Στην «κατάψυξη» το σύστημα υγείας στην Ξάνθη σύμφωνα με τους γιατρούς
Εθνικό Σύστημα Υγείας 2020
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης συνήλθαν σε Τακτική Γενική Συνέλευση στις 5/2/2020 και διέτρεξαν επιγραμματικά τα τρέχοντα προβλήματα στο χώρο της Υγείας όπου η έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού είναι πασιφανής και συνοπτικά κατέγραψαν τις διαπιστώσεις τους.
– Είναι επαναλαμβανόμενη επωδός ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει σοβαρές ελλείψεις γιατρών και λειτουργεί χάρις στις υπερπροσπάθειες των ήδη υπηρετούντων. Αντί προσλήψεων κυκλοφορούν συνέχεια εξαγγελίες προσλήψεων χωρίς υλοποίηση, επικουρικοί γιατροί προσπαθούν να καλύψουν τα κενά και όπου αυτό δεν είναι εφικτό επιστρατεύεται η γνωστή μέθοδος ράβε-ξήλωνε δηλ. αποσπάσεις γιατρών από άλλες Κλινικές ή άλλα Νοσοκομεία.
-Οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανύπαρκτες με αποτέλεσμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου να δέχεται τεράστια φόρτο από επουσιώδη περιστατικά .
Και ενώ υπάρχουν οι κτιριακές υποδομές και οι χώροι ,η λειτουργία Τμήματος Διαλογής στον χώρο των Επειγόντων Περιστατικών παραπέμφθηκε στις καλένδες.
-Οι ειδικευόμενοι γιατροί τους οποίους ο ρόλος είναι σημαντικός στην λειτουργία του συστήματος φεύγουν στο εξωτερικό και όπως διαμορφώθηκε το νέο σύστημα άσκησης ειδικότητας για να προσέλθουν ειδικευόμενοι στην επαρχία πρέπει πρώτα να γεμίσουν τα Νοσοκομεία του Κέντρου. Αποτέλεσμα αυτού, οι ειδικοί γιατροί να επιφορτίζονται επιπλέον υποχρεώσεις.
– Η λίστα χειρουργείων διογκώνεται συνεχώς και για ορισμένες επεμβάσεις η αναμονή ξεπερνά τα δύο χρόνια. Συχνά είναι τα παράπονα ασθενών με αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο, να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία.
-Οι γιατροί ακούν για τις προθέσεις σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα αλλά δεν έχουν καμιά ενημέρωση ούτε ξέρουν τι απεργάζονται σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας οι υπεύθυνοι.
-Οι μισθοί τους είναι δυσανάλογα χαμηλοί σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσφέρουν και η κυβέρνηση αγνοεί αποφάσεις του ΣτΕ για αναβάθμιση των μισθών στα προ της κρίσεως επίπεδα.
-Οι συζητήσεις που γίνονται ώστε γιατροί να πληρώνουν οι ίδιοι αποζημιώσεις σε περίπτωση ιατρικού λάθους μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους .
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν ένα καλοστημένο σύστημα σωστής έμπνευσης με γερές βάσεις που τώρα χρειάζεται ανανέωση και επανασχεδιασμό για να επιβιώσει χωρίς να χάσει τον Δημόσιο χαρακτήρα του. Αντί αυτού γινόμαστε μάρτυρες της σταδιακής αποδόμησης και της εγκατάλειψης του με τους υπεύθυνους στον Τομέα Υγείας να αναλώνονται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για αντιπερισπασμό.
Και μια λεπτομέρεια, όχι άσχετη.
Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους γιατρούς η επίσκεψη του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας στο Νοσοκομείο μας, καθώς απαξίωσε να συναντηθεί με εκλελεγμένους αντιπροσώπους τους και αντί αυτού ζήτησε και είχε συνάντηση με εκπροσώπους των λοιπών εργαζομένων !Το νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργεί, πρωτίστως, χάρις στις προσπάθειες και στο φιλότιμο των γιατρών του. Ενδεικτικά αναφέρουμε :
Εντός του 2019 εξυπηρετήθηκαν στο ΤΕΠ 73.000 περιστατικά,
επισκέφθηκαν τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία 51.000 ασθενείς,
εισήχθησαν για νοσηλεία 18000 ,
έγιναν περισσότερες από 4.000 μικρές και μεγάλες επεμβάσεις,
Πραγματοποιήθηκαν 825 τοκετοί ,
Το ακτινολογικό Τμήμα πραγματοποίησε 100.000 ακτινολογικές εξετάσεις εκ των οποίων 13 .000 αξονικές τομογραφίες.
Σε κάποιες κλινικές γιατροί εκτελούσαν και εξακολουθούν να εκτελούν 10 ενεργείς εφημερίες καθ υπέρβασιν των θεσμοθετημένων νομίμων ωρών εργασίας, καθώς αυτό επιβάλλουν οι ελλείψεις και αυτό προτάσσουν οι ανάγκες. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η επίσκεψη του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ θα έλυνε προβλήματα. Έχουμε όμως την ισχυρή πεποίθηση πως είχε καθήκον και υποχρέωση να συναντήσει τους γιατρούς γιατί αυτοί κρατούν όρθιο το Σύστημα.