Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Μεσοποταμία μετά το αμερικανικό «πράσινο φως» στην τουρκική εισβολή στη Βόρεια Συρία (συριακό Κουρδιστάν).
Οι Κούρδοι βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο και καλούνται να δώσουν έναν άνισο αγώνα επιβίωσης.
Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όταν αρχίσει η τουρκική εισβολή (κάτι που κατά τον Ερντογάν μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε νύχτα), το PKK θα μεταφέρει τη σύγκρουση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ θα αντιδράσουν δυναμικά και οι κουρδικές κοινότητες στην Ευρώπη.
Το τηλεφώνημα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το «οκ» στον Τούρκο ομόλογό για να εισβάλουν τουρκικά στρατεύματα στη Βόρεια Συρία.
Οι Αμερικανοί ξεκαθαρίζουν ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις τους θα αποσυρθούν από την περιοχή και δεν εμπλακούν στη σύγκρουση. Καθιστούν επίσης υπεύθυνη την Τουρκία για τους τζιχαντιστές του ISIS που βρίσκονται υπό κράτηση από τους Κούρδους.
Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τους Κούρδους της Συρίας, λίγες μόνο μέρες αφότου τους έπεισαν να διαλύσουν οχυρώσεις τους στη μεθόριο, εγγυώμενοι την ασφάλειά τους.
Οι στόχοι του Ερντογάν
Η αντιμετώπιση του «κουρδικού κινδύνου» αποτελεί το Νο1 ζήτημα για τον Ερντογάν και την τουρκική ελίτ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι η ύπαρξη μιας κουρδικής οντότητας στην περιοχή της Ροτζάβα αποτελεί θα θανάσιμη απειλή για την τουρκική εθνική ακεραιότητα. Ο Ερντογάν επιθυμεί διακαώς τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» (ουσιαστικά ζώνη τουρκικής κατοχής) για δύο βασικά λόγους:
- Πρώτον, για να εμποδιστεί η επικοινωνία των Κούρδων της Συρίας με τους ομοεθνείς τους στην Τουρκία.
- Δεύτερον, για να εγκαταστήσει εκεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους (σουνίτες) πρόσφυγες που τώρα ζουν στην Τουρκία. Με την εγκατάσταση των Σύρων προσφύγων από τη μια μεριά θα αποσυμπιεστούν τα τουρκικά αστικά κέντα και, από την άλλη, θα αλλάξουν οριστικά τα δημογραφικά δεδομένα σε μια περιοχή όπου τώρα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.
Από το ζήτημα της εγκατάστασης των Σύρων προσφύγων απορρέει η διαφωνία που είχαν μέχρι χτες οι ΗΠΑ και η Τουρκία για το εύρος της «ζώνης ασφαλείας». Στα 40 χιλιόμετρα που θέλει να ελέγξει τη η Τουρκία περιλαμβάνονται αστικά κέντρα, μεταξύ των οποίων το Κομπάνι, η πόλη που έγινε η πλέον αιματηρή σύγκρουση των Κούρδων με τους τζιχαντιστές.
Άμεσοι στόχοι της τουρκικής επίθεσης θεωρούνται δύο μεθοριακές πόλεις, το Τελ Αμπιάν και το Ρας Αλ Αΐν. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν ήδη αρχίσει να αποχωρούν από τις δύο πόλεις.
Αλλάζουν τα δεδομένα
Ζητήσαμε από τον Σωτήρη Ρούσσο, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το σχόλιό του για την επικείμενη τουρκική επιχείρηση. Ο κ. Ρούσσος μας είπε: «Πρόκειται για μια επιχείρηση που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην περιοχή της Βόρειας Μεσοποταμίας, περιλαμβανομένου του Βόρειου Ιράκ. Δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα:
- Το βάθος της τουρκικής επέμβασης.
- Η ένταση της κουρδικής αντίστασης.
Εάν το δεύτερο είναι εξαιρετικά ισχυρό, ενδέχεται να δώσει το χρόνο και την ευκαιρία στον Άσαντ, τη Ρωσία και το Ιράν να περιορίσουν τον τουρκικό έλεγχο».
Καταστροφικές συνέπειες
Το CNN Greece επικοινώνησε επίσης με τον Ιεμπραχέμ Μουσλέμ, εκπρόσωπο στην Ελλάδα του PYD (Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας), πολιτικού βραχίονα των YPG. Ο κ. Μουσλέμ μας είπε:
«Αυτή η απόφαση των ΗΠΑ να αφήσουν τον Ερντογάν να εισβάλει στη Συρία θα έχει καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο για τους Κούρδους αλλά για όλη τη διεθνή κοινότητα. Δίνουν άδεια στο τουρκικό κράτος να εισβάλει σε μια ειρηνική, ασφαλή και δημοκρατική περιοχή που έχει διώξει όλους τους τζιχαντιστές τρομοκράτες με τίμημα τις ζωές 12.000 μαρτύρων. Τώρα αφήνουν τους Κούρδους στο έλεος του τουρκικού στρατού και των τζιχαντιστών συμμάχων του. Θα αντισταθούμε μέχρις εσχάτων στον εισβολέα. Καλούμε τους δημοκράτες όλου του κόσμο και ιδιαίτερα τον αμερικανικό λαό, να κινητοποιηθούν για να ανατραπεί η απόφαση Τραμπ».