Συνεχίζουμε την περιήγησή μας στο σκηνικό των επερχόμενων ημερών. Είπαμε για τους ΤΟΞΟΤΕΣ, τη ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ. Σήμερα πάμε στη ΜΑΝΔΡΑ.
Έχουμε να κάνουμε με ένα ξεχωριστό δέντρο.
Οι καρποί του ονομάζονται σοκολάτες.
Ευδοκιμεί στην εύκρατο ζώνη, κοντά στη θάλασσα.
Οι καλομοίρες διάλεξαν για την ανθοφορία και αργότερα καρποφορία του τη ΜΑΝΔΡΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΞΑΝΘΗΣ.
Το ακριβές όνομά του είναι : Το δέντρο με τις σοκολάτες. Οι καρποί του, οι σοκολάτες, για 2 εβδομάδες του δίνουν μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας.
Τα παιδιά, εκτός από τη φύση, βοηθάνε το δέντρο να ανθίσει και να καρπίσει, για να μάθουν στα γύρω χωριά, στην πατρίδα μας, σε όλο τον κόσμο για το ξεχωριστό αυτό δέντρο που γλυκαίνει μικρούς και μεγάλους με υπέροχες σοκολάτες.
Η Ιφιγένεια, βαφτιστήρα του διευθυντή του Λαογραφικού Μουσείου Πασχάλη Ξανθόπουλου μαΐστορας από τα γεννοφάσκια της.
Κάποια άλλα δέντρα που ονομάζονται κακαόδεντρα, παράγουν τους κόκκους του κακάο, πρώτη ύλη για να γίνει η σοκολάτα, στέκονται με απορία μπροστά στους υπολογιστές τους βλέποντας το δέντρο αυτό στη ΜΑΝΔΡΑ της ΞΑΝΘΗΣ.να νικάει τους νόμους της φύσης και να δίνει χαρά στα παιδιά.
Η απόσταση ανάμεσα στα δέντρα που κάνουν σπόρους κακάο με αυτό της ΜΑΝΔΡΑΣ είναι πολύ μεγάλη.
Από τη Δυτική Αφρική στην Ελλάδα.
Πολλές ώρες με το αεροπλάνο.
Μόνον ο Άη – Βασίλης μπορεί να την καλύψει πάρα πολύ γρήγορα.
Αυτό κάνει κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.
Αφού παιδιά και γονείς, παππούδες και γιαγιάδες θέλουν δώρο στο χωριό τους το ΣΟΚΟΛΑΤΟΔΕΝΤΡΟ δεν μπορεί να αρνηθεί.
Παίρνει στο σάκο του σπόρους του κακάο, τους πηγαίνει στις βιομηχανίες να τους κάνουν σοκολάτα και φέρνει τη σοκολάτα στη ΜΑΝΔΡΑ.
Εκεί την περιλαβαίνουν οι μικροί μάστορες και οι μικρές μαστόρισσες που τη δίνουν σχήμα, τη συνδιάζουν με γεύσεις διάφορες και γεμάτοι περηφάνεια μέσα σε λίγη μόνο ώρα έχουν έτοιμες, λαχταριστές, πολύ ωραίες σοκολάτες.
Μάλιστα επειδή τα καταφέρνουν πάρα πολύ καλά φεύγουν από την μεγάλη γιορτή που γίνεται στο ανακαινισμένο παλιό Δημοτικό Σχολείο με τον τίτλο ΑΥΘΕΝΤΙΑ. Οι σχολές της ζαχαροπλαστικής το λένε MASTERCHEF.
Έτσι κάποιες μέρες πριν τα Χριστούγεννα το δέντρο στολίζεται με τις σοκολάτες των μικρών masterchef.
Η γιορτή της κατασκευής και της απονομής βιντεοσκοπείται από τους γονείς, τους φίλους, τις φίλες για να πάει στα πέρατα της Γης, να τη δούνε οι θείοι, οι νονές, όλοι οι συγγενείς και να χαίρονται. Το καλοκαίρι που έρχονται στη ΜΑΝΔΡΑ ασημώνουν τα παιδιά, τους φέρνουν δώρα, γεμίζουν οι παραλίες παραθεριστές και τεχνολογία.
Το ΣΟΚΟΛΑΤΟΔΕΝΤΡΟ φωτίζεται κάθε βράδυ και πολλοί άνθρωποι από τα γειτονικά χωριά έρχονται με τα παιδιά τους για φωτογραφίες, βίντεο, χαρούμενες στιγμές.
Ρωτήσαμε εμείς τα παιδιά ένα παππού ζαχαροπλάστη που έρχεται με την άσπρη του μπλούζα και το μεγάλο του καπέλο να μας βλέπει και να μας λέει διηγήματα, Στέλιο το λένε, καθώς κάναμε τις σοκολάτες για το δέντρο μας, πως λέγονται τα παιδιά που γεννάνε οι σοκολάτες.
– Τα λένε σοκολατάκια μας είπε και όλοι βάλαμε τα γέλια με πρώτη τη δασκάλα μας.
– Όμως εμείς, παππού χωρίς γνώσεις Γραμματικής, στο δέντρο δεν έχουμε σοκολατάκια του είπαμε.
– Θα μεγαλώσουν πρώτα, θα γίνουν σοκολάτες και ύστερα θα τις βάλουμε στο δέντρο είπε ο χαμογελαστός παππούς.
Για το λόγο αυτό κι εμείς τα παιδιά δεν τρώμε σοκολατάκια. Μόνο μεγάλες σοκολάτες. Το άκουσες παππού με το μεγάλο ψηλό καπέλο ; Αν δεν το άκουσες, θα το διαβάσεις στις εφημερίδες, θα το ακούσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Θα στα ΄΄ χώσουνε ΄΄ οι δημοσιογράφοι πονηρέ. Δε μας ξεγελάς εμάς με τα σοκολατάκια.
Έτσι στο ΣΟΚΟΛΑΤΟΔΕΝΤΡΟ αν δείτε μικρά σοκολατάκια αφήστε τα. Να μεγαλώσουν να γίνουν σοκολάτες για τις κόψουμε να τις φάμε αφού μεγαλώσουν.
Στέλιος Αρσενίου