Αίτημα για συζήτηση προ ημερησίας διάταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα  25/11/2019 ,  του θέματος:

 «Νέες Καταστροφικές Πλημμύρες στη Θάσο»

Η Λαϊκή Σεισπείρωση ΑΜΘ με επιστολή της ζητά από την Διοίκηση της Περιφέρειας να λάβει μέτρα για να μην εμφανισθούν ζημιογόνες στην Θάσο λόγω των πλημυρών.

 

Για άλλη μια χρονιά ο εφιάλτης των πλημμυρών ξαναχτυπά το νησί της Θάσου, συγκεκριμένα στις περιοχές Μαριές, Λιμενάρια, Ποτό, Σκάλα Ποταμιάς και τη Βόρεια Θάσο με ανυπολόγιστες τις καταστροφές σε υποδομές οδοποιία, γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Το φαινόμενο των πλημμυρών δυστυχώς επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη συχνότητα, μετά τις πυρκαγιές που έγιναν στο νησί, που κάηκαν μεγάλες εκτάσεις δάσους χωρίς να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά τη πυρκαγιά.

 

Οι ευθύνες της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων για την ανεπαρκέστατη αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού είναι τεράστιες. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες των τοπικών στελεχών της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, πρώην Νομαρχών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται.

 

Οι κάτοικοι της Θάσου πληρώνουν ακριβά την αντιλαϊκή  πολιτική των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ και της επιλογές της ΕΕ που δεν διέθεσαν τους ανάλογους πόρους για να σχεδιάσουν την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και την κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, αποστραγγιστικών αρδευτικών και άλλων έργων που θα προστάτευαν την περιοχή, θα διευθετούσαν την απορροή, θα αποθήκευαν τα νερά της βροχής, θα εμπλούτιζαν τον υδροφόρο.

 

Δεν είναι τυχαίο που ο προϋπολογισμός του Δήμου Θάσου δεν προβλέπει κανένα καινούργιο αντιπλημμυρικό έργο, ότι στην Περιφέρεια είναι ελάχιστα αυτά τα κονδύλια, ότι στην ΕΕ δεν είναι επιλέξιμα, τα υπολογίζουν όλα με τη λογική κόστους – οφέλους.

 

Συγκεκριμένα για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού, ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές, χρειάζεται  η επεξεργασία και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής που θα αφορά την έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις, την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων αποθεμάτων και την κατασκευή των απαραίτητων έργων.

 

Η Λαική Συσπείρωση θεωρεί να παρθούν άμεσα όλα εκείνα τα μέτρα ώστε:

  • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.
  • Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν άμεσα οι μελέτες και να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα
  • Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του Δήμου και της Περιφέρειας.
  • Σχεδιασμός με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει ορθολογικές χρήσης γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλικών κλπ.
  • Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές.
  • Να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές
  • Να τοποθετηθεί αλεξικέραυνο που να προστατεύει την περιοχή Καλύβια Ποτού.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

ΠΑΠΑΤΟΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ