H πίτα που κόβουν στο Δήμο μας ( Δήμο Ξάνθης ) κάθε χρόνο διανέμεται μεταξύ  Δημάρχου, Αντιδημάρχων, επικεφαλής αντιπολιτευτικών παρατάξεων κ.α.
Αν υπήρχε τρόπος να διανεμηθεί ένα κομμάτι από μια τεράστια εικονική πίτα για τους κατοίκους της κάθε οδού, τότε το πιθανότερο το φλουρί να έπεφτε στους κατοίκους της Οδού Σαλαμίνος.
Είναι δρόμος κάθετος στη Μιχαήλ Καραολή, ανάμεσα στα πολυκαταστήματα ΓΑΛΑΞΙΑΣ και DISCOUNT MARKT.
Ο δρόμος σαν στίχοι που μελοποιήθηκαν αργότερα, γράφτηκε από την Κωστούλα Μητροπούλου στα 1961 – 62.
Το 1964 με τη βελούδινη φωνή της η Σούλα Μπιρμπίλη πρώτη τον ερμήνευσε.
Ο Μάνος Λοΐζος το 1974 μετά τη μεταπολίτευση ηχογράφησε ΄΄ Τα τραγούδια του δρόμου ΄΄ με τη συμμετοχή της Αλέκας Αλιμπέρτη και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.
Στην πόλη μας , την πόλη με τα 1000 χρώματα, κάποιοι δρόμοι ανάγονται ιστορικά πολύ παλαιότερα.
Έχουν ο καθένας τη δική του ιστορία.
Με αφορμή την παρουσία τηλεοπτικού δικτύου από το Ισραήλ στις εφετινές Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές – Καρναβάλι Ξάνθης, θεώρησα καλό να τοποθετηθώ στην πρωινή ραδιοφωνική ζώνη του σταθμού Σούπερ 88 Fm, στη δημοσιογραφικού χαρακτήρα εκπομπή του ιδρυτή κ. Γιάννη Κοκκαλίδη 10 – 11 π.μ. για κάποιο δρόμο της πόλης μας, την Οδό Σαλαμίνος από όπου περνάω κάθε μέρα.
Ποιό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της οδού;
Σε καπναποθήκη, στις 4/3/1944 οι Βούλγαροι συγκέντρωσαν τους 550 Εβραίους της Ξάνθης για να τους στείλουν για αφανισμό σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της πόλης Τρεμπλίνκα της Πολωνίας.
Το Μάρτιο του 2001 ο Δήμος Ξάνθης πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση και τοποθέτησε αναμνηστική πλακέτα αποτίοντας φόρο τιμής. Το ίδιο πράττουν συχνά – πυκνά απόγονοι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.
Στις μέρες μας ούτε πλακέτα υπάρχει, ούτε στοιχειώδης σεβασμός.
Φαβέλα χρονολογημένη προ αμνημονεύτων χρόνων θυμίζουν η είσοδος, ο παρακείμενος χώρος.
Γιατί όμως κρίνονται τυχεροί οι κάτοικοι της οδού Σαλαμίνος;
Τα μέλη της δημοσιογραφικής Ισραηλινής αποστολής προτίθενται να επισκεφθούν την καπναποθήκη – μνημείο όπου συγκεντρώθηκαν οι ομοεθνείς τους, κατά την εδώ παρουσία τους.
Επειδή είναι κρίμα κι άδικο για την πόλη, τους κατοίκους της να κάνει το γύρο του κόσμου η σημερινή εικόνα, τα συνεργεία του Δήμου θα την αποκαταστήσουν το δίχως άλλο.
΄΄ ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ ΜΗ ΕΝ ΔΗΜΩ ΄΄.
Οι οικογενειακές υποθέσεις δεν πρέπει να κοινοποιούνται στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.
Για το λόγο αυτό και μόνο αποκαλώ ΄΄ τυχερούς ΄΄ τους κατοίκους της οδού Σαλαμίνος.
Να το διατυπώσω αλλιώς.
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ. ( Εκ μέρους των υπηρεσιών του Δήμου ).
Ευχαριστώ θερμότατα
Στέλιος  Αρσενίου