Black Mamba: Για αυτούς που ο καφές και το κοκτέιλ, δεν είναι μία γευστική συνήθεια.

 

Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Χατζίδη

 

ΚΟΚΤΕΙΛ … ΝΤΕΛΙΒΕΡΙ. ΚΑΤΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

 

Ο Αλέξανδρος Χατζίδης, ξεκίνησε το Black Mamba στην περιφέρεια του αστικού ιστού της Ξάνθης  ρισκάροντας αλλά, θέλοντας να στηρίξει την γειτονιά του.

Ο ίδιος λέει ότι ξεκίνησε αυτήν την επιχείρηση πιστεύοντας ότι οι νέοι άνθρωποι που αγαπούν αυτήν την πόλη, μπορούν να επενδύσουν και να υποστηρίξουν τις δουλειές τους οπουδήποτε. Ο ίδιος προτίμησε να διακόψει τις σπουδές του για να ξεκινήσει την επιχείρηση. «Ήθελα να παλέψω εδώ, στον τόπο μου και να δώσω μεροκάματο σε κάποια παιδιά, αντί να πάρω την βαλίτσα μου για το εξωτερικό»

Πριν από έξη μήνες ο Αλέξανδρος Χατζίδης, ιδιοκτήτης του καφέ Black Mamba, αποφάσισε να στεγάσει την επιχείρηση και τα όνειρά του σε έναν πανέμορφο χώρο στην Ανδρέα Παπανδρέου 10.

Ο Αλέξανδρος, εδώ και 15 χρόνια, γνωρίζει τον καφέ μέσα από την δουλειά του σε άλλες επιχειρήσεις και αποφάσισε να ασχοληθεί και ο ίδιος επαγγελματικά με τον καφέ, προσθέτοντας μέσα στο επαγγελματικό του πλάνο και το κοκτέιλ … ντελίβερι.

Αυτό εν πρώτοις, στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσει να υλοποιείτε η ιδέα του για ποιοτικό καφέ και κοκτέιλ που μπορεί ο κάθε ένας να τα απολαύσει στο … σπίτι του ή στον χώρο του Black Mamba.

Η 15ετή του πείρα εγγυόταν για το αποτέλεσμα.

Θα μπορούσε βέβαια να στήσει το Black Mamba κάπου στο κέντρο, κάπου σε «πέρασμα». Τον ρωτήσαμε γιατί επέλεξε μια γειτονιά της Ξάνθης και όχι το κέντρο.

Απαντώντας στο ερώτημα ο Αλέξανδρος, μας λέει ότι στο κέντρο υπάρχουν αξιόλογοι επαγγελματίες αλλά είναι πολλά τα μαγαζιά. «Έχουμε ξεχάσει όλοι μας τις γειτονιές μας και την περιφερειακή Ξάνθη. Στο κέντρο δεν ακούς τα παιδιά να παίζουν, δεν ακούς φωνές εκτός από ένα βουητό. Στην γειτονιά μας είναι πολύς ο κόσμος που θέλει να πιεί τον καφέ του και να βλέπει ή να ακούει το παιδί του. Δεν έχει καυσαέριο και απέναντι σου βλέπεις πράσινο. Η οδός Ανδρέα Παπανδρέου είναι ένας δρόμος που έχει κίνηση. Υπάρχει χώρος να παρκάρει αυτός που θέλει να πιεί τον καφέ του ή να τον πάρει και να συνεχίσει την πορεία του, κυρίως όμως, έχει την γειτονιά που στηρίζει την προσπάθειά μου. “Έστησα το Black Mamba στην γειτονιά μου γιατί ήθελα να διαφοροποιηθώ. Βέβαια, πόσο μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό πουλώντας καφέ όμως, αξίζει η προσπάθεια. Όταν μάλιστα η γειτονιά σου σε προτιμά, τότε αξίζει το ρίσκο. Ήρθα στην άπλα της περιφέρειας της Ξάνθης και κάνω πακέτο τον καφέ και τα … κοκτέιλ, τα ποτά και κάποια πράγματα που δεν κάνουν τα άλλα μαγαζιά».

Ρωτήσαμε τον Αλέξανδρο για τα περίφημα κοκτέιλ του που μπορεί ο καθένας να τα απολαύσει στον χώρο του Black Mamba, απολαμβάνοντας την καταπράσινη θέα απέναντι  με την παρέα του ή μόνος, αλλά και με ένα τηλεφώνημα στο 2541 0 77732, αυτά τα περίφημα κοκτέιλ του Αλέξανδρου, μπορούν  να φτάσουν στο σπίτι του και να τα απολαύσει μόνος ή με την παρέα του. Του ζητήσαμε να μας πει δύο κουβέντες για τα περίφημα κοκτέιλ που μπορεί ο καθένας να απολαύσει μαζί με τα απαραίτητα «αξεσουάρ» στο σπίτι του ή στον χώρο εργασίας του σε «πακέτο».

Το κοκτέιλ, λέει ο Αλέξανδρος, θέλει εμπειρία και πειραματισμό. Θέλει να ψάχνεις τις γεύσεις και αυτές να  βγαίνουν σε κάθε γουλιά που πίνεις. «Πρέπει να βρεις τις κατάλληλες γεύσεις και πώς συνδυάζονται αυτές μεταξύ τους. Όπως το αλκοόλ με τα σιρόπια, τα συμπληρωματικά, το ντεκόρ, όλα. Το κοκτέιλ είναι κάτι παρόμοιο με την μαγειρική. Όσο ένας καλό μάγειρας μπορεί να βγάλει πιάτα που ξετρελαίνουν τους πελάτες, το ίδιο και ένας πολύ καλός μπάρμαν, μπορεί να σου βγάλει πολλές διαφορετικές γεύσεις ταυτόχρονα. Εγώ έχω κάνει σεμινάρια, έχω διαβάσει πολλά εξειδικευμένα βιβλία και φυσικά έχω πειραματιστεί. Κοινώς, έχω επενδύσει στην γνώση γύρω από το κοκτέιλ. Το θέλω και μου αρέσει. Σπούδασα μηχανικός αυτοκινήτου αλλά,  αυτό,  με τράβηξε. Μου αρέσει να εξυπηρετώ τον κόσμο, να είναι χαρούμενος να ευχαριστιέται  από αυτό που του σερβίρω»

Μιλώντας για τα κοκτέιλ ο Αλέξανδρος μας είπε ότι σερβίρουν ποιοτικά ποτά και οι τιμές είναι πολύ λογικές.

«Ο λόγος που κρατάμε χαμηλά τις τιμές μας στα κοκτέιλ, είναι να καταφέρουμε τον κόσμο να μπει στην φιλοσοφία. Να γευτεί τα κοκτέιλ και τις διαφορετικές γεύσεις χωρίς να τις χρυσοπληρώσει. Για παράδειγμα ένα κοκτέιλ με την ίδια συνταγή, σε ένα «σαλόνι» θα το πληρώσεις 8,9 και 10 ευρώ,  σε μας,  θα το πληρώσεις 4 με 5 ευρώ, με τα ίδια ποιοτικά ποτά. Ελαχιστοποιώ το δικό μου κέρδος για να ευχαριστήσω τον πελάτη και εννοείτε ότι μπορούμε να τα δώσουμε και με ντελίβερι. Γενικά η φιλοσοφία του μαγαζιού, από την πρώτη μέρα που ανοίξαμε, ήτανε να σερβίρουμε όσο πιο ποιοτικά προϊόντα γίνεται στους πελάτες. Είτε είναι καφές, κοκτέιλ, σαντουϊτσάκια κρουασάν και προσπαθούμε να στηρίξουμε μόνο Ελληνικές Εταιρείες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αρκεί οι πρώτες ύλες να είναι ποιοτικές για το τελικό αποτέλεσμα;

«Όχι, δεν αρκεί. Πρέπει να υπάρχει η γνώση και τα κατάλληλα χέρια. Εμείς έχουμε ανθρώπους που μπορούνε να στηρίξουν την ποιότητα των πρώτων υλών. Άρα, παντρεύουμε τα ποιοτικά μας προϊόντα με την γνώση, με κύριο σκοπό να ικανοποιήσουμε και τον πιο δύσκολο πελάτη. Εγώ προσπαθώ να «εκπαιδεύσω» τους πελάτες για να μπορούν να διακρίνουν τις εντάσεις, τα αρώματα, τις γεύσεις στον καφέ και τα κοκτέιλ.

Εμείς σαν Αγορά … ΖΩ Ξάνθη να ευχηθούμε καλές δουλειές στον Αλέξανδρο Χατζίδη.