Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων ετοιμάζει πρόταση για το οικονομικό πλήγμα που δέχονται οι περιοχές από την μεταναστευτική πίεση
Είναι γεγονός ότι το μεταναστευτικό δεν έπληξε μόνο την ηρεμία των κατοίκων στις περιοχές της Ελλάδος που δέχτηκαν τα αλλεπάλληλα κρούσματα προσφύγων λόγω της πειρατικής πολιτικής του Ερντογάν αλλά προκάλεσαν και ένα πολύ βαθύ τραύμα στις επιχειρήσεις.
Αυτά τα τραύματα προσπαθούν τα επιμελητήρια της Ελλάδος στο Κεντρικό τους όργανο να τα ποσοτικοποιήσουν και να προτείνουν στην κεντρική διοίκηση τρόπους αποζημίωσης των επιχειρήσεων που έπαθαν μεγάλη βλάβη λόγω του μεταναστευτικού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΕΕ τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, συνεδρίασε στην έδρα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) στην Αθήνα, για πρώτη φορά η Θεματική Επιτροπή Αντιμετώπισης των Συνεπειών από την Μεταναστευτική – Προσφυγική Κρίση της Κ.Ε.Ε.Ε., που αποτελείται από εκπροσώπους των Επιμελητηρίων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Έβρου και Κιλκίς.
Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Ευάγγελου Μυρσινιά, Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου, ενώ συμμετείχαν ο κ. Παντελής Λεγάτος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου, ο κ. Γεώργιος Κυριαζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σάμου, ο κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου, η κα. Φαίδρα Σπανού, Γενική Γραμματέας Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, και ο κ. Σωτήριος Τσέτος Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Κιλκίς.
Κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε εκτενώς το μείζον ζήτημα του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού που ταλανίζει τις παραπάνω περιοχές αλλά και ολόκληρη την χώρα τόσο οικονομικά όσο και αναπτυξιακά και εκτέθηκαν οι επιπτώσεις αυτού στις επιχειρήσεις των πληγεισών περιοχών καθώς και στην ευρύτερη οικονομία.
Αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, για την υποβολή προτάσεων για την θέσπιση μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και άλλων μέτρων, έτσι ώστε να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του μεταναστευτικού προσφυγικού ζητήματος τόσο στις τοπικές επιχειρήσεις όσο και ευρύτερα στις τοπικές οικονομίες των πληγεισών περιοχών.