Κ. Παρασκευάς για το Ελληνικό ελαιόλαδο. “Η ποιότητα δεν είναι απλά ένας μύθος”
Στην κοιλάδα που σχηματίζεται μεταξύ του Κρονίου Λόφου, του Αλφειού ποταμού και του παραποτάμου Κλαδέου, βρίσκεται ο χώρος της «Ιερής Άλτεως», εκεί όπου ο Ηρακλής πρόσφερε στους Έλληνες ως δώρο την αγριελιά, η οποία ονομάστηκε «καλλιστέφανος ελαία» από της οποίας τα κλαδιά φτιαχνόταν ο κότινος.
Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο του Ολυμπιακού ιδεώδες, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης. Γι’ αυτό και το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί
ελιάς, ο «κότινος».
Από τότε ξεκίνησε η σχέση της Ελλάδας με την ελιά και διατηρείται ως τις μέρες μας.
Πιστή σε αυτήν την αμφίδρομη σχέση οι οικογένειες Δερμεντζίδη & Παρασκευά έχουν αφοσιωθεί στην ανάδειξη των ποιοτικών και μοναδικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου της Θρακικής Γής.
«Μετά απο χρόνια σκληρής δουλειάς, τεχνογνωσίας, αγάπης και αφοσίωση για το Ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορούμε να σας εξασφαλίσουμε ότι η ποιότητα δεν είναι απλά ένας μύθος». Αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παρασκευάς
Στην αρχαία Ελλάδα εκτιμούσαν τις ιδιότητες του ελαιολάδου.
- Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, περιγράφει το ελαιόλαδο σαν το “τέλειο θεραπευτικό” και το ονομάζει “Ομφάκινον”.
- Ο Αριστοτέλης μελέτησε το ελαιόδενδρο και ανήγαγε την καλλιέργεια του σε επιστήμη.
- Ο Σόλων (639-559 π.Χ.) πρώτος νομοθέτησε την προστασία του.
- Ο Όμηρος το παρομοίασε με “υγρό χρυσό”
- “προς την εν υγεία χρήσιν άριστον” (Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος)
Ενημέρωση για τον δάκο
Οι έντονες βροχοπτώσεις ,οι υψηλές θερμοκρασίες καθώς και η υψηλή υγρασία αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον εξάπλωσης για τον Δάκο καθώς και για διάφορους μύκητες όπως το γλοιοσπόριο.
Θυμηθείτε τις καταστάσεις που βιώσαμε στην ελαιοκομική περίοδο 2016-17 που το μεγαλύτερο μέρος του καρπού καταστράφηκε και το λιγοστό ελαιόλαδο ήταν πολύ χαμηλής ποιότητος.
Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν μεγάλη δακοπροσβολή. Είναι λοιπόν αναγκαίο να προφυλάξετε τα δέντρα σας για να μην χαθεί η ικανοποιητική παραγωγή. Μην περιμένετε μονάχα από την πολιτεία να διορθώσει το πρόβλημα . Θα πρέπει όχι μόνο να βοηθάτε το έργο τους και να παρακολουθείτε την πορεία του αλλά να προβείτε και εσείς οι ίδιοι σε κάποιες ενέργειες που θα ενισχύσουν την προστασία της παραγωγής σας.
Οι ενέργειες για να μειώσετε τον κίνδυνο μεγάλων προβλημάτων είναι οι εξής:
- Αρχικά θα πρέπει να τοποθετήσετε 1-2 παγίδες σε κάθε ελαιώνα για την παρακολούθηση του πληθυσμού του δάκου.
- Στη συνέχεια ανάλογα με τον πληθυσμό και σε συνεργασία με τον γεωπόνο σας θα πρέπει να ψεκάσετε τους ελαιώνες σας με το κατάλληλο εντομοκτόνο για το δάκο καθώς και με χαλκούχα σκευάσματα για τους μύκητες.
Το κόστος των παραπάνω ενεργειών είναι πολύ μικρό αν αναλογιστούμε την ζημιά στην παραγωγή που μπορεί να προκαλέσει ο δάκος και το γλοιοσπόριο.
Προφυλάξτε την σοδειά σας Προφυλάξτε την ποιότητα του ελαιολάδου!