15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ

 

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας μέρας του «Λευκού Μπαστουνιού» έχει καθιερωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μία σημαντική γιορτή για τη διάδοση της χρήσης του λευκού μπαστουνιού, την ευαισθητοποίηση του κοινού στην προσπάθεια των ατόμων με οπτική αναπηρία για μια πιο ανεξάρτητη διαβίωση, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν οι συνάνθρωποί μας στην καθημερινή μετακίνησή τους.

 

Το κίνημα του λευκού μπαστουνιού ξεκίνησε μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Αμερική από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover,  ο οποίος για να βοηθήσει τους βετεράνους του πολέμου στην ένταξη και αποκατάστασή τους, πρωτοχρησιμοποίησε ένα μακρύ καλάμι. Με την πάροδο του χρόνου το μακρύ καλάμι εξελίχθηκε σε λευκό μπαστούνι το οποίο αποτελεί σήμερα παγκόσμιο σύμβολο.

Η  Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης για μία ακόμα φορά ζητάμε από την πολιτεία και την κοινωνία τα αυτονόητα:

 

  1. Ελεύθερα πεζοδρόμια, απαλλαγμένα από τραπεζοκαθίσματα, πινακίδες, παρτέρια, μηχανάκια, αυτοκίνητα.
  2. Σεβασμός από τους οδηγούς δικύκλων και ΙΧ των θέσεων στάθμευσης των ΑΜΕΑ.
  3. Τοποθέτηση ηχητικών φαναριών σε σημεία που έχει υποδείξει ο σύλλογος και που είναι επιτακτική η ανάγκη τοποθέτησής τους.
  4. Παραχώρηση προτεραιότητας στα ΑΜΕΑ στην εξυπηρέτησή τους σε διάφορες υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας π.χ. Τράπεζες, Ταχυδρομεία, Εφορία, ΚΕΠ κλπ.
  5. Εκσυγχρονισμός των ασανσέρ στις Δημόσιες υπηρεσίες με την τοποθέτηση ηχητικής περιγραφής των ορόφων καθώς και τη σήμανση των αριθμών και με το σύστημα Braille.
  6. Η τοιχοκόλληση των ανακοινώσεων που έχουν ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για διάφορα ζητήματα σε υπηρεσίες του Δημοσίου, π.χ. ΚΕΠ, ΟΤΑ, Νοσοκομείο, ΕΦΚΑ, (πρώην ΙΚΑ) Εφορία, Πρόνοια Αστυνομία κλπ, να γίνεται σε χαμηλό ύψος και σε μεγαλογράμματη γραφή με έντονη γραμματοσειρά προκειμένου να είναι εύκολα προσβάσιμη στα άτομα με χαμηλή όραση.
  7. Στις υπηρεσίες του Δημοσίου όπου οι πινακίδες των γραφείων που είναι πάνω από την πόρτα να γίνει αντικατάστασή τους και να μπουν πιο χαμηλά στην πόρτα με μεγάλα γράμματα, ή εναλλακτικά να γίνει σε μια κόλα χαρτί χωρίς να αντικατασταθεί η πινακίδα.
  8. Πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας για την υποχρεωτική αναγραφή των καταλόγων στα μαγαζιά εστίασης και στη γραφή Braille.
  9. Να μπει ηχητική σήμανση στις στάσεις των Αστικών λεωφορείων καθώς και στο εσωτερικό αυτών, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις.
  10. Οι γιατροί των επιτροπών (ΚΕΠΑ) να αντιμετωπίζουν με περισσότερο σεβασμό τα ΑμεΑ χωρίς να προσβάλλουν την προσωπικότητα τους και να εφαρμόζεται η νομοθεσία η οποία αναφέρει ρητά ότι στις περιπτώσεις των μη αναστρέψιμων παθήσεων, οι οποίες υπερβαίνουν το ποσοστό του 80% και άνω θα πρέπει να κρίνονται εφ όρου ζωής. Να σταματήσουν επιτέλους να ταλαιπωρούν τους ανθρώπους υποχρεώνοντας τους να παρίστανται στις επιτροπές ξανά και ξανά.