Την ώρα που η Θράκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της, ο μειονοτικός δήμαρχος Ιάσμου κ. Οντέρ Μουμίν απευθύνει «πύρινους» χαιρετισμούς σε φιέστες αλυτρωτικών συλλόγων στην Τουρκία, δίπλα σε σημαίες της λεγόμενης «Ανεξάρτητης Θράκης», δυναμιτίζοντας το κλίμα στο σύνοικο στοιχείο της περιοχής και καλλιεργώντας μεθοδικά προφίλ που θυμίζει … Αχμέτ Σαδίκ

Η πρόσφατη ομιλία του κ. Μουμίν, στην ετήσια γενική συνέλευση του παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού «Συλλόγου Αλληλεγγύης ’’Τούρκων’’ Δυτικής Θράκης», (ΒΤΤDD) προκάλεσε αίσθηση και συζητήθηκε έντονα. Ο 35χρονος αιρετός, επιχείρησε μία «ηγετική» εμφάνιση, εκφωνώντας έναν χαιρετισμό με πολλά νοήματα και πολλούς αποδέκτες, εντός και εκτός Ελλάδας.

«Στην Τουρκία «Τούρκος» και στην Ελλάδα «Μουσουλμάνος Έλληνας Πολίτης»

Κατά την ομιλία του, ο κ.Οντέρ αναφέρθηκε στ’ όραμά του για το πώς ο δήμος που διοικεί «θα αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα» -την Τουρκία δηλαδή- έδωσε διαβεβαιώσεις πως αν και αποφοίτησε από ελληνικό Λύκειο και Πανεπιστήμιο δεν έχει χάσει ρανίδα από τον … «μουσουλμανισμό και τον τουρκισμό» του, κατηγόρησε τον μειονοτικό ανθυποψήφιό του κ.Καδή Ισμέτ πως τον αντιπολιτεύεται «σ’ ενότητα μαζί με τον Έλληνα», εννοώντας τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ.Κυριάκο Αμούτζα, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει ευθέως για … «γνωστό εχθρό απέναντι», απαγγέλοντας και στίχους εθνικιστικού ποιήματος, αφιερωμένο στον Τούρκο στρατιώτη.

Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Ιάσμου κ.Οντέρ Μουμίν, όπως επίσης και ο συνάδελφός του δήμαρχος Αρριανών κ. Ριτβάν Αμέτ, παραβρέθηκαν στην εκδήλωση του αλυτρωτικού συλλόγου στην Προύσα -σε μία αίθουσα που ήταν στολισμένη με σημαίες και χρώματα που παραπέμπαν στη λεγόμενη «ανεξάρτητη Θράκη»- την ίδια ώρα που πραγματοποιούσε στη Ροδόπη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος, με τις γνωστές δηλώσεις για τη μειονότητα που προκάλεσαν αντιδράσεις από την Άγκυρα,
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, από το περιεχόμενο των όσων υποστήριξε στην Προύσα, ο δήμαρχος Ιάσμου αρκέστηκε σε μία λιτή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι δηλώσεις του «παραποιήθηκαν σκόπιμα», αν και η ακριβής μετάφραση της ομιλίας του τον διαψεύδει κατηγορηματικά και θα έπρεπε ήδη σ’ μια ευνοούμενη πολιτεία -ειδικά όταν τιμάει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης- να έχει παρέμβει η δικαιοσύνη.

Ο κ.Μουμίν βέβαια δεν έδωσε κάποια απάντηση για το γεγονός πως παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση ενός αλυτρωτικού συλλόγου, που αγωνίζεται ευθέως για ανεξαρτησία της Θράκης. Πάντως από υπέρμαχος του «τουρκισμού» του στην Προύσα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο κ.Οντέρ δήλωσε απλά «Έλληνας πολίτης μουσουλμάνος», με τον μειονοτικό τύπο να τον κατηγορεί σαρκαστικά για «κωλοτούμπα».

Ερωτηματικό δημιουργεί η στάση του δημάρχου Ορεστιάδας και προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Βασίλη Μαυρίδη, να μη καταδικάσει το όργανο την προκλητική ομιλία Μουμίν στην Προύσα. Για ανθρώπους που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις στην περιοχή, η στάση του δημάρχου Ορεστιάδας οφείλεται στη στενή συνεργασία με το δήμο Ιάσμου, τόσο για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και για κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Νέος, μορφωμένος, με φιλοδοξίες

Η ερασιτεχνική ενασχόληση του κ. Μουμίν με το ποδόσφαιρο, τον βοήθησε να γίνει γνωστός στους κόλπους της μειονότητας και όχι μόνο. Ακολουθώντας τη γενικότερη τάση μέσα στον μουσουλμανικό πληθυσμό της περιοχής φοίτησε στο Δημόσιο Λύκειο Ιάσμου, και όχι στο μειονοτικό της Κομοτηνής, πετυχαίνωντας στη συνέχεια την εισαγωγή του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όταν το 2011 ξεκίνησε ν’ ασκεί τη δικηγορία πολλοί ήταν αυτοί στη Ροδόπη που πίστεψαν πως ο 25χρονος -τότε- δικηγόρος, με την ελληνική παιδεία και μόρφωση, μπορεί να εξελιχθεί σε μετριοπαθή πολιτικό παράγοντα στο χώρο της μειονότητας. Γρήγορα ωστόσο ο ίδιος, ξεκίνησε να μπαινοβγαίνει στο Προξενείο της Κομοτηνής και να παίζει δημόσια πλέον το χαρτί του «φανατικά Τούρκου». Ο ίδιος εξάλλου ουδέποτε έκρυψε τις φιλοδοξίες του, ακόμη και εάν αυτές περνούσαν από την … Άγκυρα.
Ο κ.Μουμίν ασχολήθηκε πρώτη φορά με τα κοινά το 2010, οπότε και εξελέγη μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιάσμου, διατελώντας και πρόεδρος του σώματος, με τον συνδυασμό του προκατόχου του -και σημερινού του πολέμιου- κ.Ισμέτ Καδή. Την εποχή αυτή -και με τις «ευλογίες» του κ.Καδή, αποκτάει μεγάλο έρεισμα, αυξάνοντας και εδραιώνοντας τη φήμη του.

Άριστος δημοσιοσχετίστας και έχοντας την εύνοια του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, κατάφερε το 2014 να εκλεγεί 1ος σε ψήφους Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Ροδόπης και 3ος σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τον συνδυασμό του εκλιπόντα Περιφερειάρχη Γεώργιου Παυλίδη, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια θέση θεματικού Αντιπεριφερειάρχη έως και τις αρχές του 2017, οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας ασκώντας δριμεία κριτική στον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Ένα χρόνο μετά παραιτήθηκε και από μέλος της Ν.Δ., ανακοινώνοντας και επίσημα την υποψηφιότητά του για τον δήμο Ιάσμου, πετυχαίνοντας να εκλεγεί την Β’ Κυριακή με ποσοστό 66%, απέναντι στον κ.Κυριάκο Αμούτζα με 34%.

Οι φιλοδοξίες του κ. Μουμίν ωστόσο δεν φαίνεται πως σταματούν στον μικρό μειονοτικό δήμο Ιάσμου. Μεθοδικά και οργανωμένα, σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του, ακολουθώντας πιστά και κάνοντας σημαία στο χώρο της μειονότητας, αυτό που δήλωσε πρόσφατα στην Προύσα :«Εμείς και αυτοί». Παρά την προσπάθεια του να εμφανιστεί ως ένας σύγχρονος μετριοπαθής πολιτικός, ο βίος και η πολιτεία του δημάρχου Ιάσμου είναι διαιρετικός και διχαστικός, όπως αποδείχθηκε και με την πρόσφατη ομιλία του στην Προύσα.
Η γρήγορη ανέλιξη του δημάρχου Ιάσμου, μέσα σε 10 μόλις χρόνια, και η θερμή υποστήριξή του από την Τουρκία και τους επίσημους αξιωματούχους της, έχει θορυβήσει ήδη αρκετούς και μέσα στο χώρο της μειονότητας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν τον κ.Μουμίν όχι απλά έναν επόμενο μουσουλμάνο βουλευτή στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά ως νέο … Αχμέτ Σαδίκ, έναν δυναμικό ηγέτη της μειονότητας, που θα υλοποιήσει αβίαστα την ατζέντα της Άγκυρας στην ελληνική Θράκη.
Εξάλλου έχει όλα τα προσόντα. Είναι νέος, μορφωμένος, ελληνομαθής και απόλυτα ταυτισμένος με το τουρκικό αφήγημα για τη Θράκη. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, πως ο ίδιος επισκέπτεται περισσότερο την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα και την Άγκυρα παρά την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, που θα έπρεπε προκειμένου να προωθήσει αιτήματα που αφορούν τον δήμο του.

«Δώρο» Ραγκούση στο Προξενείο

Ο δήμος Ιάσμου ήρθε στην επιφάνεια λόγω των καμωμάτων στην Προύσα του δημάρχου κ.Μουμίν, που όπως δήλωσε, στόχος του είναι ο «εναγκαλισμός» του δήμου του με τη μητέρα πατρίδα. Οι προκλητικές αυτές δηλώσεις, απαξιώνουν και προσβάλλουν όχι μόνο τη χριστιανική μειοψηφία του πληθυσμού στον δήμο Ιάσμου, αλλά και μεγάλη μερίδα της μουσουλμανικής κοινωνίας που δεν ενστερνίζεται το εθνικιστικό ντελίριο του δημάρχου.
Πρόσφατα μια πρωτοβουλία του κ. κ.Μουμίν για διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος στον Ίασμο για ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης -απορρίφθηκε τελικά από την πλειοψηφία του Δ.Σ.- χαρακτηρίστηκε «διχαστική» αφήνοντας αιχμές πως μπορεί ν’ αποτελέσει στο μέλλον «εργαλείο» στα χέρια φανατικών της μειονότητας, που ονειρεύονται την Θράκη … Κόσοβο.
Ο σημερινός δήμος Ιάσμου, είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων -του 2010- τοπικών αξιωματούχων της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τις «ευλογίες» του τότε υπουργού Εσωτερικών κ.Γιάννη Ραγκούση, οι οποίοι ουσιαστικά ικανοποίησαν το αίτημα του … Προξενείου, για δημιουργία δύο καθαρά μειονοτικών – μουσουλμανικών δήμων στη Ροδόπη. Να σημειωθεί πως έως το 2010 η αναλογία του πληθυσμού στον «καποδιστριακό» δήμο Ιάσμου, ήταν σχεδόν ισομερής ανάμεσα στα δύο σύνοικα στοιχεία της περιοχής. Η ισορροπία αυτά ανατράπηκε με τη συνένωση σ’ έναν δήμο, των «καποδιστριακών» ΟΤΑ Ιάσμου, Σώστη και Αμαξάδων στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης». Αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας καθαρά μειονοτικός δήμος, με συντριπτική πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού που αγγίζει το 75% και με τους Χριστιανούς μειονότητα, να διοικούνται από έναν δήμαρχο που ορίζει ουσιαστικά η Άγκυρα. «Εκμεταλλευόμενοι την πίεση των ΠΑΣΟΚικών βουλευτών της μειονότητας και προκειμένου να πάρουν τις ψήφους των μουσουλμάνων στις εθνικές εκλογές, συνένωσαν τον δήμο Ιάσμου με τον γειτονικό δήμο Σώστη, 85% του πληθυσμού μουσουλμάνοι και 15% χριστιανοί, καθώς και με τη κοινότητα Αμαξάδων, με 90% μουσουλμάνους και 10% χριστιανούς. Ανταποδοτικά οι μουσουλμάνοι της Ροδόπης θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, και εγώ ΠΑΣΟΚ ήμουν, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στον «καλλικρατικό» δήμο Ιάσμου σήμερα η σύνθεση να είναι 75% μουσουλμάνοι και 25% χριστιανοί και έτσι το κάθε Προξενείο, η κάθε «Προύσα», να ελέγχουν τη μειονότητα και να ορίζουν ουσιαστικά τον δήμαρχο Ιάσμου» λέει με νοημα στο ΘΕΜΑ ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου, και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ.Κυριάκος Αμούτζας, ζητώντας από την κυβέρνηση να δει εκ νέου το χωροταξικό των δήμων της Ροδόπης, προκειμένου να εκλέγεται δήμαρχος στον Ίασμο «ο ποιο άξιος μουσουλμάνος ή ο ποιο άξιος χριστιανός», όπως λέει, και να μην αποτελεί ουσιαστικά επιλογή του Προξενείου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ