια πρόβλεψη αντίκειται ευθέως στη δημοκρατική αρχή, εγγύηση και προϋπόθεση της οποίας είναι η ελεύθερη έκφραση της βούλησης των εκλεγμένων συμβούλων.
- Μετατρέπει τα τοπικά συμβούλια (τα οποία για πρώτη φορά εκλέχτηκαν με ξεχωριστή κάλπη) σε διακοσμητικά όργανα, δέσμια των αποφάσεων του δημάρχου. Επιβάλλει ουσιαστικά τον ορισμό και όχι την εκλογή στη θέση των προέδρων των τοπικών συμβουλίων, περιφρονώντας τη νωπή εντολή του εκλογικού σώματος. Και καταργεί την αρμοδιότητα των τοπικών συμβουλίων να αποφασίζουν για την κατανομή, σε δράσεις και έργα, του ποσοστού των επενδυτικών κεντρικών αυτοτελών πόρων που αναλογούν στην κοινότητα και την υποβαθμίζει σε απλή διατύπωση γνώμης. Με τις ρυθμίσεις αυτές, η κυβέρνηση υφαρπάσσει τη βασικότερη αρμοδιότητα των τοπικών συμβουλίων (πριν καν μάλιστα αυτά συγκροτηθούν) ακυρώνοντας έτσι την νωπή, ακόμη, έκφραση της λαϊκής βούλησης.
Αναιρεί δηλαδή τις διατάξεις του «Κλεισθένη» για την αποκέντρωση εντός των δήμων που υπήρξαν αφορμή για την απελευθέρωση, στις πρόσφατες εκλογές, ζωντανών, αυτοδιοικητικών δυνάμενων στις τοπικές κοινωνίες.
Οι Πολίτες για την Ξάνθη δηλώνουμε την αντίθεσή μας στις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στο νομοθετικό πλαίσιο της τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον ν. Κλεισθένη καθώς και στην αναίρεση ουσιαστικά του συστήματος της απλής αναλογικής που αντικατέστησε το προηγούμενο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, που παραμόρφωνε τη βούληση των πολιτών.
Είμαστε αντίθετοι στο προσωποκεντρικό μοντέλο Αυτοδιοίκησης, που επιστρέφει δριμύτερο, καθώς και στην αποδυνάμωση της λαϊκής συμμετοχής που θα επέτρεπε στην Αυτοδιοίκηση να ανοίξει σε δυνάμεις που μέχρι τώρα ήταν αποκλεισμένες ή στο περιθώριο.
Χατζηθεοδώρου Γιώργος
Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης
ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ