Σοβαρό πρόβλημα με το νερό των Κιμερίων
Ζητείται παρέμβαση της ΔΕΥΑΞ
Σύμφωνα με τους κατοίκους των Κιμερίων και ειδικότερα στο δυτικό κομμάτι του χωριού που υδρεύεται από τις πηγές του Δροσερού, η περιεκτικότητα του πόσιμου νερού με νιτρικά υπολείμματα είναι κοντά στην απαγόρευση για την χρήση και αυτό, σύμφωνα με τις μετρήσεις που παρουσιάζουν οι κάτοικοι των Κιμμερίων είναι σε υψηλά επίπεδα
Μάλιστα, όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι των Κιμερίων αναφέρουν, η παρατεταμένη έκθεση των ανηλίκων στην νίτρωση του νερού είναι επικίνδυνη για την υγεία τους με κίνδυνο να παρατηρηθούν καρκινογενέσεις. Εννοείτε ότι αυτή η νίτρωση επηρεάζει και τους μεγαλύτερους.
Το όριο περιεκτικότητας της Νίτρωσις είναι κοντά στο 50 ένα όριο που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους Κιμεριώτες και ιδιαίτερα της δυτικής πλευράς του χωριού, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της μεγάλης ποσότητας λιπασμάτων που πέφτουν στις καλλιέργειες ξεπερνάει το όριο των 50.
Οι μετρήσεις σύμφωνα πάντοτε με τους κατοίκους στον αστικό ιστό της Ξάνθης δείχνουν κάτω του 10 .
Μάλιστα όπως σημειώνουν οι κάτοικοι των Κιμμερίων μπορούν να πάρουν νερό από το υδραγωγείο που υδροδοτεί τα ανατολικά Κιμέρια που οι μετρήσεις είναι πολύ μικρές.
Σε επαφή τους με την διοίκηση της ΔΕΥΑΞ, αυτή δεσμεύθηκε ότι θα «δώσει» νερό από το υπάρχων υδραγωγείο και πιστεύουν ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.
Και άλλη πρόταση που έπεσε στο τραπέζι είναι ο δήμος (ΔΕΥΑΞ) να βάλλει ειδικά φίλτρα.
Όπως αναφέρθηκε από τους πολίτες των Κιμερίων με μετρήσεις νίτρωσις επιπέδου 10 στην Αμερική δεν επιτρέπουν ούτε μπάνιο να κάνουν πόσο μάλλον να πιούνε αυτό το νερό, ενώ η Ε.Ε. έχει όριο 20 στους ανήλικες και 50 για τους ενήλικες και πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ε.Ε. προσανατολίζεται στην μείωση των δεικτών περιεκτικότητας νίτρωσις.
Στο τέλος οι κάτοικοι των Κιμερίων ζητούν από την διοίκηση της ΔΕΥΑΞ να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα με το πόσιμο νερό που αντιμετωπίζουν.
ΠΩΣ ΕΠΙΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ Η ΝΙΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ
Το επίπεδο των νιτρικών αλάτων μέσα στο πόσιμο νερό, που συστήνεται από την Διεύθυνση Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) των ΗΠΑ, και που είναι μέχρι 10 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο, μπορεί να είναι πολύ ψηλό και να θέτει με αυτό τον τρόπο σε αυξημένο κίνδυνο τις γυναίκες για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών στο πόσιμο νερό σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα λυμφώματος και καρκίνου, αποβολή βρέφους, αύξηση της συχνότητας μεταλλάξεων στα ανθρώπινα λεμφοκύτταρα, μεθαιμοσφαιριναιμία (blue baby syndrome). Τα νιτρικά & νιτρώδη άλατα προκαλούν καρκίνο στο στομάχι, το έντερο και άλλα όργανα. Η συχνότητα του καρκίνου (πχ εγκεφάλου, πεπτικού κτλ) είναι υψηλότερη σε περιοχές με υψηλά επίπεδα νιτρικών. Ο σχηματισμός καρκινογενών νιτροαμινών στο στομάχι από την αναγωγή νιτρικών σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε νιτροζαμίνες. Οι νιτροζαμίνες ενοχοποιούνται για την πρόκληση μεταλλάξεων, τερατογένεσης και καρκινογένεσης στον άνθρωπο. Επιδημιολογικές μελέτες συνδέουν επίσης τα νιτρικά με τη νόσο Alzheimer, νόσο του Πάρκινσον, διαβήτη και άλλες παθήσεις. Η συχνότητα του λεμφώματος Non Hodgkin ήταν μεγαλύτερη σε άτομα με μεγάλη κατανάλωση νιτρικών. Βρέθηκε ότι άτομα που κατανάλωσαν νερό με νιτρικά (>10 mg/L) για ένα χρόνο είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που κατανάλωσαν λιγότερο (<10 mg NO3 /L). Περιστατικά μεθαιμοσφαιριναιμίας (blue baby syndrome) σε βρέφη σε περιοχές της Iowa των ΗΠΑ,που η συγκέντρωση νιτρικών στο πόσιμο νερό ήταν υψηλή ανακοινώθηκαν από τις αρχές του 1940. Μακροπρόθεσμα, μετά από χρόνια έκθεση σε επίπεδα πάνω από τα μέγιστα επιτρεπτά όρια σε νιτρικά και νιτρώδη, έχουμε αύξηση αμυλωδών αποθέσεων,διούρηση και αιμορραγία της σπλήνας. Τα νιτρικά, επίσης, φέρονται να βλάπτουν και την υγεία των κατοικίδιων ζώων. Τα ζώα φέρονται να κινδυνεύουν από την πόση νερού που περιέχει υψηλή συγκέντρωση νιτρικών, καθώς και αν τραφούν με φυτά τα οποία περιέχουν υψηλή συγκέντρωση νιτρικών.Ιδιαίτερα ευαίσθητα είναι τα μηρυκαστικά και κυρίως οι αγελάδες και τα πρόβατα. Η οδηγία της Ε.Ε. 91/676 προβλέπει ότι το επίπεδο των νιτρικών στο νερό δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50mg/l για τους ενήλικες και τα 20 mg/l για τους ανήλικους, διαφορετικά προκαλούνται σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το όριο αυτό δεν είναι όριο ασφαλείας αλλά όριο ανοχής, δηλαδή, όσο χαμηλότερο το ποσοστό των νιτρικών στο νερό τόσο ασφαλέστερο είναι. Το πρόβλημα της νιτρορύπανσης παρουσιάζεται πιο έντονο σε όλες σχεδόν τις πεδινές και πολλές λοφώδεις περιοχές της χώρας μας (Θεσσαλία, Σέρρες, Ανατολική Αττική, Θράκη, Ηλεία, Μεσσηνία, Αργολίδα κ.α)