Εσύ ξέρεις τι είναι η Λογοθεραπεία;

Πολλοί άνθρωποι έχουν ακουστά τον όρο «λογοθεραπεία». Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως ένας λογοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει παιδιά που δεν λένε καλά κάποια γράμματα! Φυσικά και ναι! Όμως η λογοθεραπεία είναι πολλά παραπάνω!

Η λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με την Επικοινωνία, την Φωνή, την Ομιλία και τον Λόγο, είτε αυτός είναι γραπτός είτε προφορικός, καθώς και με τις Διαταραχές Σίτισης. Η λογοθεραπεία απευθύνεται τόσο σε παιδιά όλων των ηλικιών, όσο και σε ενήλικες.

Τι είναι όμως όλα αυτά;

Όσον αφορά την ομιλία, από τις πιο συνηθισμένες διαταραχές, για τις οποίες μπορεί να απευθυνθεί ένας γονέας σε λογοθεραπευτή είναι η αρθρωτική και η φωνολογική διαταραχή. Στην αρθρωτική διαταραχή, το παιδί δυσκολεύεται να αρθρώσει, δηλαδή να πει καθαρά, κάποιο γράμμα. Για παράδειγμα λέει : ποτήλι αντί για ποτήρι ή χαπούνι αντί για σαπούνι. Στην φωνολογική διαταραχή, ενώ το παιδί μπορεί να πει καθαρά όλα τα γραμματάκια, τα μπερδεύει μεταξύ τους την ώρα που μιλάει, με αποτέλεσμα ο λόγος του να μην γίνεται εύκολα κατανοητός. Για παράδειγμα θα πει «Ο Φανάσης έθαγε ένα ρόβι» αντί για «Ο Θανάσης έφαγε ένα ρόδι». Στις διαταραχές ομιλίας συμπεριλαμβάνεται και ο τραυλισμός, στον οποίο το παιδί ή ο ενήλικας ‘κολλάει’ την ώρα που μιλάει ή επαναλαμβάνει λέξεις.

Ο λόγος έχει να κάνει με τον συνδυασμό της άρθρωσης, της φώνησης, της αναπνοής και της αντήχησης. Αν υπάρχει δυσκολία σε κάποια από αυτά, είναι πιθανό το παιδί να μην μπορεί να εκφραστεί με τον καλύτερο τρόπο ή και να κατανοήσει πολλά από αυτά που του λέμε. Ταυτόχρονα, στην κατηγορία αυτή συναντάμε τις μαθησιακές δυσκολίες, που πλέον είναι ευρέως γνωστές.

Η επικοινωνία  μπορεί να είναι λεκτική ή μη λεκτική. Στις διαταραχές επικοινωνίες, τα άτομα δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τον περίγυρο είτε με λέξεις είτε με πράξεις ή σε κάποιες περιπτώσεις δεν δείχνουν καμία επιθυμία για επικοινωνία.

Οι διαταραχές φωνής συναντώνται σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν συχνά την φωνή τους, όπως οι τραγουδιστές και οι καθηγητές, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν βραχνάδα, πόνο ή βήχα.

Τέλος, οι διαταραχές σίτισης αφορούν τα άτομα εκείνα που δυσκολεύονται να δεχθούν τροφή ή υγρά από το στόμα και να φτάσουν στο γαστρεντερικό σύστημα.

 

Ένας λογοθεραπευτής καλείτε να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που παρουσιάζει το κάθε παιδί και ο κάθε ενήλικας, εξατομικευμένα. Να διακρίνει τις ανάγκες του, να ενισχύσει τους τομείς που χρειάζονται και να βοηθήσει με κάθε τρόπο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, τόσο του ίδιου όσο και της οικογένειας του.

 

Η Λογοθεραπεύτρια

Αποστολίδου Στέλλα