ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ;

Τα τελευταία χρόνια είναι έκδηλη η δυσχέρεια διαχείρισης ενός μεγάλου όγκου περιστατικών που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Το ως άνω πρόβλημα καθίσταται δυσεπίλυτο καθώς τόσο οι Το.Μ.Υ. ως αποκεντρωμένες μονάδες όσο και το Κέντρο Υγείας Ξάνθης ως κεντρική δομή Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας στην πόλη μας χρήζουν και αυτές ενίσχυσης.

Ο Δήμος Ξάνθης μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία συνδράμοντας, εκτός άλλων, και ως πάροχος υπηρεσιών υγείας. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ίδρυση Νομικού Προσώπου του Δήμου και λειτουργία δι’ αυτού Δημοτικού Ιατρείου ή Πολυϊατρείου. Υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα, όπως στο Δήμο Αθηναίων, το Δήμο Νεάπολης-Συκεών κ.λ.π. Στο πρόσφατο 15ο Συνέδριο Υγιών Πόλεων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε ως κεντρικός θεματικός άξονας με κορυφαία την εισήγηση του Δημάρχου Νεάπολης-Συκεών κ. Σίμου Δανιηλίδη, ο οποίος ανέπτυξε σε βάθος και με λεπτομέρεια τη δομή και τη λειτουργία του Δημοτικού Πολυϊατρείου του Δήμου του.

Όσον αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης, στην ιστοσελίδα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας ΑΜΘ και στο https://eydamth.gr/index.php/component/k2/447-prosklisi-yp-arithm-3830-amth83 υπάρχει αναρτημένη η «Πρόσκληση υπ’ αριθμ. 3830/ΑΜΘ83 για την Υποβολή Προτάσεων στο Ε.Π. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2014 – 2020» σχετικά με τη «Δράση 9α.18.1 Ανάπτυξη / Αναβάθμιση Υποδομών Υγείας».

Η δράση αυτή απευθύνεται, εκτός άλλων, και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με συναφείς καταστατικούς σκοπούς και περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανάπτυξης και αναβάθμισης του κτιριακού δυναμικού και του εξοπλισμού Υγείας σε όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της Δημόσιας Υγείας. Ειδικότερα περιλαμβάνει κτιριακές παρεμβάσεις, εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού αλλά και ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας υγείας.

Στην πρόσκληση τονίζεται ότι θα ενισχυθούν κατά προτεραιότητα οι υποδομές υγείας περιοχών όπου εντοπίζεται σοβαρή υστέρηση και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους τους. Νέες υποδομές και εξοπλισμός θα επιλέγονται μετά από αιτιολόγηση στη βάση της χαρτογράφησης των υφιστάμενων υποδομών και των αναγκών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και, σε συνεργασία με τον αρμόδιο φορέα τομεακής πολιτικής, Υπουργείο Υγείας, θα εξασφαλίζεται ότι είναι σύμφωνες με την ασκούμενη πολιτική. Ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται στη χωροθέτηση της υποδομής (προσβασιμότητα, εξυπηρετούμενος πληθυσμός, δυνατότητα επέκτασης) στη σχέση κόστους – οφέλους και στην εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού για τη λειτουργία τους.

Οι προτάσεις που θα επιλεγούν προς ένταξη θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και από Εθνικούς Πόρους. Η παρούσα πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση πράξεων συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 15.000.000 € με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 15/05/2020.

Με βάση τα πιο πάνω, εκτιμούμε ότι η προοπτική δημιουργίας, στελέχωσης και λειτουργίας ενός Δημοτικού Ιατρείου ή Πολυϊατρείου στο Δήμο Ξάνθης θα ωφελήσει τα μέγιστα τους Δημότες και θα δώσει την ευκαιρία στο πολύπαθο Νοσοκομείο μας να ανασάνει και να επικεντρωθεί στο ρόλο του, που είναι αυτός ενός Δευτεροβάθμιου Νοσηλευτικού Ιδρύματος.

 

Δημοτική Παράταξη «ΑΓΑΠΗ για την ΞΑΝΘΗ μας»

Παπαχρόνης Ιωάννης

Παπαδόπουλος Βασίλειος

Γεωργιάδης Δημοσθένης

Σπανίδης Μιχαήλ

Διαφωνίδης Χαράλαμπος

Τσακιρίδης Αφεντούλης