Έκθεση Ζωγραφικής αναφορά στην Ελληνική Παραδοσιακή φορεσιά

«χρυσικοί & αϋφάντρες»

 

 

Ημερομηνία Εγκαινίων: Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020 Ώρα 19:00

Διάρκεια Έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου 2020

Τοποθεσία: Αίθουσα Βιργινία Τσουδερού, Καπναποθήκη Π, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

 

Ο Σύλλογος Φίλων Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας παρουσιάζει μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: 

«χρυσικοί & αϋφάντρες»

Πρόκειται για μια θεματική έκθεση που φιλοδοξεί να αποδώσει τον πλούτο και την απαράμιλλη τέχνη της ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς μέσα από τη δωρική λιτότητα της ζωγραφιάς με μολύβι. Ογδόντα πέντε έργα φιλοτεχνημένα από είκοσι δύο γυναίκες, μαθήτριες της ζωγράφου κυρίας Σοφίας Παρασίδου από το τμήμα καλών τεχνών του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Γεωργιανής , επιχειρούν να  αγγίξουν την ιστορική μνήμη με την τέχνη. Γιατί, «στην Ελλάδα, η τέχνη του να κατασκευάζει κανείς, ονομάζεται ποίησις», όπως σημειώνει ο θεωρητικός και φιλόσοφος τέχνης Παναγιώτης Μιχελής. «Ο ποιητής είναι κατασκευαστής και κάθε έμπνευση καλλιτεχνική είναι συγχρόνως ποιητική».

Το κάθε έργο συνοδεύεται από κείμενο αναφοράς στη φορεσιά, ώστε να μπορεί ο θεατής να έχει μια ολοκληρωμένη εικόνα γιατί θεωρούμε πως το ιδιαίτερο της ελληνικής φορεσιάς είναι πως δεν αποτελεί  ένα απλό ρούχο. Καθημερινή ή γιορτινή, νυφιάτικη ή φτωχική φέρει επάνω της, σε κάθε σχέδιο του αργαλειού, σε κάθε μοτίβο του πουκαμίσου, σε κάθε στόλισμα του κεφαλόδεσμου, σε κάθε ανάγλυφο της πόρπης, τη συνέχεια των γενεών φτάνοντας μέχρι το Βυζάντιο και την αρχαιότητα. Τα μοτίβα της είναι σχέδια που αφηγούνται την ιστορία αυτού του τόπου, σχέδια που με τη μαθητεία της κόρης στη μάνα, του γιου στον πατέρα πέρασαν από γενιά σε γενιά φέρνοντας με τον τρόπο αυτό τον κάθε τεχνίτη και τεχνίτρα σε κοινωνία με την αρχαιότητα.    

«Χρυσικοί και αϋφάντρες» ο τίτλος της έκθεσης, αφιερωμένος  στους καθημερινούς ανθρώπους που μετουσιώναν το μέταλλο και το νήμα σε έργα τέχνης , σε κόσμημα και υφαντό, σε κέντημα και στολίδι.           

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει η ζωγράφος κυρία Παρασίδου Σοφία, ενώ τα  κείμενα παρουσίασης επιμελήθηκε η φιλόλογος κυρία Κυράνθη Στράντζαλη.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ομιλία του φιλόλογου / συγγραφέα κ. Θανάση Μουσόπουλου με τίτλο, «Λαογραφικά στοιχεία στη Θρακική και Ξανθιώτικη Λογοτεχνία».